Uşak’ta yaşanan bir olay eğitim camiasında ve sosyal medyada büyük tartışma yarattı. Kentte bulunan Muzaffer Mert İlkokulu Müdürü Murat Kocakaya’nın, okulun WhatsApp grubunda paylaştığı 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü mesajına tepki vermeyen öğretmenlere resmî yazı gönderdiği ortaya çıktı.
İddiaya göre okul müdürü Murat Kocakaya, öğretmenlerin bulunduğu WhatsApp grubunda 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ile ilgili bir paylaşım yaptı. Paylaşıma yanıt vermeyen ve mesajı “beğenmeyen” dört kadın öğretmen hakkında ise ön inceleme başlatıldığı belirtildi.
Olayın kamuoyuna yansımasına neden olan gelişme ise öğretmenlere gönderilen resmî yazı oldu. Müdür Murat Kocakaya imzasıyla gönderildiği belirtilen yazıda, öğretmenlerin WhatsApp grubunda yapılan paylaşıma tepki vermemeleri eleştirildi.
Söz konusu yazıda, “Okulumuzun öğretmenlerinin bulunduğu sosyal medya (WhatsApp) grubunda, okul müdürü statüsü ile 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ile ilgili içerik paylaşımını, kadın olmanıza, görmenize ve okumanıza rağmen hiçbir tepki vermediğiniz tespit edilmiştir” ifadelerine yer verildi.
Yazının devamında ise WhatsApp grubunun daha önce “Muzaffer Mert İlkokulu Ailesi” adını taşıdığı hatırlatılarak öğretmenlerin tutumunun okul kültürünü olumsuz etkilediği ileri sürüldü. Ayrıca öğretmenlerin davranışının okul müdürüne karşı saygısızlık olarak değerlendirildiği ifadeleri dikkat çekti.
Resmî yazıda öğretmenlerin davranışlarının 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında uyarma, kınama ve kademe ilerlemesinin durdurulması gibi disiplin cezalarını gerektirebileceği de iddia edildi. Ancak yazının sonunda öğretmenlerin olumlu çalışmaları göz önünde bulundurularak şimdilik yalnızca bilgilendirildikleri ve uyarıldıkları belirtildi.
Olayın kamuoyuna yansımasının ardından Milli Eğitim yetkilileri tarafından inceleme başlatıldığı öğrenildi. Yapılan değerlendirmeler sonucunda Muzaffer Mert İlkokulu Müdürü Murat Kocakaya hakkında soruşturma açıldığı ve görevden alındığı bildirildi.
Sosyal medyada geniş yankı uyandıran olay, kamu görevlilerinin sosyal medya ve mesajlaşma uygulamalarındaki tutumları konusunda da yeni bir tartışma başlattı. Eğitim camiasında yaşanan bu gelişmenin ardından soruşturmanın detaylarının önümüzdeki günlerde netlik kazanması bekleniyor.
