CHP’li Reşat Karagöz, çiftçilerin artan sulama ve elektrik faturalarıyla üretimde zorlandığını belirterek, TBMM’ye sunduğu kanun teklifinin bir an önce hayata geçirilmesi çağrısında bulundu.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Amasya Milletvekili Reşat Karagöz, 2024 yılı Ağustos ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunduğu ve tarımsal üretim yapan çiftçilerin sulama hizmet bedellerinin yarısının devlet tarafından karşılanmasını içeren kanun teklifine ilişkin önemli bir açıklama yaptı. Karagöz, aradan bir yıl geçmesine rağmen çiftçilerin bu taleplerinin karşılıksız kaldığını vurgulayarak, tarımsal üretimde sürdürülebilirlik için destek çağrısını yineledi.
“Üreten Elleri Yalnız Bırakmayın”
Karagöz açıklamasında, “2024 yılının Ağustos ayında Kooperatifler Kanunu kapsamında kurulan sulama kooperatifleri tarafından işletilen alanlarda üretim yapan çiftçilerimizin su kullanım hizmet bedellerinin %50’sinin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından karşılanması için TBMM’ye kanun teklifi sundum. Ancak aradan geçen bir yılda çiftçilerimizin sesi hâlâ duyulmadı” dedi.
Tarımın ülke ekonomisi ve gıda güvenliği açısından stratejik bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Karagöz, çiftçilerin artan sulama ve elektrik faturaları nedeniyle üretimden uzaklaşma riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.
“Hasat Beklenmiyor, Fatura Kapıya Dayanıyor”
Karagöz, üreticilerin yaşadığı en büyük sıkıntılardan birinin, sulama ve elektrik bedellerinin hasat dönemi beklenmeden tahsil edilmesi olduğunu söyledi. “Tarlasında umut eken, toprağa emek döken çiftçilerimiz tarım yapmak için fahiş elektrik faturalarına katlanıyor. Ödemeler için hasat zamanı beklenmiyor. Bu ülkenin soğanını, ayçiçeğini, pancarını yetiştiren, hepimizin sofrasına ekmek getiren üreticilerimizin yükünü hafifletmek şarttır” diyerek, ödeme kolaylığı getirilmesi gerektiğini vurguladı.
“Toprağın Sesine Kulak Verin!”
CHP’li Karagöz, açıklamasının sonunda hükümete seslenerek şu ifadeleri kullandı: “Çiftçinin feryadına, toprağın sesine kulak verin; bu ülkenin üreten ellerini desteksiz bırakmayın! Tarımsal sulama hizmet bedelleri mutlaka devlet tarafından desteklenmeli, ödemelerde hasat dönemine göre esneklik sağlanmalıdır.”