Konuşmasına fabrikanın kuruluş sürecini anlatarak başlayan Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özarslan, “70 yıl önce bu alanda heyecanlı bir kalabalık vardı. Kimileri römorkların üzerinde kimileri otobüslerin üzerine çıkmışlardı, büyük bir heyecan ile bekliyorlardı. Kalabalığın arasına siyah bir araç yaklaştı. Aracın etrafı kalabalıkla sanıldı büyük bir coşku vardı. Kalabalığın önündeki kişi dimdik yürüyordu. 11 ayda bitirilen bir fabrikanın açılışının verdiği haklı gururuyla alnı dik bir şekilde yürüyerek alana yaklaştı. Bu bölgenin umutlarını yeşerten o kişi Şehit Başbakanımız Sayın Adnan Menderes'ti, Fabrikamızın 70. yılında kendisini saygı ve rahmetle anıyorum. O dönemde 11 tane şeker fabrikasını hizmete açarak ülkemizin en önemli sanayi hamlesini başlatmıştı. İşte o 11 fabrikalardan bir tanesi de Amasya Şeker'di. 70 yıl önce Menderes'in atmış olduğu bu temel, aslında bir ilçenin kuruluş temeliydi. Türk Tarımının geliştirilmesinin temeliydi, sanayileşmenin geliştirilmesinin temeliydi.
Burası bir fabrikadan öte kimi zaman üniversite oldu insan yetiştirdi, kimi zaman kültürel sanatsal faaliyetlerin merkezi oldu. hiçbir yerde sinema yokken burada vardı. Kimi zaman reviriyle hastane oldu. Kimin neye ihtiyacı varsa burası karşıladı. Bizler nasıl bir emanetin yönetimini üstlendiğimizi biliyoruz. Bu emaneti daha ileriye taşımak için büyük bir çaba sarf etmekteyiz” dedi.
70. kampanya döneminde 5 ilde 7500 çiftçi ile sözleşme yapıldığını da söyleyen Amasya Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özarslan, “70. kampanya dönemimizde 5 ilde, 16 ilçede, 10 bölgemizde 335 köyde, 7.500 çiftçimizle sözleşme yapılmış olup, 110 bin dekar Pancar ekimi gerçekleşmiştir. Bu ekimlerden kendi sahamızda 675 bin ton, diş sahada 150 bin ton olmak üzere toplamda 825 bin ton pancar tesellüm edilmesi planlanmaktadır. Planlanan bu 825 bin ton pancardan 92 bin ton kristal şeker, 33 bin ton melas, 206 bin ton küspe üretimi planlanmaktadır.
Ekimden hasada çiftçilerimizi destekliyoruz. Tohum avansı. gübre avansı, ekim avansı, çapa avansı ve sulama avansı olarak 400 milyonluk ödemeyi gerçekleştirdik. Böyle bir ödeme sistemi diğer mahsullerde yoktur. Değerli çiftçilerimiz Pancar çiftçinin sigortasıdır, fiyat ve alım garantisi olan tek üründür. Pancar munavebe kurallarına uyarak her sene mutlaka ekelim. Bölgemizde pancar ekiminin artmasını canı gönülden istiyoruz” dedi.
Özarslan, konuşmasının devamında; “Kendi menfaati uğruna her şeyi yok sayan insanların, eninde sonunda varacağı yer hüsrandır. Bizim derdimiz eser bırakmaktır. Bizim derdimiz çiftçinin emanetine sahip çıkmaktır. Bölgemizde pancar ekimini artırarak fabrikamızın sürekliliğini sağlamaktır. Çok şükür pancar ekimini artırmak için yapılan çalışmalar sonuç vermeye başladı.
Pancar ekim alanımız geçen seneye göre 2 kat arttı, pancar tanımına küsmüş çiftçilerimizi yeniden pancar ile barıştırmayı başardık. Sadece kendi sahamızda değil, diğer illerden de Amasya Şeker en çok pancar ekilmek istenilen fabrika olmuştur.
Çiftçilerimiz için her türlü kolaylığı sağlamaya devam ediyoruz. Geçen sene küspede randevulu sisteme geçmiştik. Çiftçilerimiz tarafından büyük bir memnuniyet ile karşılandı. Çiftçilerimizi günlerce soğukta sıra beklemekten kurtardık. Bu senede randevu sistemimizi daha da geliştirerek küspe satışlarımıza devam ediyoruz. Geçen sene paketli yaş küspe tesisimizi kurmuştuk. 60 bin ton paketli küspe satışımızı gerçekleştirdik. Bu sene 100 bin ton paketli küspe satışı planlanmaktadır.
Hasadı kolaylaştırıyoruz. Pancar hasat makinelerimizi 25 milyonluk yatırımla artırdık. Çiftçilerimizin hasatta zorluk yaşamamaları için bu yatırımları yaptık. Planlı söküm yaptırarak hem çiftçi mağduriyetlerini hem de fabrika mağduriyetlerini azaltacağız. Randevulu söküm sisteminin de alt yapısını oluşturuyoruz. Bu konuda çiftçilerimizden yardım ve anlayış bekliyoruz.
Bizler pancarda ekim alanının artırılmasının yanında pancarda polar ve verim artışını sağlamak önceliklerimiz arasındadır. Bölgemize en uygun pancar tohumu seçimi noktasında çalışmalarımız devam etmekte olup, başarı sağladığımız çeşitleri çiftçilerimizle buluşturuyoruz. Bu sene taban gübresinde değişikliğe gittik ve pancar için özel olarak hazırlanmış gübreyi çiftçilerimize verdik.
Pancar hastalıkları ile ilgili en kaliteli ilaçları %50 fabrikamız desteğini de çiftçilerimize verdik. Fabrikamız bünyesinde genç Ziraat Mühendislerini istihdam ettik. Ziraat Mühendislerimiz sürekli sahada bulunarak çiftçilerimize destek olmaktadırlar. Çiftçilerimize daha iyi hizmet verebilmek için 7,5 milyonluk arazi aracı yatırımı yaptık. Çiftçilerimize fabrikamıza hayırlı uğurlu olsun.
Polar ölçümü konusunda çok hassas çalışıyoruz. Hiçbir çiftçimizin alın terinin heba olmasına izin vermeyiz. Polar analiz merkezimizin tüm bakımları yapılmış olup, bu sene barkod sistemine geçiyoruz. Artık analizi yapan kişi çiftçi adını göremeyecek. Çiftçi adı yerine kod numarası olacak.
Fabrikamız işletmemizi de yenilemeye devam ediyoruz. Şeker üretim maliyetimizi azaltmak için işletmemizde yatırımlarda bulunduk. Yapılan yatırımlar ve revizyonlar sonucu, geçmiş yıllara göre, mekanik arıza sayısında ciddi bir düşüş gözlemlenmiştir. Yakıt tüketimimiz fabrika tarihinin en düşük tüketimine ulaşmış olup yaklaşık 16 milyon yakıttan tasarruf edilmiştir. Emeği geçen işletmemizdeki tüm arkadaşlarımızı kutluyorum.
Etil Alkol Fabrikamıza geçen sene yapmış olduğumuz kapasite artırımı yatırımlarımızın karşılığını da bu sene aldık. Alkol Fabrikamız ilk defa hiç durmadan tek seferde 9 milyon litre etil alkolü üretmeyi başarmıştır. Yapılan fermenter tanklar yatırımları sonucunda üretim maliyetimiz düşürülmüştür. Ülkemizde etil alkol ihtiyacı 260 milyon litredir.
Ülkemizde etil alkol fabrikaları 120 milyon litre üretim yapmaktadır. Amasya Şeker etil alkol fabrikamız, ülkemizin yaklaşık %10 ihtiyacını karşılar duruma gelmiştir. Ülkemizin etil alkol ihtiyacını dışa bağlı kalmadan burada karşılamayı, bu yönde ülkemize katkıda bulunmayı hedeflemekteyiz.
70 yıldır bölgemizin en önemli sanayi kuruluşu olan Amasya Şeker Fabrikası, şeker üretimimiz ve etil alkol üretimimizin artırılmasına yönelik yapılan bu yatırımlar ile hedefimiz, ülkemizin ilk 500 büyük sanayi kuruluş arasına girmektir. Değerli çiftçilerimiz sizlerde bu destek bizlerde bu azim olduğu sürece bu hedefe çok yakınız. Maalesef geç kalınmış birçok yatırım bulunuyordu. Bunları birer birer gerçekleştirdik. Proje aşamasında olan yatırımlarımızda bulunmaktadır. İnşallah sizlerin desteği ile onları da gerçekleştireceğiz.
Sultan yolun ortasına bir taş koyuyor, karşısında insanlar ne yapacaklar diye bekliyor. Vezir geliyor, taşın etrafında dolaşıyor, diyor ki sultanımla konuşayım taşı kaldıracak bir kadro ihdas edelim. Sonra komutan geliyor, diyor ki vezirle konuşayım yolun ortasına taş bırakanlara hangi cezayı vereceğiz, onu belirleyelim. Şair geliyor, yolun ortasında düşmüş taşa şiir yazıyor, sultanımıza okuyayım diyor. Sonra köylü geliyor sırtında eşya sepeti bakıyor yolun ortasında taş hemen eşya sepetini bırakıyor, taşa sarılıyor, sağa sola derken taşı kaldırıyor yolun kenarına koyuyor, eşya sepetini alıp gidecekken, bakıyor ki taşın altında bir kese, keseyi açıyor altınlar var, altınların üzerinde bir not var. Şöyle yazmış sultan, bu kesedeki altınlar elini taşın altına koymayı becerenler içindir.
Hamdolsun yalnızca çiftçilerimize hizmet anlayışıyla fabrikamız için elini taşın altına koyanlardan olduk. Amasya Şekerin en kritik döneminde sorumluluktan kaçmayarak 70 yıl önce Menderes'in attığı bu temeli ileriye taşıdık” ifadelerine yer verdi.
Nurettin Değirmenci
EKONOMİ
Yayınlanma: 15 Eylül 2023 - 13:45
'7 bin 500 çiftçimizle sözleşme imzaladık'
Amasya Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özarslan, fabrikanın 70. Pancar Alım Kampanyası dolayısıyla düzenlenen programın açılış konuşmasını gerçekleştirdi.
EKONOMİ
15 Eylül 2023 - 13:45
İlginizi Çekebilir