reklam
reklam
38,5713 %0.33
43,7831 %0.51
4.002,43 % -0,04
97.658,73 %0.72
AMASYA
00:00:00
Yatsı vaktine kalan
Amasya
Parçalı az bulutlu
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM KARADAYI, KAHVE SEVERLERE UYARILARDA BULUNDU

KARADAYI, KAHVE SEVERLERE UYARILARDA BULUNDU

Hayatımızın vazgeçilmezlerinden biri de kahve içmek. Günlük hayatımızda en sık tükettiğimiz içeceklerden biri olan kahveyi içerken dikkat etmemiz gereken ayrıntılar var.

Amasya’da Diyetisyenlik yapan Kübra Cansu Karadayı, kahve ve kafein tüketimi ile ilgili kahve severlere önemli uyarı ve tavsiyelerde bulundu.

Kahve, herkes için gün içerisinde en sık tükettiği içeceklerden birisi olduğunu ve danışanlarına günde 2 fincandan fazla kahve tüketmemeleri önerisinde bulunan Diyetisyen Karadayı; “Kahve hepimiz için günlük hayatımızda çok sık tükettiğimiz bir içecek. Kahve ve kafein tüketimi yaparken çok dikkat etmemiz gerekiyor. Danışanlarıma günde 2 fincandan fazlasını tüketmemelerini önerdiğim kahveyi son zamanlarda günde 5-6 fincana kadar çıkınca uykusuzluk, baş ağrısı ve kalp çarpıntısı gibi şikayetler ortaya çıkar.

Biliyorum kafanızda kahve ile ilgili birçok soru dolaşıyor. Haydi, bu soruları beraber cevaplayalım…

1. Diyet Yapan Kişilerin Kilo Kontrol Sağlamasında Kahvenin Etkisi Nedir?

Yapılan son çalışmalarda günlük 1-2 fincan kahve tüketiminin metabolizma hızını arttırmada etkili olacağı yönünde. Yani gün arasındaki molalarınızın birisinde 1 fincan kahve ile dinlenebilirsiniz. Ancak kahvenin içerisinde bulunan kafein ve tanen gibi karaciğerimizde metabolize olan maddelerin karaciğeri yorup yağ yakımını baskılamaması için günde en fazla 2-3 fincan tüketmelisiniz.

2. Spor Öncesi Tüketimi Yağ Yakımını Hızlandırır Mı?

Yapılan son çalışmalarda spor öncesi kafein tüketiminin yağ yakımını -15 oranında arttırdığını gösteriyor. Nasıl mı? Kahve, kanda dolaşan yağ asitlerinin artmasına sebep oluyor. Böylece spor yapan kişinin daha uzun sure performans göstermesine yardımcı oluyor.

Kahveyi spor öncesi mi, sonrası mı içelim derseniz; tercihim öncesi tüketilmesi çünkü içerisindeki kafeinin algı düzenleyici yapısı, beyne giden sinir algılarını uyarıp uyandırır. Tabi ki içtiğiniz kahvenin sertliği de çok önemli. Gün içerisinde tükettiğiniz kahveler az kavrulmuş yani hafif veya aorta sertlikte, spor öncesi tükettikleriniz ise daha fazla kavrulmuş sert kahveler olmalıdır.

 3. Tip II Diyabet Riskini Azaltır Mı?

Son dönemde özellikle genç danışanlarımda en sık rastladığım hastalıklardan birisi haline gelen diyabet (şeker hastalığı) Dünya’da yaklaşık 300 milyon kişinin yakalandığı çağımızın salgın hastalığı diyebiliriz. Amerika’da 400.000 kişi üzerinde yapılan dev bir çalışmada kahve içen bireylerin diyabet riskinin %7 daha düşük olduğu tespit edilmiştir.

 4. Kahve Kalp Hastalığı Riskini Arttırır Mı?

Kahvenin kalp-damar sağlığını olumsuz yönde etkilediğine dair söylentiler olmasına rağmen henüz kanıtlanmış bir bilgi yoktur. Ancak kahvenin hazırlanış şekli kalp sağlığı ile yakından ilgilidir.

 5. Parkinson ve Alzheimer Hastalığı Riskini Azaltır Mı?

Parkinson hastalığı, Alzheimer hastalığından sonra en sık görünen nörolojik hastalıktır. Amerika’ da yapılan son araştırmalarda düzenli kahve tüketen bireylerin Parkinson ve Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin %31 daha az olduğu tespit edilmiştir. Fakat aynı çalışma sonucunda kafeinsiz kahve tüketenlerde aynı sonuç elde edilmemiştir. Dolayısıyla kahvenin içerisinde bulunan kafeinin koruyucu etki sağladığını söyleyebiliriz.

6. Depresyon ve Yeme Bozukluğu Riskini Azaltır Mı?

Kahvenin içerisinde birçok biyoaktif madde vardır ve bunların en temeli; kafeindir. Kafein Dünya’da en sık kullanılan psikoaktif maddelerden birisidir. Kafein, adonesin isimli nörotransmitteri engeller ve dopamin ve noradrenalin gibi maddelerin etkinliğini arttırır. Böylece depresyon ve yeme bozuklukları riskinin azalmasına katkı sağlar.

 Not: Çocuklarda, hamilelerde ve yüksek tansiyon hastalarında kullanımına dikkat edilmelidir’ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *