Modern Halk Kütüphanesi açılış töreninde konuşan Amasya Valisi Mustafa Masatlı, “Bizim geleneğimiz ve inancımızda ilme, kitaplara ve alimlere daima büyük önem verilmiştir. Ecdadımız tarih boyunca yaşadıkları şehirleri kütüphaneler ve medreselerle donatmıştır” dedi.
Türkiye’de son 18 yılda büyük bir gelişim ve dönüşümün yaşandığını da söyleyen Amasya Valisi Mustafa Masatlı, “Bu köklü medeniyetin mirasçısı olan Ülkemizde de son 18 yılda büyük bir gelişim ve dönüşüm yaşanmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımız Başkanlığındaki hükümetlerimiz eğitimden sağlığa, ulaşımdan sosyal hizmetlere, ekonomiden savunma sanayine kadar pek çok alanda sayısız projeyi hayata geçirmiştir.
Buna paralel olarak Kültür alanında da önemli bir dönüşüm gerçekleşmiştir. Ülkemizin dört bir yanındaki illerimizde ve ilçelerimizde çağın gereklerine uygun, içinde bilişim sistemlerinin yer aldığı, her yaştan insanımızın vakit geçirebileceği niteliklerde kütüphaneler inşa edilmiştir” dedi.
Vali Masatlı, konuşmasının devamında; “Amasya’ya baktığımızda ise köklü tarihi boyunca sanata sanatçıya ve edebiyata büyük önem verildiğini görüyoruz. Divan edebiyatının ilk kadın şairi olan Mihri Hatun, Hattatların Piri Şeyh Hamdullah, tıp ilminde çığır açan Sabuncuoğlu Şerefeddin ve Coğrafya ilminin kurucusu Strabon’un Amasya’da yetişmeleri bu durumun açık göstergeleridir.
Bizler de ilim ve irfan yuvası Amasya’mızın mevcut halk kütüphanesinin fiziki koşullarının yetersizliği sebebiyle, Saraydüzü Kışla Binamızda modern bir kütüphane oluşturmak için çalışmalara başladık. Bu süreçte Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün teklifi ve Sayın Bakanımızın da onayı ile Saraydüzü Kışla Binasının üst kat harici bölümleri kütüphanemize tahsis edilmiştir.
Bu kapsamda ilk olarak binamızın onarımına başlanmış, İl Özel İdaremiz ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansının da desteğiyle yaklaşık 3 milyon TL bedel ile kapsamlı bir tadilat yapılmıştır. Kütüphanemizin tefrişatı için ise Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından 1 milyon 250 bin TL destek sağlanmıştır.
Milli Mücadele’nin doğum belgesi sayılan Amasya Genelgesi’nin imzalandığı ve tüm dünyaya ilan edildiği Saraydüzü Kışla Binasının kütüphane olarak öğrencilerimize ve gençlerimize hizmet edecek olması da ayrıca anlamlıdır. Buraya ders çalışmak için gelen öğrencilerimiz üst katta yer alan Milli Mücadele Müzesini de gezme fırsatı bularak, bu güzel Ülkenin ne şartlarda kurulduğunu da bizzat yerinde gözlemleyebileceklerdir.
Çocuk, genç ve yetişkin bölümü ayrı şekilde hizmet verecek kütüphanemiz her yaştan vatandaşımızın güzel ve verimli zaman geçirebileceği bir mekan olarak, sosyal yaşamı da zenginleştirecektir.
Gençlerimiz ayrıca Kütüphanemizde yer alan sesli çalışma odalarında özel çalışmalar yapabilecekler ve internet erişiminden de faydalanabileceklerdir.
Sultan Bayezid Külliyesi içinde yer alan eski kütüphane binamız ise Vakıflar Genel Müdürlüğünün de onayıyla Yazma Eserler Kütüphanesi olarak restorasyona alınacaktır. Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığımız da restorasyon sürecine büyük oranda destek olmaktadır.
Gerek dış mimarisi, gerekse içinde yer alan modern ve ferah alanlarıyla, teknolojinin tüm imkanlarını halkımızın hizmetine sunan Halk Kütüphanemizin yapım sürecinde bizlere her türlü imkanı sağlayan başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Ersoy Beye, Bakan Yardımcımız Ahmet Misbah Demircan’a, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğüne, Milletvekillerimize, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansına ve İl Özel İdaremize teşekkür ediyor, bu güzel eserin Amasya’mıza hayırlı olması temennisiyle, hepinizi saygı ve sevgilerimle selamlıyorum” ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: