Türkiye İş Bankası'nın 100. yılı kapsamında TEMA Vakfı ve Orman Genel Müdürlüğü iş birliğiyle hayata geçirilen "81 İlde 81 Orman" projesinin yeni dönemi Amasya Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Samsun Orman İşletme Müdürlüğü'nün organizasyonuyla Samsun'da başladı.
SAMSUN’DA İLK FİDANLAR TOPRAKLA BULUŞTU
Türkiye'nin dört bir yanında çevre farkındalığını artırmayı, karbon tutulumunu desteklemeyi ve canlılara yaşam alanı sunmayı hedefleyen proje, Samsun'da yapılan törenle başladı.
İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç ve Amasya Orman Bölge Müdürü Ferdi Özer projeye katılan isimler arasında yer aldı. Beş yıl sürecek bu projeyle fidanlar dikildikten sonra üç yıl boyunca düzenli bakımları yapılacak.
ARAN: "10 BİN FİDANIN DİKİMİ YILSONUNDA TAMAMLANACAK"
İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, açılış konuşmasında projeye dair hedeflerini aktardı. "Atatürk’ün "Ormansız ve ağaçsız bir toprak vatan değildir" sözünden ilhamla bu projeyi hayata geçiriyoruz" diyen Genel Müdür Hakan Aran, daha önce 2008-2012 yılları arasında da benzer bir kampanya yürüttüklerini belirterek bu yıl Samsun’dan başlanan projenin Erzincan’da devam edeceğini açıkladı. Genel Müdür Hakan Aran ayrıca, "Kasım ve Aralık aylarında Samsun’da 10 bin fidan dikimini tamamlayacağız" dedi.
Konuşmasında çok sevinçli olduğunu dile getiren TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, Orman Genel Müdürlüğü'nün çok büyük çabalarıyla Türkiye'deki 81 İlde 81 Orman projesinin ortalama başarısının yüzde 84 olduğunu belirtti.
ÖZER: "ÜLKEMİZ ORMANLARI YILLIK YAKLAŞIK 44 MİLYON TON OKSİJEN ÜRETMEKTEDİR"
Amasya Orman Bölge Müdürü Ferdi Özer ise "Ülkemiz ormanları yapılan bu çalışmalar sonucunda şu andaki orman varlığı yaklaşık 23.2 milyon hektara ulaşmış durumdadır. Bu da ülkemizin yüzde 30'nu oluşturuyor. Bir ağacın yıllık karbon tutması 22,5 kilogramdır. Bir insan ortalama yıllık 3 bin 592 kilogram karbondioksiti atmosfere salmaktadır. Bir kişinin yıllık oksijen tüketimi 740 kilogramdır. Şu anda yapılan tespitlere göre ülkemiz ormanları yıllık yaklaşık 44 milyon ton oksijen üretmektedir" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından proje kapsamında İlkadım ilçesi Çatkaya Mahallesi'ndeki 7 hektarlık ormanlık alanda 10 bin fidan toprakla buluşturuldu.
Bu proje ile Türkiye'nin 81 ilinde 5 yıl içinde toplam 2 milyon 200 bin fidan dikilmesi ve bu fidanların üç yıl boyunca düzenli bakımının yapılması planlanıyor. Ayrıca fidan dikimlerinin yapıldığı bölgelerde bitki örtüsünün ve canlı türlerinin de artması amaçlanarak daha fazla karbon tutulması, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlanması ve orman alanlarının çoğalması hedefleniyor.
GÜNDEM
Yayınlanma: 04 Kasım 2024 - 21:30
10 bin fidan toprakla buluştu
GÜNDEM
04 Kasım 2024 - 21:30
İlginizi Çekebilir