Şehir ve Kültür Akademisi, Tıbbın Dört Hâli konusu ile devam ediyor.
Amasya İl Milli Eğitim Müdürlüğü Öğretmen Akademileri’nin konukların bilgi paylaşımlarıyla devam ediyor. Bu hafta, On dokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Akan'ın katkılarıyla gerçekleştirilen sohbette; hayata dokunan bilim tıp bilimi konuşuldu. Tıbbın geçmişten günümüze uzanan yolculuğu başta olmak üzere sağlık ve insanın ilişkisi, şehrin tıp dünyasına katkıları ele alındı.
İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Türkmen sohbetle ilgili olarak; “Şifa arayışı ve sağlıklı kalmak geçmişten bugüne insanoğlunun en çok peşinde koştuğu konuların başında yer alır. Günümüz modern tıbbını iyi anlayabilmek için geçmiş ile günümüz arasında ilişki kurmak ve gelişmeleri tıp ve sağlık bağlamında yorumlamamız gerekir. Sağlıkta başarılı bir gelecek sağlamak dönüşen dünyaya ayak uydurarak yeniliklere hazır olmaktan geçmektedir. İçinde yaşadığımız yüzyıl, teknolojinin gelişimi açısından dünya tarihinde görülmemiş bir hıza sahne olmaktadır. Elbette bu gelişmelerden tıp bilimi de etkilenmiş tedavi yöntemleri sürekli değişmiştir. Tarih öncesi çağlardan bugüne dek tıbbın dönüşümü ve tedavilerin farklılaşması hastalık ve hekim kavramını yeniden tanımlama ihtiyacını doğurmuştur.” ifadelerini kullandı.
Tıp bilimi üzerine tüm bu konuların konuşulduğu akademide Prof. Dr. Hüseyin Akan, öğretmen ve yöneticilerle bir araya gelerek bilgi paylaşımında bulundu. Tıp tarih alanı eski tıp gelenekleri, farklı medeniyetlerdeki tıbbi gelişmeler, tıp eğitiminin gelişimi, hekimlerin rolü ve tıbbi yeniliklerin toplum üzerindeki etkilerinden bahsedildiği sohbette ayrıca Amasya’nın ünlü tıpçısı Sabuncuoğlu Şerefeddin' in tıp bilimine katkıları Prof. Dr. Hüseyin Akan tarafından aktarıldı. Sabuncuoğlu Şerefeddin'in eserinde tedavi usullerini ve tedavi aletlerini resimlendirmesi ve farklı tedavi yöntemlerini bularak yeri geldiğinde kendi üzerinde deneme cesareti göstermesinin günümüz tıp dünyasına büyük bir katkı sunmasından da bahsedilerek farmakolojiden anatomiye, anatomiden nörolojiye kadar birçok alanda yapılan tıbbi çalışmaların teknolojiyle geliştirilerek insanlığın hizmetine sunulmasına dikkat çekildi.
Sohbet sonrası İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Türkmen; “Tarihin ilk zamanlarından günümüze dinî ve felsefi inançlarımız başta olmak üzere kültürümüzle şekillenerek bir sanat hâline gelen tıp bilimini ele aldığımız söyleşimize katkılarından dolayı bilim insanı Prof. Dr. Hüseyin Akan'a teşekkür ederiz.” dedi.