reklam
reklam
38,5992 %0.33
43,6545 %0.2
4.018,80 % 0,37
96.313,66 %-0.42
AMASYA
00:00:00
İkindi vaktine kalan
Amasya
Kapalı
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM AMASYA’DA 8 BİN DEKAR BAĞ BULUNUYOR

AMASYA’DA 8 BİN DEKAR BAĞ BULUNUYOR

Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün bağcılık çalışmaları artarak devam ediyor. Teknik Elemanlarca yetiştiriciliği yapılan köylerde çiftçiye bağcılıkta yetiştiricilik, asma budaması, hastalık ve zararlılarla mücadele, yüksek sistem bağcılığın avantajları, bordo bulamacı kullanmanın önemi, nasıl hazırlanacağı konularında bilgilendirmeler yapılıyor.

Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “Amasya’da yaklaşık 8 bin dekar bağ alanı bulunmakta olup 4 bin 200 dekar ile Taşova ilçesi üretim potansiyeli en yüksek ilçe olarak öne çıkıyor.

2021 bağ bozumu ile üreticiler çeşidine göre üzümlerini 4 TL ile 5,5 TL arasında değişen fiyatlarla satabiliyor. Dekara verim ise yer bağlarında 500-600 kg., yüksek sistem bağlarda ise 2 bin kg. civarında.

Sofralık, kurutmalık ve şıralık olarak tüketim şekillerinin dışında hiç bir ülkede görülmeyecek kadar farklı şekillerde değerlendirilmekte. Bunlar; üzüm suyu, papara, koruk suyu, pelverde, pekmez, köme, konserve, sirke, turşu, tarhana, pestil, vb. şekilde sıralanabilir. Üzümden çok farklı şekilde yararlanan Anadolu insanı asmanın yapraklarından da yararlanmış ve mutfaklarına yeni bir ürün katarak yemek kültürlerini zenginleştiriyorlar.

Amasya’da yapraklık ve sofralık olarak pazar gücü yüksek Narince, Abalıkoca, Kazova çeşitlerinin yanı sıra sofralık kalitesi yüksek Alphonse Lavalle, Trakya İlkeren, İtalia, Horoz Karası çeşitleri, şaraplık olarak ise Merzifon Karası, Cabarnet Sauvignon, Merlot öne çıkmaktadır.

Mevcut bağlarda geleneksel bir sistem olan goble bağ (yerde bağ) modeli uygulanmaktadır. Bu model işgücü ve masraf gerektiren buna karşılık verim ve kalite kayıplarına neden olan bir modeldir. Modern ve teknik bir bağcılık için ilimizde son yıllarda Müdürlüğümüzce yürütülen proje kapsamında yüksek sistem bağcılık modeli uygulanmaktadır. Yerde bağ modelinden vazgeçilip yerine toprak işleme, budama, hasat ve ilaçlı mücadele konusunda daha elverişli ürün verimi ve kalite açısından avantajlı olan yüksek sistem bağcılık modeline dönüşüm yapılmaktadır. Çiftçilerimizin memnuniyeti ve talepleri üzerine ödenekler imkanı çerçevesinde bu teşviklerimiz de devam edecektir.” Diye konuştu.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *