Amasya Valisi Mustafa Masatlı, il genelinde 2022 yılında gerçekleştirilen Kültür ve Turizm çalışmaları hakkında detaylı bilgiler verdi.
Amasya’nın turizm potansiyelini en üst seviyede kullanmak adına çeşitli çalışmaların hayata geçirildiğini söyleyen Vali Mustafa Masatlı, “Köklü tarihinde 14 medeniyete ev sahipliği yapan Amasya’mızın önemi, Harşena Dağı ve Kral Kaya Mezarları’nın UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine alınması ile bir kat daha artmıştır. Biz de bu bilinçle hem geçmiş medeniyetlerin mirasına sahip çıkmak, hem de Amasya’nın turizm potansiyelini en üst seviyede kullanmak adına çeşitli çalışmaları hayata geçirdik.
Bu çalışmalarımızın şüphesiz en önemlisi UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesine girmek adına yaptığımız çalışmalardır. Bu kapsamda Alan Başkanlığımız kurulmuş olup, Başkanlığa Alan Yönetimi Hizmet Binası tahsis edilmiştir.
Alan Yönetim Planı ile UNESCO dosyasını hazırlamak için de alanında uzman bir danışmanlık firması ile sözleşme imzalanmış, sürecin bir parçası olan Çalıştaylar da Valiliğimizin koordinesinde süratle tamamlanarak, dosya Fransa’da bulunan UNESCO Merkezine iletilmek üzere Kültür ve Turizm Bakanlığımıza sunulmuştur” dedi.
Vali Masatlı, Kültür ve Turizm çalışmaları ile ilgili yaptığı açıklamanın devamında; “Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi ve Kongre Merkezi’nin İl Halk Kütüphanesi’ne Dönüşümü (4 Milyon 250 Bin TL)
Tarihi Kılıçarslan İlköğretim Okulu Binasının Geleneksel Türk Sanatları Merkezi olarak restore edilerek faaliyete başlaması (5 Milyon 125 Bin TL)
Anonim Türbenin Restorasyonu (515 Bin TL)
Boraboy Gölü’nün yılın 12 ayında kullanılabilmesi için yaptığımız düzenlemeler (Yaklaşık 4 Milyon 200 Bin TL)
Turizm Danışma Ofisi ve Tabela Çalışmaları (212 Bin TL)
Discover Amasya Mobil Uygulaması (561 Bin TL)
Harşena Dağı’nın siluetini vurgulayan ışıklandırmaların bakım ve onarımı da (3 Milyon TL) bu çalışmalarımızın birkaçıdır.
Bunlarla birlikte 1700 yıllık Tanrıça Mozaiği de İl Özel İdaremizin finansmanıyla Amasya Müzesine taşınmış ve ziyarete açılması için son aşamaya gelinmiştir (700 Bin TL).
Bu süreçte Sultan Bayezid Külliyesinde yer alan eski halk kütüphanesi binasının Yazma Eserler Kütüphanesi’ne dönüşümü için restorasyon çalışmaları bitme aşamasına gelmiştir (821 Bin TL), tarihi Hazeranlar Konağı ve Merzifon Kızlar Mektebi Restorasyonu için de ihale çalışmaları devam etmektedir.
Turizm sektörü nitelikli konaklama tesisleri ile ayakta durur. Bizde bu anlayışla mülkiyeti ve işletmesi İl Özel İdaresine ait Büyük Amasya Oteli’nde 5 milyon TL’lik bütçe ile kapsamlı bir tadilat ve yenileme çalışmasını tamamlamış bulunuyoruz.
Kültür ve turizm alanında ayrıca Sofular Mahallesindeki tarihi doku turizme kazandırılmış (2 Milyon 524 Bin TL) ve İlimizin muhtelif yerlerinde bulunan 11 tarihi çeşmeyi ihya etmek için İl Özel İdaremiz tarafından gerekli rölöve ve restorasyon çalışmalarına başlanmıştır.
Şu anda Büyükağa Medresesine komşu Kapıağa Çeşmesi, İçeri Şehir olarak bilinen Hatuniye Mahallemizdeki Enderun Çeşmesi ve Üçler Mahallesinde Arkeoloji Müzemize bitişik olan Narlıbahçe Çeşmesi olmak üzere 3 tarihi çeşmeyi, tekrar suyla buluşturduk. Bu üç çeşmenin restorasyonu için yaklaşık 420 bin TL harcanmış olup, inşallah kalan 8 tarihi çeşme de en kısa sürede tamamlanarak, kültür envanterimizdeki yerlerini alacaklardır.
Yine Amasya’mıza hayat veren, güzellik katan Yeşilırmak Nehrinin ıslahı, temizlenmesi ve çevresinde rekreasyon alanları oluşturulması için Yeşilırmak Nehri Temizlik, Islah ve Rekreasyon Projemiz de hızla devam etmektedir.
Proje kapsamında 03.08.2022 tarihi itibarıyla, Kunç Köprü ile Yeşilırmak Köprüsü arasında kalan 1. kısmında çalışmalara başlanmıştır. Yaklaşık bir aylık çalışma neticesinde, ırmak yatağında 27.700 m3 kazı, 10.500 m3 dolgu ve 3.800 m3 taş tahkimat yapılarak, 900 metrelik kısmında dolgu ve tahkimat işlemleri tamamlanmıştır.
Projemizin 2. kısmında ise, Şirin Köprüsü’nden İstasyon Köprüye kadar olan kısımda düzenleme yapılacaktır. Projedeki toplam işin %40’ı tamamlanmıştır.
Tüm bu çalışmalara aktardığımız kaynak ise yaklaşık 75 milyon TL olup, Amasya turizmine yaptığımız bu yatırımlar meyvelerini vermektedir.
İlimiz 2019 yılında Salgın Süreci öncesi dönemde kırdığı 332.550 konaklama rekorunu; 2022 yılı sonu itibarıyla 365.459’a çıkarmıştır.
Bu alanda yürüttüğümüz bir diğer önemli çalışmamız ise Coğrafi İşaretli Ürünlerde yaptığımız büyük atılımdır. Günümüz dünyasında Patent ve Marka konusu gerçekten büyük önem arz etmektedir. Uluslararası arenada, birçok alanda olduğu gibi, bu konuda da ciddi bir rekabet bulunmaktadır. Uluslar, ülkeler, artık sahip oldukları markalarla yarışmaktadır. İster teknoloji, isterseniz gıda; hangi alanda olursa olsun, küresel bir markanız varsa farkındalığınız ve rekabet gücünüz çok daha fazla olmaktadır.
Bizde bu anlayışla Amasya’ya geldiğimizde, 4 olan coğrafi işaret sayımızı hızla arttırmak için çalışmalarımıza başladık. Bu kapsamda ilk olarak Amasya Etli Çiçek Bamyası Yemeği, Amasya Toyga Çorbası, Amasya Baklalı Dolma, Amasya Çöreği, Amasya Patlıcan Pehli, Burmalı Amasya Çöreği, Amasya Yağlısı, Amasya Kirazı, Amasya Keşkeği, Suluova Soğanı, Amasya Ayva Gallesi Yemeği, Amasya Semaveri ve Amasya Sıkma Tarhana’nın Coğrafi İşaret Belgelerini alarak, Coğrafi İşaretli Ürün sayımızı 17’ye çıkardık.
Bizler sahip olduğumuz bu 17 coğrafi işaret tesciliyle yetinmiyoruz. Şu an itibarıyla devam eden 23 tane daha coğrafi işaret çalışmamız bulunmaktadır. Bunlarla birlikte İlimiz 40 coğrafi işaretli ürün sayısı ile Türkiye’de 5. sırada yer alacaktır” ifadelerini kullandı.