reklam
reklam
38,4292 %0.2
43,8350 %-0.02
4.100,03 % -0,72
94.127,05 %-0.219
AMASYA
00:00:00
Güneş vaktine kalan
Amasya
Az bulutlu
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GENEL Jandarma Dolandırıcılık Yöntemlerine Karşı Uyardı!

Jandarma Dolandırıcılık Yöntemlerine Karşı Uyardı!

Haberleri

Amasya İl Jandarma Komutanlığı vatandaşları dolandırıcılık yöntemlerine karşı uyardı.

Dolandırıcıların en çok kullandığı yöntemleri kamuoyu ile paylaşarak vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyaran İl Jandarma Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

Günümüzde teknolojinin de hızla ilerlemesi ile birlikte dolandırıcılık yöntemleri de artmıştır. Dolandırıcılar tarafından en yaygın olarak kullanılan yöntemleri şunlardır;

1- Sosyal Mühendislik Yöntemi İle Dolandırıcılık:

Kendilerini savcı, hakim, polis olarak tanıtarak sizinle irtibata geçen dolandırıcılar, hesabınızın terör örgütü tarafından kullanıldığı, terör örgütü ile bağlantınızın tespit edildiği gibi sözlerle korkutmaya çalışabilirler.

Arkadaş ya da aile bireylerinizin sosyal medya hesaplarını ele geçirerek onlarmış gibi davranabilirler. Sizi zor durumda olduklarına ikna etmeye çalışarak para transferi yapmanızı ve/veya kart ya da hesap bilgilerinizi isteyebilirler.

Banka çalışanı gibi sizi arayarak ücret, komisyon iadesi, faiz iptali, borç erteleme, aidat iptali vb. vaatlerle sizden kart bilgilerinizi (CVV, son kullanma tarihi, şifre) isteyebilir ve/veya telefona tuşlamanız için yönlendirebilirler.

Sizinle bu şekilde irtibata geçen kişilere itibar etmeyin ve bilgilerinizi kesinlikle paylaşmayın.

2- Sahte e-posta/Sahte SMS Yöntemi İle Dolandırıcılık:

Banka adı ve görseli kullanılarak hazırlanan kişisel ve finansal (şifre, kart numarası vb.) bilgilerinizi isteyen e-postalara cevap vermeyiniz. Bu tür e-postalar aracılığıyla gönderilen linklerle İnternet Bankacılığına giriş yapmayınız.

Ödenmemiş fatura, yüksek tutarlı borç bilgileri, hesap bilgilerinizin ele geçirildiği, acil, kargo takibi vb. konularda gönderilen e-postalara karşı dikkatli olunuz. Bu e-postalara genellikle çok kullanılan, tanınmış firmalardan geldiği izlenimi verilmektedir. Bu sahte e-postalarda içinde yer alan linki tıklamanız ya da dosyayı indirmeniz istenerek zararlı yazılımların telefonunuza / bilgisayarınıza yerleşmesi sağlanır. Dolandırıcılar böylelikle kişisel ve finansal bilgileriniz erişebilirler.

Cazip kampanya, indirim kuponu, puan kazanımı vb. içerikli SMS bildirimlerine karşı da dikkatli olunuz. Bu SMS içeriklerinde yer alan linkler ile sahte internet bankacılığı sayfalarına yönlendirilebilirsiniz. Bu sayfalarda internet bankacılığı şifrelerinizi girmeniz için sizi yönlendirir. Kaynağından emin olmadığınız e-posta ve SMS’lere karşı dikkatli olunuz.

3- Sosyal Medya Üzerinden Dolandırıcılık:

Sosyal medya (Twitter, Instagram, Facebook vb.) üzerinden bankalara ait gibi görünen sahte hesaplar ve reklamlar ile sahte internet sitelerine yönlendirme yapılıyor olabilir. Bu sitemlerde sizden kişisel bilgileriniz, şifre, kart ya da hesap bilgileriniz istenebilir. Sosyal medya üzerinde yer alan aldatıcı reklamlara karşı dikkatli olunuz.

4- Sahte Alışveriş Siteleri Üzerinden Dolandırıcılık:

Online alışveriş getirdiği kolaylıklar nedeniyle herkes tarafından sıklıkla tercih edilir olmuştur. Ancak alışveriş yaptığınız site dolandırıcılar tarafından hazırlanan sahte bir site olabilir. Gerçek bir alışveriş sitesinin sahtesi hazırlanmış ve bu sayfadan alışveriş yapıyor olabilirsiniz. Gerçek site adresine benzer ancak harf ya da rakamlar eklenerek oluşturulmuş, taklit edilmiş sahte sitelere karşı dikkatli olunuz. Site adresinin başında “https://” olduğunu ve sitenin SSL sertifikasına sahip olup olmadığını kontrol ediniz.

Bazı alışveriş sitelerinde ise aslında var olmayan ürün ya da hizmet satılmaya çalışılıyor olabilir. Alışveriş yapmak istediğiniz site ile ilgili araştırma yapın. Sitenin iletişim bilgilerini kontrol ederek ulaşılabilir olduklarından emin olun. Arama motorlarında araştırma yaparken reklam sitelerine dikkat edin. Sitenin ilk sırasında yer alması güvenilir olduğu anlamına gelmeyebilir.

İnternet alışveriş ödemelerinizde sanal kart kullanabilir ya da 3D Secure ödeme yöntemini seçebilirsiniz. Bu şekilde herhangi bir dolandırıcılık yöntemi ile karşılaşılması durumunda ivedi olarak 112 Acil Çağrı Merkezinin aranması veya en yakın kolluk birimine bildirilmesi büyük önem arz etmektedir. Vatandaşlarımızın bu hususta gereken hassasiyeti göstermesini önemle rica ederiz.

KAYNAK: Nedime Soku
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *