Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca Stratejik Değerlendirme ve Vizyon Çalıştayı Gazetemiz Kurucu ve Mali İşler Müdürü Bilal Güley’in yanı sıra 81 vilayetten gelen basın mensuplarının katılımı ile dört günlük sürede gerçekleştirildi.
İletişim Başkanlığı Kapasite Geliştirme ve Perspektif Çalıştayı 23/26 Aralık tarihlerinde İstanbul Wov Otel’de gerçekleşti. Çalıştaya Amasya ilini temsilen Amasya Güne Bakış ve Merzifon Halk İçin Bilgi Gazetelerini temsilen Kurucu ve Mali İşler Müdürü Bilal Güley ve Taşova Gazetesi Muhabiri Ahmet Günaydın katıldı.
Yerel basın kuruluşlarının istek ve taleplerine yer verilen çalıştayın ana teması 2022-23 dönemi İletişim Başkanlığının yeni strateji hedefleri oldu. Yazılı medya ve uydudan yayın yapan yerel televizyon kanallarının yaşadığı sorunlar ve çözüm önerilerini içeren raporu Küresel Gazeteciler Konseyi Genel Sekreteri Lütfi Karakaş verirken yerel gazetelerin sorun ve çözüm önerileri raporu Samsun bölgesini temsilen Tokat Hürsöz Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Fatih Kılıç tarafından CB İletişim Başkanı Fahrettin Altun’a verildi.
Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) tarafından hazırlanan raporda, Basın İlan Kurumu’nca Covid-19 salgınının başlamasından sonra, resmi ilan ve reklam yayınıyla ilgili gazetelere sağladığı kolaylıkların 28 Şubat 2022 tarihine kadar devam edecek olması nedeniyle sektör adına teşekkür edilerek, “Asgari ücret artışı ve sektörün dövize endeksli temel girdilerindeki fiyatların yükselmesinden kaynaklı olarak yazılı basının maliyetlerinin arttığı malumdur. Bilhassa 900 dolayında yerel gazete zor durumdadır. Artan işçilik, kağıt, kalıp ve mürekkep gibi maliyetleri karşılayamadığı için pek çoğu kapanma tehdidiyle karşı karşıyadır. Her şehrin sesi ve hafızası olan yerel medya için hibe, faizsiz kredi ve sübvansiyon gibi acil destek seçenekleri mutlaka gündeme gelmelidir. Ayrıca, BİK tarafından 2022 yılı için resmi ilan tarifesi henüz belirlenmiş değildir. 2022 yılı için asgari ücret artışı oranında arttırılması yönünde beklentimizi ifade etmek isteriz” denildi.
UYDU KİRA BEDELİ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ
Türksat tarafından uydu kiralarına yönelik döviz kurları gerekçe gösterilerek yapılan artışın sektör için ciddi bir sorun oluşturduğunun altı çizilen raporda, “Dövizde yaşanan olağan dışı dalgalanma sonrasında alınan tedbirler ile piyasanın Türk Lirasına karşı güveni artmış ve suni dalgalanmanın önüne geçilmiştir. Bu nedenle Türksat’ın uydu kiralarına yönelik kararını tekrar gözden geçirmesi kaçınılmaz olmuştur” değerlendirmesi de yer aldı.
KGK raporunda, “Uydu ve karasal yayın yapan televizyon ile radyoların en önemli gider kalemi elektrik harcamalarıdır. Bütçe olanakları kapsamında sektöre yönelik enerji giderleri için, bir değerlendirme yapılması ciddi rahatlama yaratacaktır” tespiti yapıldı.
REKLAM BÜTÇELERİ
Pandemi sürecinin getirdiği şartlar sonucu olarak, birçok sektörün reklam ve tanıtım bütçelerinde kısıtlamaya gittiği hatırlatılan Küresel Gazeteciler Konseyi raporunda, bu nedenle, yazılı, görüntülü ve sesli basın sektörünün ciddi bir gelir kaybına uğradığı anlatıldı.
TELİF ÜCRETLERİ
Özellikle radyoların en önemli gider kalemlerinden birinin meslek birliklerine ödenen telif ücretleri olduğu kaydedilen raporda, yaşanan salgın, reklam bütçelerinin küçülmesi, ekonomik zorlukların sonucu olarak yerel radyoların telif bedelleriyle ilgili meslek birlikleri gerekli anlayış ve özveriyi göstermediği ifade edildi. Radyoların müzik eserleri meslek birliklerine yükümlülüklerini yerine getirmesinde yaşadığı sorunların çözümü için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hakemliğinde sektöre nefes aldırabilecek bir girişimin kaçınılmaz olduğuna dikkat çekildi.
BÖLGE ÇALIŞMA MASALARI OLUŞTURULDU
Çalıştayın ikinci gününde İletişim Başkanlığının bölge müdürlükleri tarafından çalışma masaları oluşturuldu. Moderatörlüğünü Samsun Bölge Müdürü Volkan Toptaş’ın oluşturduğu masada gazetemiz Kurucusu ve Mali İşler Müdürü Bilal Güley, Amasya’daki yerel gazetelerin sorunlarını dile getirerek, çözümü noktasında destek istedi. Güley’in dile getirdiği sorunlardan bazıları şu şekilde: “Bayi dağıtım konularının basın sektörünü rahatlatacak şekilde yeniden düzenlenmesi. Asgari kadronun iller bazındaki nüfus oranlarına göre yeniden düzenlenerek gözden geçirilmesini. Gazete ve matbaa sektörlerinin birbirinden ayrıştırılarak, iki sektörün ayrı ayrı branşlaştırılması ve kamuoyu tarafından benimsenmesi. Resmi kurum ve kuruluşlardan haber alma konusunda yerel basına daha hassas davranılması. Resmi kurumların yerel basına gerek abone gerekse reklam olarak destek olmaları. Aylık ve haftalık çıkan gazete ve dergilerin daha resmiyete kavuşturularak haksız rekabetin önüne geçilmesi. Sarı basın kartının tekrar eski rengine kavuşturulması. Basın sektöründe çalışan ve sarı basın kartı taşıyan meslektaşlarımızdan silah ruhsatlarından alınan harçların kaldırılması, yanı sıra yerel basının daha rahat yaşayabilmesi için merkezi hükümetten gerekli desteğin sağlanması.”
Oluşturulan masada, Samsun 19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yusuf Ziya Çakır ve Muammer Dilber, Ordu 19 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erdoğan Erişen, Amasya Gazeteciler Cemiyetinden Bilal Güley ve Ahmet Günaydın, Çorum Gazeteciler Cemiyetinden Volkan Siyanuç ve Tokat Küresel Gazeteciler Konseyi Temsilcisi Kemal Özdilek ve Anadolu Basın Birliği üyesi Fatih Kılıç yer aldılar.
Yaklaşık dört saat süren toplantılar sonrasında her bölgenin oluşturduğu beklenti ve çözüm önerilerinin yer aldığı raporlar bölge müdürlüklerine teslim edildi.
Yorumlar
Kalan Karakter: