reklam
reklam
38,5992 %0.33
43,6545 %0.2
4.018,80 % 0,37
96.023,70 %-1.128
AMASYA
00:00:00
Yatsı vaktine kalan
Amasya
Kapalı
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM ÖLGÜN BARIŞ AKADEMİSYENLERİNİN TAMAMI GÖREVE İADE EDİLMELİ

ÖLGÜN BARIŞ AKADEMİSYENLERİNİN TAMAMI GÖREVE İADE EDİLMELİ

Eğitim-Sen Amasya Şube Başkanı Mustafa Ölgün, “İdare Mahkemeleri, İhraç Edilen Barış Akademisyenlerinin Tamamını Görevlerine İade Etmelidir” dedi.

Ölgün açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi; “ Anayasa Mahkemesi’nin “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini “düşünce ve ifade özgürlüğü” kapsamında değerlendiren kararına ve imzacı akademisyenler hakkında açılan ceza davalarında verilen “beraat kararlarına” rağmen OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu, “kurum kanaati” gibi hukuki hiçbir geçerliliği olmayan yapay gerekçelerle imzacı akademisyenlerin maruz kaldığı hukuksuzluğu ve eziyeti “meşru” görmüş, göreve iade taleplerini reddetmişti.

OHAL Komisyonu kararlarına karşı Ankara’da yetkili kılınan idare mahkemelerine açılan davalarda da mahkemelerin kurumlardan istediği bilgi ve belgelerden de yürütülen sürecin hukuki dayanaklardan yoksun olduğu her defasında gözler önüne serilmişti.

Nihayet, Ankara 21. İdare Mahkemesi, bir ilke imza atarak, “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisinin imzacısı olan bir akademisyeni görevine iade ederek bunca zamandır yaşananların hukuksuzluğunu hükme bağladı. Sözü edilen kararda kısaca ve özetle;

İlgili davanın, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun verdiği ret kararının, idari işlemin unsurları yönünden yargısal denetiminin yapılmasından ibaret olduğu,

Göreve iade talebinin ret gerekçelerinden olan “üyelik unsurunun” cezai bir kavram olması nedeniyle idari yargı mercilerince denetiminin yapılamayacağı,

Davacı hakkında “irtibat/iltisak”a dair başkaca bir “bilgi/belge” sunulamadığı, bu açıdan dava konusu idari işlemin sebep unsurunun bulunmadığı,

Anayasa Mahkemesi’nin “Füsun Üstel ve diğerleri” kararındaki tespitler ışığında dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı belirtilerek, dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.

Görüldüğü üzere, bildiriye imza attıkları gerekçesiyle ihraç edilen akademisyenlerin ihraç edilmelerine dair hukuki hiçbir dayanak bulunmamaktadır.

Eğitim Sen olarak ifade etmek isteriz ki söz konusu karar geç kalmış, çekilen eziyetlere dair adaleti tesis etmese de oldukça önemli bir karardır. Bu karar, ihraç edilen imzacı akademisyenlerin her biri için hayat bulmalı ve akademisyenler görevlerine iade edilmelidir. Bunun gerçekleşmesi için de sendikamız tüm örgütlü gücüyle mücadele edecek ve süreci yakından takip edecektir”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *