Merkezi Merzifon’da bulunan Amasya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (Amasya DSYB), il genelinde yeni doğan buzağıların kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınmasına yönelik çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Amasya DSYB Yönetim Kurulu Başkanı Güner Aslan, 2026 yılı içerisinde 41 bin 916 yeni doğan buzağının küpeleme işleminin gerçekleştirildiğini açıkladı.
9 Bin 488 İşletmede Çalışma Yürütülüyor
Amasya DSYB Yönetim Kurulu Başkanı Güner Aslan, Birliğin Amasya genelinde toplam 9 bin 488 işletmede küpeleme ve ıslah faaliyetleri yürüttüğünü belirtti.
İl ve ilçe şubelerinde görev yapan veteriner sağlık teknisyenleri ile teknik personelin sahada çalışmalarını sürdürdüğünü kaydeden Aslan, 2026 yılı içerisinde ulaşılan rakamları da paylaştı.
Aslan, “Birliğimiz tarafından Amasya genelinde 9.488 işletmede küpeleme ve ıslah faaliyetleri yürütülmektedir. İl ve ilçe şubelerimizde görev yapan veteriner sağlık teknisyenleri ve teknik personelimiz tarafından, 2026 yılı içerisinde 41.916 yeni doğan buzağının küpeleme işlemi gerçekleştirilmiştir” dedi.
41 Bin 916 Buzağı Kayıt Altına Alındı
Başkan Güner Aslan, kimliklendirme sayesinde hayvanların aşı ve hastalık geçmişinin yanı sıra suni tohumlama ve ilaç uygulamalarının da düzenli olarak takip edilebildiğine dikkat çekti.
Hayvanların büyüme, gelişim ve verim kayıtlarının izlenmesinin de önemine değinen Aslan, elde edilen verilerin ıslah ve genetik seleksiyon çalışmalarında güvenilir bir veri tabanı oluşturduğunu ifade etti.
Üreticilere “Alo Küpe Hattı” Çağrısı
Amasya DSYB Yönetim Kurulu Başkanı Güner Aslan, yetiştiricilere önemli bir çağrıda bulunarak yeni doğan buzağıların vakit kaybetmeden Birliğe bildirilmesi gerektiğini vurguladı.
Aslan, “Üreticilerimizin yeni doğan buzağılarını en kısa sürede Alo Küpe Hattı üzerinden Birliğimize bildirmeleri önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.
Bildirim sırasında doğru bilgilerin paylaşılmasının işlemleri hızlandıracağına dikkat çeken Aslan, buzağının doğum tarihi ile anne hayvanın küpe numarasının mutlaka belirtilmesini istedi.
