Türkiye’de kamu yönetiminde mütevazı duruşu ve örnek yaşam tarzıyla hafızalara kazınan Refik Arslan Öztürk, hayatını kaybetti. Öztürk, görev yaptığı yıllar boyunca makamın değil, insan olmanın ve kamu vicdanının önemini önceleyen yaklaşımıyla tanındı.
Hakkında anlatılan ve hafızalara kazınan bir olay, onun devlet anlayışını özetler nitelikteydi. Tatildeyken bir minibüste ayakta yolculuk yapan Öztürk, kimlik kontrolü sırasında polisleri şaşkına çevirmişti. Kimlikte “Bilecik Valisi” ibaresini gören polislerin, “Sayın Valim sizi biz götürelim” teklifine verdiği yanıt ise netti: “Tatildeyken devletin aracına binmem.” Bu tavır, görev ve kişisel hayat arasındaki çizgiyi titizlikle koruduğunun göstergesi oldu.
Refik Arslan Öztürk, görev yaptığı Bilecik, Erzincan ve Manisa’da makam arabasına bağlı bir yönetici profili çizmedi. Zaman zaman makama yürüyerek gittiği, Ankara’daki toplantılara kendi biletini alarak otobüsle katıldığı biliniyordu. Devletin imkânlarını kişisel konfor için kullanmaktan özellikle kaçınan Öztürk, kamu kaynaklarının emanet bilinciyle yönetilmesi gerektiğini her fırsatta vurguladı.
Meslektaşları ve tanıyanları tarafından “sessiz ama derin izler bırakan bir mülki idare amiri” olarak tanımlanan Öztürk, gösterişten uzak duruşuyla saygı topladı.
