Amasya Üniversitesi, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Üniversiteler Birliği (ÜNİ-DOKAP) kapsamında önemli bir çalıştaya ev sahipliği yaptı. “Üniversiteler Daire Başkanlıklarında ve Hukuk Müşavirliklerinde Yaşanan Sorunların Paylaşılması, Mevzuat Yorumlanmasından Kaynaklanan Problemler ile İdari İşleyişte Ortak Çözüm Yolları Geliştirilmesi” başlıklı çalıştay, üniversitelerin idari yapılarına dair temel sorunların tartışıldığı, çözüm yollarının geliştirildiği verimli bir platform oldu.

Toplantıya, ÜNİ-DOKAP Dönem Başkanı ve Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Kurt, Amasya Üniversitesi Genel Sekreteri Osman Akbaş, daire başkanları ve hukuk müşaviri ile birlikte ÜNİ-DOKAP üyesi birçok üniversitenin genel sekreterleri katılım sağladı.
Katılımcılar arasında; Sinop Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Ordu Üniversitesi, Giresun Üniversitesi, Bayburt Üniversitesi, Gümüşhane Üniversitesi, Samsun Üniversitesi, Hitit Üniversitesi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Trabzon Üniversitesi ve Artvin Çoruh Üniversitesi’nin genel sekreter veya temsilcileri yer aldı.
Çalıştayda, üniversitelerdeki idari işleyişte karşılaşılan sorunlar, mevzuat yorumlama farklılıkları, yetki karmaşaları ve uygulamada yaşanan aksaklıklar masaya yatırıldı. Katılımcılar, bilgi ve deneyim paylaşımıyla üniversiteler arası uygulama birliğinin sağlanmasına yönelik öneriler sundu.

Turabi: “Somut adımlar atıldı”
Açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, Amasya Üniversitesi’nin 2009 yılında birliğe üye olduğunu hatırlatarak, “DOKAP Bölgesi Üniversiteler Birliği, bugün 12 ili kapsayan bölgede 15 üniversite ile faaliyetlerini sürdürüyor. Birliğin temel amacı, üniversiteler arasında eğitim, kültür, araştırma ve proje alanlarında iş birliğini geliştirerek bölgenin kalkınmasına katkı sunmaktır.” dedi.
Rektör Turabi, 2024 yılı başında Amasya Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen ÜNİ-DOKAP Üst Kurul Toplantısı’nda, üniversiteler arasında kalite kültürünün yaygınlaştırılması ve idari işleyişte karşılaşılan sorunların çözümüne yönelik iş birliğinin artırılması gerektiğini dile getirdiklerini dile getirerek, “Söz konusu toplantıda, özellikle mevzuatın farklı yorumlanmasından kaynaklanan sorunların tespit edilerek, bu sorunlara yönelik ortak çözüm mekanizmalarının geliştirilmesi gerektiğini ifade etmiştim. Bugün burada gerçekleştirdiğimiz çalıştay ile bu yönde somut bir adım atmış bulunuyoruz. Sürecin etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesinde katkı sağlayan tüm rektörlerimize, genel sekreterlerimize, daire başkanlarımıza ve hukuk müşavirlerimize teşekkür ediyorum. Özellikle bu sürecin tüm aşamalarını titizlikle takip eden, organizasyonun hayata geçirilmesinde önemli rol oynayan Amasya Üniversitesi Genel Sekreteri Osman Akbaş’a da ayrıca şükranlarımı sunuyorum.” ifadelerini kullandı.

Akbaş: “Sorunları üç başlıkta topladık”
Amasya Üniversitesi Genel Sekreteri Osman Akbaş ise çalıştayın altyapısının 20-30 Mayıs tarihleri arasında çevrim içi toplantılarla hazırlandığını belirterek, “Farklı üniversitelerdeki daire başkanlıklarıyla yürütülen görüşmeler sonucunda karşılaşılan sorunlar detaylı şekilde masaya yatırıldı. Elde edilen bulgular bu çalıştayda kapsamlı şekilde ele alındı.” diye konuştu.
Akbaş, değerlendirmeler sonucunda idari sorunların çözümüne yönelik üç ana başlık belirlendiğini ifade etti:
Üniversiteler arası iş birliği ile çözülebilecek hususlar,
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na iletilecek sorunlar,
YÖK aracılığıyla ilgili bakanlık ve kamu kurumlarına sunulacak başlıklar.
Ortak hareket edilmesi halinde daha sürdürülebilir ve kalıcı çözümler geliştirileceğine inandığını söyleyen Akbaş, katılım sağlayan tüm temsilcilere teşekkür etti.
Program, katılımcılara teşekkür belgeleri verilmesi ve ardından düzenlenen Amasya şehir gezisi ile sona erdi.