reklam
reklam
39,3960 %0.45
45,6679 %0.86
4.330,57 % 0,05
106.755,98 %1.544
AMASYA
00:00:00
İkindi vaktine kalan
Amasya
Az bulutlu
21°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi Galeriler EKONOMİ Kiraz Fiyatı Dudak Uçuklattı: Kilosu 500 TL!

Kiraz Fiyatı Dudak Uçuklattı: Kilosu 500 TL!

Dolu felaketinin etkileri Merzifon pazarına da yansıdı. Kiraz, tezgahta var ama vatandaş sadece bakmakla yetiniyor. Detaylar haberimizde...

Amasya’nın Merzifon ilçesinde her Pazartesi günü kurulan halk pazarı, bu hafta da vatandaşların yoğun ilgisine sahne oldu. Ancak meyve-sebze fiyatları arasında öyle bir ürün vardı ki, fiyatı duyanlar şaşkınlığını gizleyemedi. Kirazın kilosu 500 TL'den satışa sunuldu.
Dolu felaketi kirazı vurdu

Kiraz Fiyatı Dudak Uçuklattı: Kilosu 500 TL! 1

Geçtiğimiz haftalarda etkili olan dolu yağışı, özellikle meyve bahçelerinde büyük zarara yol açtı. Bu felaketin en çok etkilediği ürünlerin başında ise kiraz geldi. Tezgahlarda oldukça az sayıda bulunan kiraz, adeta lüks tüketim ürünü haline geldi.
Pazarcı esnafı, kirazın az olması nedeniyle fiyatın tavan yaptığını belirtti. Esnaflardan bazıları, “Bu sene doludan dolayı ürün az. Kirazı bulmak zor. Fiyatlar da düşecek gibi görünmüyor,” ifadelerini kullandı. Vatandaşlar ise kilosu 500 TL olan kiraza sadece uzaktan bakmakla yetiniyor.

1 / 4
Kiraz Fiyatı Dudak Uçuklattı: Kilosu 500 TL! 2

Vatandaşlar alternatif meyvelere yöneldi
Kirazın astronomik fiyatı karşısında alışverişe gelen birçok vatandaş daha uygun fiyatlı meyveleri tercih etti. Bu hafta Merzifon pazaryerinde şeftali 80 TL, kayısı 50 TL, çilek 120 TL’den alıcı buldu. Karpuz ve kavun gibi yaz meyvelerinin ise daha uygun fiyatlardan satılması dikkat çekti. Kavun tane olarak 50 TL’ye, karpuz ise kilogramı 15 TL’ye satışa sunuldu.

2 / 4
Kiraz Fiyatı Dudak Uçuklattı: Kilosu 500 TL! 3

Sebze fiyatlarında değişiklik yok
Sebze grubunda ise fiyatların geçtiğimiz haftalara oranla sabit kaldığı görüldü. Taze fasulye 60 TL, domates ve dolma biber 30 TL, patlıcan 25 TL, salatalık ve patates 15 TL, sivri biber ise 30 TL'den satıldı. Soğan 12,5 TL, sarımsak ise kilogramı 100 TL gibi yüksek bir fiyattan alıcı buldu.
Yeşillik grubu da pazarın olmazsa olmazları arasındaydı. Maydanoz, marul ve tere gibi ürünler 15 TL’den satışa sunulurken, asma yaprağı 200 TL ile dikkat çeken bir başka ürün oldu.

3 / 4
Kiraz Fiyatı Dudak Uçuklattı: Kilosu 500 TL! 4

Pazarcılar dertli, vatandaş tedirgin
Pazarcılar, özellikle meyve grubunda yaşanan fiyat artışlarının hem üreticiyi hem de tüketiciyi olumsuz etkilediğini belirtiyor. Dolunun ardından ürün kaybı yaşayan üreticiler, az sayıdaki mahsulü yüksek fiyatla satmaya çalışırken, vatandaşlar da alım gücünün zorlandığını ifade ediyor.
Özellikle sabit gelirli vatandaşlar, pazara çıkmadan önce fiyat araştırması yaparak alışveriş listesi hazırladıklarını, bazı ürünlerden ise tamamen vazgeçtiklerini dile getiriyor.

4 / 4
KAYNAK: Gülben Güley
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *