Amasyalı kadınlar Türk kültüründe el sanatları açısından önemli bir yer tutan iğne oyalarını yurt dışına ihraç ediyor. Amasya Valiliği Geleneksel Türk Sanatları Merkezinde, Halk Eğitim kursiyerleri bin bir emekle işledikleri iğne oyalarını üç farklı ülkeye satıyor.
Kurs merkezi sayesinde kadınlar meslek edindirmenin yanı sıra unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının yaşatılmasını sağlıyor.
İlmek ilmek işlenerek yeniden hayat bulan iğne oyaları Japonya, İtalya ve Almanya gibi bir çok ülkede talep görüyor.
Japonya, İtalya ve Almanya gibi birçok ülkelere de iğne oyası yaptıklarını belirten Usta Öğretici Gülay Akgül, “İğne oyası yapmak çok zahmetli bir iş. Tabiri caizse iğneyle kuyu kazmak diye diyebilirim. Yapmış olduğumuz iğne oyası işlerini özellikle Japonya’ya pazarlıyoruz. Japonların iğne oyasına karşı inanılmaz bir ilgisi var. Çok da güzel geri dönüşler alıyoruz. Şuan Japonya’da çalıştığımız müşterimiz var. Yaklaşık on yıldır sürekli çalıştığımız ve şuan yeni yeni de edinmiş olduğumuz müşterilerimiz var. Japonya’nın dışında da Almanya, İtalya gibi ülkelere de siparişler yapıyoruz. Türkiye genelinde de çalışmış olduğumuz bir çok il var. Sürekli iğne oyası işleri yetiştirmeye çalışıyoruz. Hatta elimizde de iş kalmıyor ve sürekli sipariş ve satışlarımız olduğu için iğne oyasına çok fazla talep var. Satışlarımız çok güzel kursiyer öğrencilerimiz sürekli çalışıyor ve sipariş yetiştiriyorlar. Kursumuzda kursiyerlerimiz hem vakit geçiriyorlar hem de bunun yanında para kazanıyorlar. Emeklerinin karşılığını tabiî ki el sanatlarının özellikle iğne oyasının zorluğu zaten tartışılmaz. Ama bir nebze de maddi olarak geri dönüşü olunca emeklerinin karşılığını az da olsa alıyorlar. Tabiî ki böyle bir ortamda bulunmakta onlar için çok önemli bu açıdan da Amasya Valiliğine ve İl Özel İdaresine çok teşekkür ediyoruz. Bize bu olanağı sağladıkları için’ dedi.
İĞNE OYASI YAPARKEN BURADA STRES ATIYORUZ
İğne oyasının tüm inceliklerinin öğretildiği kursun kendilerine terapi etkisi yaptığını ve stres attığını belirten kursiyerlerden Bilge Kelkera; “İğne oyasının yapım aşamaları var. Başta zürafa çekmekle başlıyoruz. İğne oyasının teknikleri var yaprak, çiçek gibi. Yavaş yavaş elimizin hızına göre yapım aşaması değişe biliyor. Ben çok rahat üç yada dört günde elimde olan işi bitirebiliyorum. Japonya, İtalya ve Almanya’ya sürekli siparişlerimiz oluyor ve yurt dışına da gönderiyoruz. Gönderdiğimiz iğne oyalarının geri dönüşümleri ürün satıldıkça çok güzel oluyor ve bizlerde mutlu oluyoruz. Satış yerlerimizde de taşı için sergileniyor. İğne oyası yaparak maddi kazanç da elde ediyoruz. Hem sevdiğimiz iş severek yapıyoruz hem de aile bütçemize de katkıda bulunuyoruz. Arkadaşlarıma da tabi ki öneriyorum. Çevremdeki arkadaşlarımdan evlerinde ve kursa gelip de yapanlar var. Herkese bu iğne oyası öğrenmesini tavsiye ediyorum. İğne oyası yaparken burada stres atıyor severek yapıyoruz’ diye konuştu.