Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı, 17 Mart 2006 yılında kurulan Amasya Üniversitesi'nin 17’nci kuruluş yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
Rektör Elmacı yayınladığı mesajda, “2006 yılında kurulan üniversitemiz bugün itibariyle 19337 öğrenci, 723 akademik ve 587 idari personeli ile Şehzadeler Şehri'ne yakışır bir ilerleme kaydetmiştir. Bu ilerleme, kuruluşundan bugüne geçen zaman içinde tüm paydaşlarının fedakârlıkla çalışmaları sonucunda gerçekleşmiştir. Geçen bu on yedi yıllık süre hayalini kurduğumuz hedeflere giden yolun kısa bir başlangıcıdır. 17 Mart 2006’da kurulan Amasya Üniversitesi'nin 17. Kuruluş Yıldönümünü kutluyor; kalitesiyle ön plana çıkan üniversitemizin önümüzdeki süreçte daha büyük başarılara imza atmasını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.
Amasya Üniversitesi’nin tarihçesi:
Amasya Üniversitesi, 17 Mart 2006 tarih ve 26111 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 15 yeni üniversite kurulması hakkındaki 5467 Sayılı Kanun ile Amasya’da kurulmuş bir Devlet Üniversitesidir.
Üniversite genç olmakla birlikte son derece köklü akademik geçmişe sahip Ondokuz Mayıs Üniversitesine bağlı Amasya Eğitim Fakültesi (1974-1975), Amasya Meslek Yüksekokulu (1975-1976), Amasya Sağlık Yüksekokulu (1992-1993) ve Merzifon Meslek Yüksekokulu’nun (1991-1992) temelleri üzerinden kurulmuş, onlarca yıllık yükseköğretim tecrübesine sahip bir kurumdur.
Deneyimli kadrosu, dinamik ve yetkin öğretim kadrosuyla ulusal ve uluslararası saygınlığa sahip, bölgesiyle, sanayisiyle, sivil toplum örgütleriyle…vb. kısacası tüm iç ve dış paydaşlarıyla bütünleşmiş, yeniliklere açık çağdaş bir üniversite olarak “Marka Kentin Marka Üniversitesi” olma yolunda “Hep Birlikte Daha İleriye…” sloganıyla hedefine emin adımlarla ilerleyen Üniversite kısa zamanda önemli mesafeler kaydetmiştir.
Amasya Üniversitesinde öğrenen organizasyon modeli ile kalite odaklı işleyen bir yönetişim sisteminin hâkim olduğu katılımcı bir anlayış ile kurumsal değerler inşa edilmektedir. Bu bağlamda, Uluslararası standartlarda bir Üniversite olabilmek için eğitim ve araştırma siyaseti ulusal politikalar ile uyumlu bir biçimde ülkemize en yüksek yararı sağlamaya odaklanarak kurgulanmakta, eğitim programları ile araştıran, sorgulayan, eleştiren, sorumluluk sahibi, inisiyatif kullanabilen, empati yeteneği gelişmiş bireyler yetiştirilmesi hedeflenmektedir.