AK Parti Amasya Milletvekili Mustafa Levent Karahocagil, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde düzenlediği basın toplantısında il genelinde Devlet Su İşleri tarafından yürütülen yatırımlar hakkında bilgiler verdi.
Amasya Milletvekili M. Levent Karahocagil, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, suyun hayat ve üretimin en önemli ana ham maddesi olduğunu da söyleyerek, “Su hayattır, su üretimin en önemli ana ham maddesidir, su berekettir, su gelecektir…
Dünyada suyun önemi her geçen gün daha da artarak devam ederken, pandemi sonrası gıdanın en stratejik ürün haline gelmesi, gıdanın temininde suyun önemi, bizleri sulama sistemlerine yönlendirdi.
Pandemi öncesi 24 Haziran 2018 seçimlerinde milletvekili seçilince diğer vekil arkadaşım, valimiz ve teşkilatımız ile beraber Amasya’mızda bu dönem tüm gücümüzü sulama ve sistemlerine verelim.” kararımızın doğruluğu pandemi sonrası tüm dünyada gelişen tedarik zincirinin daralması, gıdanın tüm üretimlerin önüne geçmesi, bizlerin ileriye bakışımızın doğruluğunu teyit etti.
Bitkide, meyvede, sebzede kaliteli üretim, bereketli hasat ancak ve ancak bitkinin dibine suyu hem yeterince ve hem de zamanında vermekle oluyor.
Bugüne kadar tarlamıza, arazimize su “salma sulama” sistemiyle veriliyordu. Halbuki en kaliteli sulama yöntemi ise kapalı basınçlı sistemle verilendir.
Salma-sulama, karıkla sulama, tava sistemi sulamalarda bitkiye 1 mt3 su verebilmek için, 2 mt3 su harcanmaktadır.
Kapalı sistemde, basınçlı yağmurlama ve damlama sistemlerinde ise randıman %90'ları geçmektedir.
1 Lt/sn su ile yüzey sulama yöntemleriyle yani karıkla, salma ve tava sistemleriyle 1.02 HA alan sulanabilmekteyken, yağmurlama sistemi ile 1.70 HA alan sulanmaktadır. En randımanlı sulama sistemi damlama sistemi ile 1.92 HA alan sulanabilmekte ve direk bitkinin dibine verildiği için daha randımanlı, daha kaliteli meyve veya sebze hasadı yapılabilmektedir.
Amasya, 570.606 HA yüz ölçümünün yarısı yani 256.770 HA alanı tarım alanıdır.
Türkiye'nin 2019 yılı sonu itibariyle sulanan alan miktarı, 6.65 milyon hektardır. Bu alanın 4.36 milyon HA. DSİ tarafından, 2.29 milyon HA. ise Özel İdare tarafından ve çiftçiler tarafından sulanmaktadır.
Yani ülkemizdeki tarım alanlarının %65'i DSİ tarafından, %20'si Özel idare veya diğer kurumlar tarafından, %15'i ise çiftçimizin kendi gücüyle sulanmaktadır.
Amasya'mızda ise, yüzölçümü’müzün %45'i tarım alanıdır. Tarım alanlarımızın 147 bin HA. yani %57'si kuru tarım alanı, 109 bin HA. yani %43'ü sulu tarım alanıdır.
Sulanan 109 bin HA. alanımızın 41bin HA alanı DSİ tarafından, 60 bin HA alanı Özel idare tarafından, 8 bin HA alanı ise çiftçimizin kendi çabası ile suya kavuşturulmuştur.
Amasya’mızdaki bu oran özel idaremizin de sulamaya verdiği önemi gösteriyor. Burada bizlerle aynı düşüncede olan, sulama projelerine tam destek veren Sayın Valimiz Mustafa Masatlı’ya ve onun şahsında kurumlarımızın kıymetli yöneticilerine, İl Genel Meclisi Başkanımıza, İl Genel Meclisi Üyelerimize yürekten teşekkür ediyorum.
Sulamada ülkemizde en büyük paya sahip DSİ kurumumuzun Amasya’mız, ilçelerimiz ve köylerimizdeki yatırım programı kapsamında devam eden, sulama projelerimiz ile yine ihale aşamasında olan ihalesi yapılıp ihale süreci devam eden projelerimizi sizlerle paylaşmak istiyorum.
- Aydınca Barajı’mızın gövde imalatına devam ediliyor. 90 mt. Yüksekliğindeki dolgumuzun %75’i tamamlanmış durumda. 11 mt.’lik dolgumuz bittikten sonra, inşallah 2023 yılı içerisinde su tutmaya başlanacaktır.
Sulama sistemlerimizde ise toplulaştırma süreci devam ediyor. Su tutmaya başlayınca, sulama sistemleri imalatıda yapılacaktır.
Ziyaret Saraycık Göleti’mizde 700 mt.’lik tünel inşaatı bitmiştir. Gövde dolgu imalatına başlanacak, 2023 sonu itibariyle bitirmeyi planlıyoruz.
- Merkez, Saraycık Mahallesi Sulu deresi havzası 2. Kısım, Ezinepazar Kuruçay Deresi havzası 1. Kısım, Ermiş köyümüzün dere ıslah çalışmaları devam ediyor.
Göynücek ilçemizde, devam eden işlerimiz ise, Geldingen Ovası kanal tamamlama ve 3. kısım sulama sistemleri devam etmektedir.
Taşova ilçemizde yatırım programı kapsamında bitirilen işlerimiz, Hacıbey Köyiçi dereleri, Yayladibi Karakol Deresi ıslah çalışmaları bitti. Uluköy Baraj onarımı ile Yerkozlu Sulaması Pompa Tesis onarımı inşaatları devam etmektedir.
Suluova ilçemizdeki DSİ yatırım programı kapsamında, Çorum- Alaca ve Amasya-Suluova Geldingen Ovaları 2. kısım Tarla içi Drenaj ve rehabilitasyon çalışmaları ile Suluova sağ sol sahil sulamaları yenileme Teknik Rapor ve planlama mühendislik hizmet çalışmaları devam etmektedir.
Gümüşhacıköyümüz’deki DSİ çalışmaları ise;
Beden ve Saraycık Göletlerimiz bitti. İnşallah bugünlerde su tutumuna başlanacaktır.
Ayrıca yine Beden ve Saraycık Gölet sulama sistemlerinin imalat işleri bitmiştir. Gümüşhacıköy’ümüze hayırlı olsun.
Gümüşhacıköy 2. kısım Arazi Toplulaştırma ve Tarlaya İçi Geliştirme Hizmetleri işlerine devam edilmektedir.
Merzifon ilçemizdeki DSİ yatırım programı kapsamında devam eden işlerimiz ise;
Paşa Göleti Ve Sulaması Yenileme Teknik Raporu yapımı mühendislik hizmetleri işlemleri devam etmektedir.
DSİ yatırım programları kapsamında ihale tarihi alınan veya ihalesi yapılıp ihale sürecinin devam ettiği merkez ve ilçelerdeki DSİ yatırımlarımız hakkında da şu bilgileri verebilirim.
Merkez, Ziyaret Kasabası Dikenli Deresi Taşkın Koruması 2.kısım ihalesi 14.11.2022'de yapılacaktır.
Merkez Ortaköy Göleti sulaması ihalesi 21.10.2022'de, 73. Şube Baraj ve Gölet koruyucu tedbirleri onarım ihalesi 20.10.2022'de yapılmış ihale sürece devam etmektedir.
73. Şube Tesisleri onarımı 2. kısım ihalesi 07.11.2022'de yapılmıştır.
Göynücek ilçemizde Geldingen sulaması koruyucu tedbirler ihalesi 31.10.2022'de yapılmış, ihale süreci devam etmektedir.
Taşova ilçemizde ise Yerkozlu Sulaması koruyucu tedbirleri ihalesi 19.10.2022'de yapıldı, ihale süreci devam etmektedir.
Suluova ilçemizde ise, Kerimoğlu köyü Kumlu Deresi Taşkın Koruma İhalesi 11.11.2022'de yapılacak olup, Suluova Sulaması Koruyucu Tedbirler ihalesi 26.10.2022'de yapılmış süreç devam etmektedir.
Gümüşhacıköy ilçemizin İmirler Göleti sulaması yenileme inşaatı ihalesi 24.10.2022'de yapılmış süreç devam ediyor.
Koltuk köyü Köyiçi dere ıslah ihalesi 10.11.2022'de yapılacak, Köseler köyü, Sazak Deresi İkmal ihalesi 07.11.2022'de yapıldı. Ovabaşı köyü Elmalı Deresi Havzası Taşkın ve rüsübat kontrolü ihalesi 09.11.2022'de yani bugün yapılacak.
Hamamözü ilçemizin Yeniköy gölet sulama yenileme işlemleri ihalesi 22.09.2022'de yapılmış olup süreç devam etmektedir.
Ovabaşı köyü Elmalı Deresi Havzası Taşkın ve rüsubat kontrolü ihalesi 21.11.2022'de yapılacaktır.
Ayrıca DSİ il müdürlüğümüz merkez ve ilçelerimizde makineli çalışmalar yapılmıştır.
2022 yılı içinde merkezde, 43 köy ve mahallemizde, yine
2022 yılı içerisinde Göynücek ilçemizde, 22 köyümüzde,
Taşova ilçemizde, 12 köyümüzde,
Suluova ilçemizde, 5 köyümüzde,
Gümüşhacıköy ilçemizde,1 köyümüzde,
Merzifon ilçemizde, 6 köyümüzde makinalı çalışmalar yapılmıştır.
DSİ 73. Şube taşkın ve kurutma tesisleri onarımı 2. kısım kapsamında 13 köy veya mahallemizde imalat, onarım veya tahkimat yapılmıştır.
Amasyamız merkez ve ilçelerinde taşkın tesisleri koruyucu güvenlik tedbirleri onarım işi kapsamında 13 yöremizde tesis, korkuluk yapılmıştır.
Evet “Ainesi iştir kişinin, lafa bakılmaz.” Atasözümüz partimize en çok yakışan bir atasözüdür.
Bu devletin tüm kurumları, Cumhurbaşkanı’ndan aldığı güçle olmaz işleri başarmıştır.
AK Parti iktidara geldikten sonraki tüm birimlerimiz, tüm kurumlarımız, kendi kapsamlarında yaptıkları yatırımlarda yine ya Dünya ile ya da kendisi ile yarışır olmuştur.
“Hizmet vermekle olur, almakla değil.” diyen ve milletine hizmette sınır tanımayan, tüm kurumları “Yan gelip yatma yeri değildir” sözüyle çalışmaya teşvik eden değerli Cumhurbaşkanımı saygıyla anıyor sizleri de saygıyla selamlıyorum” ifadelerini kullandı.