reklam
reklam
38,4542 %0.04
43,9731 %0.02
4.097,74 % -0,84
94.930,16 %1.387
AMASYA
00:00:00
Akşam vaktine kalan
Amasya
Parçalı bulutlu
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM KURNAZ, “YAYGIN ANKSİYETE BOZUKLUĞU TEDAVİ EDİLEBİLİR BİR HASTALIKTIR”

KURNAZ, “YAYGIN ANKSİYETE BOZUKLUĞU TEDAVİ EDİLEBİLİR BİR HASTALIKTIR”

Psikolog Kübra Kurnaz, gazetemize Yaygın Anksiyete Bozukluğu hakkında bilgiler verdi.

Yaygın Anksiyete Bozukluğu, gerçek sorunlara orantısız bir biçimde aşırı endişe ve kaygılanmayla seyreden bir psikiyatrik bozukluk olduğunu belirten Psikolog Kübra Kurnaz, “Aslında kaygı bir tehlikenin ya da tehdidin sonucunda hepimizde ortaya çıkabilen bir duygudur. Yetişilmesi gereken bir iş, sınav, sağlık, aileyle ilgili sorunlar, maddi sorunlar birçok insanı kaygılandırabilir. Kaygı, bir ölçüde bizim sorunlarla baş edebilmek için hazırlıklı olmamızı, bir tehlike durumunda da hızlı karar verip başa çıkmamızı sağlar. Normalde bu tür günlük kaygılar hafiftir ve baş edilebilir düzeydedir. Ancak kaygının süresinin uzaması, şiddetinin artması ve günlük hayatımızı etkileyip işlevselliğimizi bozması sonucunda yaygın anksiyete bozukluğu dediğimiz olay gerçekleşir.”dedi.

YAYGIN ANKSİYETE BOZUKLUĞU NEDİR?

Yaygın Anksiyete Bozukluğu (YAB) olan kişilerde ise “sürekli, aşırı ve uygun olmayan bir endişe durumu” söz konusudur. Aşırı endişe, kişinin günlük yaşamını olumsuz bir şekilde etkileyerek, hayatının normal akışını engeller. Bu kişiler her konuda en kötü sonucun gerçekleşeceğini düşünürler, her şey kendi denetimlerinin dışındadır. Aşırı endişe ve kaygı kontrol edilemeyecek durumdadır ve en az altı ay boyunca hemen her gün vardır ve gün boyunca sürer. Yaygın Anksiyete Bozukluğunun yaşam boyu görülme sıklığı yüzde 5, yüzde 6’dır. Başka bir deyişle her 100 kişiden 5’i veya 6’sı yaşamlarının herhangi bir döneminde bu rahatsızlığı yaşayabilir.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bir neden yokken ya da bir neden olsa bile durumda uygunsuz olan, aşırı olan, denetlenemeyen nitelikteki endişe hastalığının temel belirtisidir.

Kişi endişelerinin aşırı olduğunun farkında olsa bile endişelerini denetleyemez ve sakinleşemez.

Kolay irkilme, sürekli kötü bir şeyler olacağı düşüncesi, yorgunluk, dikkat ve konsantrasyon güçlüğü, uykuya dalamama ve gece sık sık uyanma diğer önemli belirtilerdir.

Sıklıkla yorgunluk, baş ağrısı ve kas ağrıları, yutma güçlüğü, titreme, seyirmeler, terleme, tahammülsüzlük, bulantı, sersemlik hissi, sıcak basması gibi fiziksel yakınmalar eşlik eder.

NASIL OLUŞUR?

Nedeni tam olarak bilinmemekle beraber, kalıtımsal faktörlerin yanı sıra çocukluk dönemi yaşam deneyimlerinin de etkisi ile ortaya çıktığı, kişilik özellikleri ve stres verici yaşam olaylarının da bozukluğun gelişiminde rol oynadığı düşünülmektedir. Çocukluk ve genç erişkinlik dönemleri arasında başlayan bozukluk, yavaş ve sinsi bir gelişim gösterir. Hastalığın belirtileri dönem dönem iyileşmeler ve alevlenmeler gösterir. Stresli yaşam olayları olduğunda belirtiler çoğunlukla kötüleşir.

TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Yaygın Anksiyete Bozukluğu tedavi edilebilir bir hastalıktır. Ancak beraberindeki fiziksel belirtiler sebebiyle, çoğu zaman psikiyatri dışı branş hekimlerine başvururlar ve doğru tanı konması ve uygun biçimde tedavi edilmesi gecikebilir. Tedavi gören hastaların çoğunluğu tedaviden yarar görür. Psikoterapi ya da ilaç tedavileri uygulanabilir. Bu yöntemlerden birinin ya da birlikte uygulanmasının etkin olduğu gösterilmiştir.

Psikolog Kübra Kurnaz, Hoca Süleyman Mahallesi Akıncı Sokak No:4/26’da hizmet vermektedir.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *