Amasya Valisi Yılmaz Doruk, Amasya’nın Önemli İlim Adamlarından Abdizade Hüseyin Hüsameddin Yasar’ın Eserlerinin ve Hayatının Anlatıldığı Sempozyuma Katıldı.
Vali Yılmaz Doruk, Amasya Valiliği, Amasya Belediye Başkanlığı ve Amasya Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen, Uluslararası Amasya Sosyal Bilimler Araştırmaları Sempozyumunun Açılış Oturumuna katıldı.
Sempozyumun 1. Oturumunda Amasya ve ilim dünyası için oldukça önemli bir yere sahip olan Amasyalı Mütefekkir Abdizade Hüseyin Hüsameddin Yasar’ın eserleri ve hayatı üzerine sunumlar gerçekleştirildi.
Milli Hakimiyet Yerleşkesi Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen programa Amasya Belediye Başkan Vekili Bekdemir İşbilir, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, siyasi partilerin yöneticileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programda ilk olarak konuşan Amasya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Hasan Yerkazan, Abdizade Hüseyin Hüsameddin Yasar’ın eserleri ve hayatıyla ilgili detaylı bilgiler verdi.
Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi ile Amasya Belediye Başkan Vekili Bekdemir İşbilir de birer konuşma gerçekleştirerek, sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ettiler.
Vali Yılmaz Doruk konuşmasında, “Öncelikle Anadolu’nun İncisi Amasya’mızda sizlerle böyle anlamlı bir sempozyum vesilesiyle bir araya gelmekten duyduğum memnuniyeti afide etmek istiyorum. Amasya’mız tarih boyunca kaleleri, konakları, köprüleri, kubbeleri ve nehri ile Dünya’nın ilim ve sanat için en uygun ortamını sağlayan şehirlerinden birisi olmuş bu özellikleri ile birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Anadolu coğrafyasının kadim şehirlerinden biridir. Özellikle Selçuklu ve Osmanlı Medeniyetinden kalan sayısız tarihi eseri barındıran Amasya, Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından da ‘Marka Kent’ ilan edilmiştir. Tarih ve kültür kenti Amasya; Osmanlı İmparatorluğu ile Cumhuriyet Döneminde de önemini daima muhafaza etmiştir. Osmanlı Döneminde şehzadeleri Osmanlı tahtına hazırlayan bu kadim şehir, Cumhuriyet Döneminde ise Milli Mücadelenin Doğum Belgesi olarak nitelenen Amasya Tamimi’nin, Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından tüm Dünyaya ilan edildiği yer olmuştur. Amasya kültür tarihimiz açısından son derece önemli merkezlerden biri olup; burada yetişip kültür ve edebiyat dünyamızı aydınlatan sayısız alim, sanat ve kültür insanı Dünya’ya yayılmıştır. Dünyanın ilk coğrafyacısı kabul edilen Strabon, divan edebiyatının ilk kadın şairi Mihri Hatun, Hattatların Piri olarak anılan Şeyh Hamdullah ve tıp ilmine önemli yenilikler getiren Sabuncuoğlu Şerefeddin gibi pek çok önemli şahsiyet kendi alanlarında dönemlerinin en üst seviyesini temsil etmişlerdir. Osmanlı Devletinin son büyük tarihçilerinden birisi olarak kabul edilen Abdizâde Hüseyin Hüsameddîn Yasar da Amasya’mızda yetişmiş, Amasya hayranı bir müverrih, edip ve şairdir. Abdizade Hüseyin Hüsameddin Yasar, uzun yıllar burada ilim tahsil etmiş, Amasya’nın köklü tarihini yazmak için Osmanlının tüm önemli kütüphanelerini ziyaret etmiş ve hayatını tarihi hakikatleri belgelemek için malzeme aramaya vakfetmiştir. Yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Amasya’mızın köklü tarihini “Amasya Tarihi” adlı eseriyle tüm dünyaya duyurmuş, Amasya yüksek medreseleriyle, fâzıl müderrisleriyle, âlim şairleriyle, hâzık tabipleriyle, mütefennin üstatlarıyla, mâhir hattatlarıyla muhteşem bir dâru'l-irfân, şanlı bir darülfünun, muazzam bir merkez-i medeniyet şehridir diyerek de Amasya’ya sevgisini ve Amasya’nın önemini gözler önüne sermiştir. Bu sempozyumun, Amasya’mız ve ilim Dünyamız için oldukça önemli bir yere sahip olan Abdizâde Hüseyin Hüsameddîn Yasar’ın eserlerini ve hayatını daha iyi anlama fırsatı bulacağımıza ve Amasya için yeni çalışmalara katkı sunacağına inanıyorum. Bu duygu ve düşüncelerle sempozyumun hayırlara vesile olmasını diliyor, programın hazırlık sürecinde emeği geçen herkese teşekkür ediyor, hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından, Abdizade Hüseyin Hüsameddin Yasar’ın hayatı, ilmi çalışmaları ve özellikle de kaleme aldığı “Amasya Tarihi” adlı eseri üzerine, alanında uzman akademisyenler tarafından sunumlar gerçekleştirildi.
Oturumun sonunda Vali Yılmaz Doruk, programda emeği geçen akademisyenlere teşekkür ederek, katılım belgesi verdi.
Programın sonunda ise Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Dr. Aysel Güney Türkeç tarafından hazırlanan “Amasya Tarihinden İzler” adlı illüstrasyon sergisinin açılışını gerçekleştiren Vali Yılmaz Doruk, sergiyi gezerek, eserler hakkında detaylı bilgiler aldı.

KAYNAK: Nedime Soku
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *