Çorum’da İl Genel Meclisi toplantısında gerçekleştirilen encümen üyesi seçimi, siyasi gerilime sahne oldu. Meclis Başkanı Duran Bıyık başkanlığında yapılan toplantıda, encümen üyelerinin belirlenmesi amacıyla kapalı zarf usulüyle oylama gerçekleştirildi.
Yapılan ilk oylamada AK Partili Mehmet Fatih Balcıoğlu ve Salami Gafar 25’er oy alırken, MHP’li Duran Baysa ile CHP’li Saadettin Akgül 17’şer oyda kaldı. CHP’li Ümit Er ve Ömer Boyraz ise 10’ar oy aldı. Encümen üyeliği için en çok oyu alan isimler belirlenirken, son üye için iki adayın eşit oy alması süreci kilitledi.
Eşitlik üzerine yapılan ikinci sayımda da sonuç değişmeyince Meclis Başkanı Duran Bıyık, yönetmeliği incelemek üzere toplantıya ara verdi. Ancak verilen 10 dakikalık aranın daha ileri bir saate ertelenmesi, mecliste tansiyonu yükseltti.
Aranın ardından yeniden seçim yapılacağı yönündeki açıklama, CHP cephesinden sert tepki gördü. Toplantıya katılan CHP İl Başkanı Dinçer Solmaz ve CHP’li meclis üyeleri, yeniden seçim kararının hukuka aykırı olduğunu savundu.
Tartışmalar sırasında taraflar arasında sert diyaloglar yaşandı. CHP İl Başkanı Solmaz’ın “seçime gölge düşürüldüğü” yönündeki eleştirisine karşılık Meclis Başkanı Bıyık’ın “Burası köy odası değil” sözleri dikkat çekti. CHP’li Ümit Er ise encümen seçiminin yeniden yapılamayacağını dile getirerek karara itiraz etti.
Gerginliğin artmasıyla birlikte karşılıklı sözlü tartışmalar büyürken, mecliste zaman zaman tansiyon yükseldi. CHP’li üyeler, seçim sürecinin hukuka aykırı şekilde yürütüldüğünü ileri sürerek yeniden yapılan oylamaya katılmadı ve salonu terk etti.
Yaşanan kriz, Çorum İl Genel Meclisi’nde siyasi tansiyonu zirveye taşırken, encümen seçim sürecine ilişkin tartışmaların önümüzdeki günlerde de devam etmesi bekleniyor.
