AK Parti Amasya Milletvekili Hasan Çilez, Ticaret ile Hazine ve Maliye Bakanlıklarının Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki 2025 yılı genel bütçe görüşmelerinde partisi adına bir konuşma yaptı.
AK Parti adına TUİK bütçesi hakkında görüş ve düşüncelerini dile getiren Amasya Milletvekili Hasan Çilez, “TÜİK, tabii spekülasyonlara çok açık hale getirilmeye çalışılan bir kuruluş ama TÜİK'e şöyle bir randevu alıp, gidip soruşturduğunuz zaman veyahut da bir bilgi notu istediğiniz zaman TÜİK'in aslında ne kadar şeffaf olduğunu çok rahat bir şekilde herkes görecek” dedi.
TÜİK’in nasıl veri topladığı, neler yaptığı hakkında genel kurula bilgiler veren AK Parti Amasya Milletvekili Hasan Çilez, “Özellikle de TÜFE dediğimiz yani tüketici fiyat endeksleri halkımızı birinci derecede ilgilendiren ki enflasyonist ortamlarda bu daha çok gündeme gelen bir konudur, o konuda da sizlere bilgi aktarmaya çalışacağım. Evet, TÜFE bir ekonomide tüketim harcamalarına konu olan mal ve hizmetlerin fiyatlarında zaman içinde meydana gelen değişimleri ölçmek için kullanılan bir göstergedir. TÜFE'nin amacı enflasyon oranını hesaplamak ve fiyatlar genel seviyesindeki değişimi anlamaktır. Bu endeks bireylerin veya belirli grupların harcamalarına, alışkanlıklarına değil, ülke genelindeki ortalama tüketim yapısını inceler. Türkiye İstatistik Kurumu TÜFE'yi uluslararası standartlara uygun olarak hesaplamaktadır. TÜİK şeffaflık, bilimsel tarafsızlık ve mesleki bağımsızlık ilkelerine bağlı olarak TÜFE hesaplamalarını gerçekleştirir. Bu süreçler uluslararası geçerliliği olan yöntem ve kavramlarla yürütülür ve bu sonuçlar hem ulusal hem de uluslararası uzmanların değerlendirmesine her daim açıktır. Tüketici fiyat endeksi Türkiye İstatistik Kurumu tarafından Türkiye'nin 81 ilinde 227 ilçeden derlenen fiyatlarla bu hesaplamaları yapmaktadır ve burada en çok kullandığı metotlardan biri de hane halkı bütçe anketi verileridir. Yani vatandaşlara gün gün parasını nereye harcadığı sorulmakta ve TÜFE sepeti de her yıl bu şekilde belirlenmektedir. Şimdi, hane halkı bütçe anketlerini burada kullanıyoruz. Hane halkı bütçe anketlerinde örnek veriyorum, sebzeler ve ekmek gibi, gaz gibi, doğal gaz gibi, kira gibi, su gibi temel ihtiyaç maddeleri hane halkı harcamalarında yüksek paya sahip olduğu için sepetteki ağırlıkları, ortalamaları da daha yüksektir yani vatandaşımızın yaşadığı, hissettiği enflasyon en üst seviyede burada yer bulmaktadır, değer bulunmaktadır. Yine, burada uluslararası bir sınıflandırma olan "COICOP" dediğimiz amaca göre kişisel tüketim harcamaları sınıflaması da kullanılmaktadır. Harcamaların oransal dağılımı yani paylarına göre harcamalar, mal ve hizmetler sıralanır ve belirli bir oranın üzerinde payı olanlar sepete dahil edilir. Yine, ağırlıklarının da güncellenmesi... TÜFE ağırlıkları her yıl en güncel tüketim yapısını yansıtacak şekilde revize edilir. Yani hep deriz "Ya, pinpon topu sepette var" işte, o güncellemede belli bir oranın üzerinde ise pinpon topu girer ama yoksa o yıl sepetten düşer. Bunlar gerçeklerdir” diye konuştu.
AK Parti Amasya Milletvekili Hasan Çilez konuşmasının devamında; "TÜİK ne yapıyor? Türkiye genelinde 28.852 iş yeri, 5.246 konuttan da kira, 406 madde, 913 madde çeşidi için her ay yaklaşık 609 bin veriyi alıyor ve bunu en hızlı, en seri şekilde her ayın 3'üncü günü -dünyada en hızlı şekilde- bu verileri ilan ediyor ve söylediğim gibi, uluslararası ve ulusal olarak her yerde herkesin rahatlıkla ulaşabileceği standartlarda verileri veriyor ve bunu da bakınız, anketör de kullanılmıyor, insan eli değmeden yani marketten, pazardan direkt olarak fiyat alıyor. Sepetin yaklaşık yüzde 50'sini yaklaşık 300 bin veriyi direkt olarak sisteme ulusal marketler giriyor ve "barkod" dediğimiz kasadan çıkan parayı giriyor yani benim cebimden, sizin cebinizden, vatandaşımızın cebinden çıkan para burada yansımış oluyor; bu kadar gerçekçi bir yapı aslında burada. Şimdi, "indirim marketleri" diye de bazen duyuyoruz burada, indirim marketlerinden mi baz alınıyor? Kesinlikle böyle bir şey yok. Ve burada Gelir İdaresi Başkanlığı'mızdan alınan ciro verilerine göre yani cirosu yüksek olan, daha çok vatandaşımızın kullandığı işletmelerden bu veriler alınıyor ve söylediğim gibi, bunları kendileri giriş yapıyor bu noktada; onun özellikle bilinmesini istiyorum. Söylediğim gibi, gerçekten uluslararası standartlarda bir enflasyon sepetimiz var ve bu çok seri bir şekilde herkesin ulaşmasına, bu bilgileri elde etmesine imkan tanıyor. Ha, bazı kuruluşlar var mı? Var. Ha, siz ona inanmak istiyorsanız o kuruluşların raporlarını alabilirsiniz; ne uluslararası geçerliliği var, ne de bilimsel olarak net dayanağı yok. Şimdi, olay şu: TÜİK sana göre, bana göre değil, gerçeklere göre bilimsel verilere göre çalışan yüzyılı aşkın tarihiyle şerefli ve onurlu bir kurumdur. Ben buradan bu çalışmaları yürüten TÜİK başta olmak üzere, Hazine ve Maliyede görev alan tüm arkadaşlarıma görevlerinde başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.
SİYASET
Yayınlanma: 17 Aralık 2024 - 12:54
Çilez: TÜİK bilimsel verilere göre çalışan şerefli ve onurlu bir kurumdur
SİYASET
17 Aralık 2024 - 12:54
İlginizi Çekebilir