Fransa, son yılların en dikkat çekici kültürel miras hırsızlıklarından biriyle sarsıldı. Ülkenin kuzeydoğusundaki Lalique Müzesi, sabaha karşı düzenlenen organize bir soygunun hedefi oldu. Maskeli hırsızlar, yaklaşık 4 milyon euro değerindeki 20 mücevheri çalarak kayıplara karıştı. Olayın ardından geniş çaplı soruşturma başlatıldı.
Fransız basınında yer alan bilgilere göre, soygun yerel saatle yaklaşık 05.30 sıralarında gerçekleşti. Müzenin bir kapısını zorlayarak içeri giren şüpheliler, doğrudan mücevherlerin sergilendiği bölüme yöneldi. Hırsızlar, altı vitrini kırarak yaklaşık 20 değerli parçayı dakikalar içinde alıp olay yerinden kaçtı.
Yetkililer, çalınan eserlerin değerinin yaklaşık 4 milyon euro olduğunu açıkladı. Çalınan parçaların büyük bölümünün, dünyaca ünlü Fransız cam ve mücevher ustası René Lalique'in tasarımlarından oluşan kristal mücevherler olduğu belirtildi. Uzmanlar, bu eserlerin sanat ve koleksiyon değeri nedeniyle sıradan bir piyasada satılmasının oldukça güç olduğunu ifade ediyor.
Soygun sırasında müzedeki alarm sisteminin devreye girdiği ancak güvenlik şirketinin olaya zamanında müdahale edemediği iddia edildi. İlk ihbarın, sabah müzeye gelen temizlik görevlisi tarafından yapıldığı öğrenildi. Polis ekipleri güvenlik kameralarını incelemeye alırken, olayın profesyonel bir ekip tarafından planlandığı ihtimali üzerinde duruyor.
Soygunun ardından Lalique Müzesi yönetimi, güvenlik incelemeleri tamamlanıncaya kadar müzenin birkaç gün ziyaretçilere kapalı kalacağını duyurdu. Müze, 2011 yılında Fransa'nın Wingen-sur-Moder kasabasında açılmış ve Art Nouveau ile Art Deco dönemlerine ait 650'den fazla esere ev sahipliği yapıyor.
Olay, Fransa'da müzelerin güvenliği konusundaki tartışmaları da yeniden gündeme taşıdı. Özellikle geçtiğimiz yıl yaşanan yüksek profilli müze hırsızlıklarının ardından güvenlik önlemlerinin artırılmasına rağmen böylesine büyük bir soygunun gerçekleşmesi, kamuoyunda endişe yarattı. Yetkililer, çalınan eserlerin bulunması ve faillerin yakalanması için soruşturmanın çok yönlü sürdürüldüğünü açıkladı.
