reklam
reklam
38,5992 %0.33
43,6545 %0.2
4.018,80 % 0,37
95.654,11 %-0.61
AMASYA
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Amasya
Açık
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM 8 BİN 450 DEKAR ALANDA TRİTİKALE ÜRETİMİ GERÇEKLEŞTİRİLECEK

8 BİN 450 DEKAR ALANDA TRİTİKALE ÜRETİMİ GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi işbirliğiyle TAKE Projeleri çerçevesinde "Nadas Alanlarında Tritikale Ekiminin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması Projesi"  kapsamında tritikale tohumu teslim töreni Amasya Valisi Mustafa Masatlı, protokol üyeleri ve çiftçilerin katılımıyla gerçekleşti.

Törende konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Hayrullah Göktekin; ''Sürdürülebilir bir hayvansal üretim, kaliteli kaba yem ihtiyacını karşılayacak yem bitkisi üretimini artırarak yem maliyetlerini en aza indirmekle mümkün olacaktır. Kaliteli kaba yem ihtiyacı, çayır ve meralar ile tarla ziraatı içerisindeki yem bitkileri yetiştiriciliğinden sağlanmaktadır. Bakanlığımız ve İl Özel İdaresi katkılarıyla yürütülen tarımsal destekleme ve projelerle yem bitkisi üretimi teşvik edilmekte, hayvansal üretimin sürdürülebilirliğine katkı sağlanmaktadır. Bu bağlamda ilimizde son 10 yıl içerisinde yem bitkileri üretim alanımız %26 artışla 149 bin dekara, üretim miktarımız %44 artışla 455 bin tona yükselmiş olup; 2022 yılında ise 496 bin ton yem bitkisi üretimi gerçekleşeceğini tahmin etmekteyiz. İlimizde 2021 yılında yaklaşık 18 bin dekar alanda 4 bin ton tritikale üretimi gerçekleşmiş olup; 2022 yılında 21 bin dekar alanda yaklaşık %125 artışla 9 bin ton tritikale üretimi gerçekleşeceğini tahmin etmekteyiz. Tritikale Yetiştiriciliği projeleri kapsamında 2019 yılında 20 ton tritikale tohum desteği gerçekleştirilmiş olup, 2021 yılında ise dağıtımı yapılan tritikale tohum desteği Bakanlığımız ve İl Özel İdaresi katkısıyla %500 artışla 120 tona çıkmıştır. Bu yıl ise Bakanlığımız ve İl Özel İdaresi katkısıyla çiftçilerimize tohum desteği 2021 yılına oranla %41 arttırılarak 169 ton olarak gerçekleştirilecektir. Dağıtımını yapacağımız 169 ton tritikale tohumunun toplam proje bedeli 2 milyon 265 bin TL olup Bakanlığımız ve İl Özel İdaresi %50 hibe desteği sağlamaktadır. Projemiz ile 551 üreticimiz 8 bin 450 dekar alanda üretim gerçekleştirecektir. Böylelikle son dört üretim döneminde Bakanlığımız ve İl Özel İdaresinin %50 hibe destekleriyle toplam proje tutarı 3 milyon 224 bin TL olan 409 ton tritikale tohumu desteği 2.307 üreticimize sağlanmış olup 18 bin dekar alanda üretim gerçekleştirilmiştir. Dağıtımı yapılan tritikale tohumları ile İlimiz hayvansal üretiminin kaba yem ihtiyacının karşılanmasına önemli bir katkı sağlanmıştır.

Bu vesile ile; başta Sayın Bakanımıza, hazırladığımız projelerimizin hayata geçirilmesinde verdikleri desteklerden ötürü ve tüm projelerimizde önümüzü açan, destekleyen, teşvik eden Sayın Valimize, Sayın Milletvekillerimize şükranlarımı arz eder, tüm üreticilerimize ve ilimize hayırlara vesile olmasını diler, bütün çiftçilerimizin ürünleri bol kazançları bereketli olsun'' dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *