reklam
reklam
38,5992 %0.33
43,6545 %0.2
4.018,80 % 0,37
96.313,66 %-0.42
AMASYA
00:00:00
İkindi vaktine kalan
Amasya
Kapalı
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM ÇAĞIN SORUNU: DEPRESYON

ÇAĞIN SORUNU: DEPRESYON

Psikolog Kübra Kurnaz, depresyonun ne olduğunu, belirtilerini ve tedavi sürecini bilgi gazetesi Muhabiri Emine Tunç’a anlattı.

Çağımızın sorunlarından olan depresyon bir üzüntü ve ilgi kaybına neden olan bir duygu durum bozukluğu olduğunu, sadece bir keyifsizlik veya anlık bir zayıflık olmadığını dile getiren Psikolog Kübra Kurnaz, depresyonun ne olduğu, belirtileri ve tedavi süreciyle ilgili bilgi verdi.

Depresyon Aynı Zamanda Bir Anda Çözülebilecek Kadar Basit Bir Sorun Değildir

Depresyonun sürekli bir üzüntü ve ilgi kaybına neden olan bir duygu durum bozukluğu olduğunu, sadece bir keyifsizlik veya anlık bir zayıflık olmadığını dile getiren Psikolog Kübra Kurnaz,” Depresyon tedavi edilebilir ve tedavi gerektiren tıbbi bir durumdur. Bu tedavi süreci bazı vakalarda uzun sürebilir. Bu durumdan muzdarip bireylerin hissettikleri, düşünceleri ve davranışları etkilenir ve bunlardan dolayı çeşitli duygusal veya fiziksel sorunlar ortaya çıkabilir. Normal günlük aktiviteler yaparken sorun yaşanabilir ve bazen hayat yaşamaya değmez gibi gelebilir. Depresyon genellikle 20’li veya 30’lu yaşlarda başlar, ancak her yaşta ortaya çıkabilir.” Şeklide belirtti.

DEPRESYONA NEYİN SEBEP OLDUĞU TAM OLARAK BİLİNMEMEKTEDİR

Depresyonun nedenlerine değinen Psikolog Kübra Kurnaz, ”Depresyona neyin sebep olduğu tam olarak bilinmemektedir. Birçok zihinsel bozuklukta olduğu gibi, çeşitli faktörler söz konusu olabilir. Düşük benlik saygısı ve çok bağımlı olma, aşırı özeleştiri yapma veya aşırı kötümser olma gibi bazı kişilik özelliklerin, fiziksel veya cinsel istismar, ölüm veya kayıp gibi travmatik veya stresli olaylar, zor bir ilişki ya da finansal problemler, genetik akrabaların tıbbi geçmişlerinde alkolizm, bipolar bozukluk, depresyon veya intihar öyküsü olması, anksiyete bozukluğu yeme bozuklukları veya travma sonrası stres bozukluğu gibi diğer zihinsel sağlık bozukluklarının varlığı, ağır alkol, sigara, veya uyuşturucu kullanımı, kanser, felç, kronik ağrı veya kalp hastalığı dahil olmak üzere ciddi veya kronik hastalıklar, yüksek tansiyon ilaçları veya uyku hapları, gibi bazı ilaçların kullanımı, bireylerde depresyonun gelişmesi riskini daha artırdığı gözlemlenmiştir.” Dedi.

Depresyonun belirtileri arasında; üzüntü, sebepsiz ağlama, boşlukta olmak veya umutsuzluk duyguları gibi durumların olduğunu dile getiren Psikolog Kübra Kurnaz,” değersizlik, suçluluk duygusu, geçmiş başarısızlıklarda kendini suçlamaya takılma, düşünme, konsantre olma, karar verme ve bir şeyleri hatırlamada sorunlar, konuşma veya hareket etmede yavaşlama, en küçük konularda bile öfke patlamaları, sinirlilik hissi veya hayal kırıklığı, hobiler, spor veya cinsellik gibi normal aktivitelerin çoğuna veya tümüne karşı ilgi veya zevk kaybı, iştahta azalma ve kilo kaybı, ya da artan yeme isteği, ve kontrolsüz kilo alımı, kaygı, ajitasyon veya huzursuzluk, sebebi belirsiz fiziksel problemler, sırt veya baş ağrısı gibi belirtileri vardır.” Şeklinde söyledi.

DEPRESYON TEDAVİ EDİLMEZSE DAHA DA KÖTÜLEŞİR

Psikolog Kübra Kurnaz, “Depresyon, bir bireyin hayatı boyunca tek bir defa ortaya çıkabilir veya bazı vakalarda birçok defa görülebilir. Herhangi bir depresyon nöbeti sürecinde, çeşitli belirtiler günün büyük bir kısmında görülür. Bu belirtiler süreç boyunca her gün tekrarlayabilir. Bu semptomlar genellikle depresyonu olan birçok birey için iş, okul, sosyal aktivitelerde gözle görülür sorunlara neden olacak kadar şiddetli görülür. Bireyler kendilerini genellikle nedenini bilmeden mutsuz veya umutsuz hissedebilirler. Depresyon tedavi edilmezse daha da kötüleşir, bu da bireyin hayatının her alanını etkileyen duygusal, davranışsal, sağlık sorunlarına ve komplikasyonlara yol açar. Depresyonu olan çoğu insan için ilaçlar ve psikoterapi etkilidir. İlk aşamada doktor veya psikiyatrist , semptomları hafifletmek için çeşitli ilaçları reçete edebilir. Bununla birlikte depresyonu olan birçok insan bir psikiyatrist , psikolog gibi ruh sağlığı uzmanları ile gerçekleştirilecek psikoterapilerden faydalanabilir. Psikoterapi, bireyin bir ruh sağlığı uzmanı ile durumu ve ilgili konular hakkında konuşarak depresyonun tedavisini sürdürmesi için kullanılan genel bir terimdir. Psikoterapi konuşma terapisi veya psikolojik terapi olarak da bilinir. Depresyon için bilişsel davranışçı terapi veya kişilerarası terapi gibi farklı psikoterapi türleri etkili olabilir. Psikoterapinin yardımcı olabileceği konular arasında: başkaları ile olumlu ilişkiler, deneyimler ve etkileşimler geliştirmek. Bir krize ya da zorluğa adapte olmak, depresyonu ağırlaştıran davranışları saptayıp, değiştirmek, gerçekçi hedefler belirlemeyi öğrenmek, hayata dair bir memnuniyet ve  kontrol duygusu kazanmak, olumsuz inanç ve davranışları tanımlamak ve sağlıklı pozitif olanlarla değiştirmek, sorunları çözmek ve onlarla başa çıkmak için daha iyi yollar bulmak, umutsuzluk ve öfke gibi depresyon belirtilerini hafifletmeye yardımcı olmaktır.” Diyerek konuşmasını sonlandırdı. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *