10 yıldır Ozalit sektöründe çalışan Deniz Bilgin, meslek ve maliyetlerin yükselmesi hakkında bilgiler verdi.
Hem meslekle hem de sektörle ilgili her esnafın yaşadığı sıkıntıları dile getiren Deniz Bilgin, “Çağdaş Ozalit olarak copy center’ım var. Yaklaşık 10 yıldır bu işi yapıyorum. Sektörle ilgili her esnafın yaşadığı sıkıntıları yaşıyoruz. Maliyetlerimiz, kağıtlar ve tonerler çok pahalandı. Biz inşaat teknikeriyiz, okuldan sonra inşaat mühendisinin yanında çalışmaya başladım. İnşaat sektöründe olduğumuz için bu sektöre geçiş yaptık. 2008 yılında kendime ait iş yerini açtım. Kendimizi geliştirerek bir şekilde sürdürmeye çalışıyoruz. Dijital ortamda çizilen projeleri kâğıda döküme alıyoruz bunlarda ozalit olarak geçiyor. Tasarımlarımız var binalarla ilgili dış ve iç cephe yapıyoruz. Harita bölümümüz ve alfa bölümümüz var bunların ölçülerini yapıyoruz. Aklınıza gelen inşaat sektörünün bütün işlerini yapıyoruz.” dedi.
Karadeniz Bölgesinin birçok yerine iş yapan ve gelecekteki hedeflerinden bahseden Deniz Bilgin, “Tasarım olarak Karadeniz’de bölge içinin her yerine yapıyoruz. Amasya, Merzifon, Gümüşhacıköy, Suluova, Osmancık, Tokat, Havza, Vezirköprü ve Samsun’a kadar gidiyor. Çalışmalarımız, projelerimiz, tasarımlarımız devam ediyor. Bundan sonraki hedeflerimiz şöyle; Dijital ortamda hedefler hiçbir zaman bitmiyor. Sürekli güncel olarak yeni makinalarımız çıkıyor. Tabi ki bizim dolar bazından olduğu için makine fiyatlarımız baya zorlanıyoruz. Burada aslında KOSGEB gibi ülkemizin bizim gibi sektörlere destek olsalar biz daha teknolojik daha verimli makinalar ve maliyeti az olan makinaları alabiliriz. Ama şu an dolar bazından gittiği için almakta çok zorluk çekiyoruz. Çağdaş Ozalit gibi bir dükkâna sahip olmak için yaklaşık 1 milyon gibi bir rakama ulaşmanız gerekiyor. Makine fiyatlarımız çok pahalı bir de makine de şöyle bir şey var. Dijital ortamda ekosolment, fotokopiler, normal ozalitler, renkli ozalitler, tabelalar, kuşe baskılar, fotoğraf baskıları bunların hepsi ayrı ayrı makinelerde olduğu için bütçe açısından bizi baya zorluyor. Matbaa, kırtasiye, tekstilcilik ozalitin içine giriyor. Bunların hepsini topladığın zaman yaklaşık 50’ye yakın makine var. Tabi bunların hepsini biz yapamıyoruz ama yapabildiğimiz kadar yapmaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Pandemiden bütün esnaflar gibi kendi sektörününde etkilendiğini söyleyen Deniz Bilgin, “Pandemi bütün esnaflarımızı etkiledi. Hali hazırda olan projeleri, organize sanayide yapılan işleri askıya alanlar oldu. Normal bir esnafın etkilendiği kadar bizim sektörde etkilendi. Bu kadar sıkıntılı dönem de malzemeye bu kadar zam gelmiş olması bütün insanları çok fazla etkiledi.” dedi.