Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, Karabük Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Türkiye'nin ilk Sağlık Bilimleri Festivali Sağlıkfest'e katıldı.
Karabük Üniversitesi’nde yenilikçi ve sorun çözme odaklı yaklaşımlar içeren sağlık model tasarım yarışmaları, çeşitli konularda gerçekleştirilen söyleşi ve etkinlikler gibi birçok faaliyete ev sahipliği yapıyor. Türkiye’nin milli sağlık bilimleri hamlesi vizyonu doğrultusunda Karabük Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye'nin ilk Sağlık Bilimleri Festivali Sağlıkfest, açılış töreni ile başladı.
15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen Sağlıkfest açılış programına, Karabük Valisi Mustafa Yavuz, Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya ve eşi Derya Çetinkaya, Cumhuriyet Başsavcısı Koray Selçuk Akman ve eşi Betül Akman, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık ve eşi Ebru Kırışık, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Lokman Hekim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Gültekin, Niğde Ömer Halis Demir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Baş, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şakir Taşdemir ve eşi Keziban Taşdemir, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul ve eşi Tuna Kul, Lokman Hekim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Gültekin, Baro Başkanı Avukat Emrah Köklü, Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Solmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Elif Çepni, Bartın Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevim Çelik, Bitlis Eren Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayhan Yılmaz, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Prof. Dr. Aydın Him, Lokman Hekim Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmet Şahin, Ostim Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Serdar Müldür, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Prof. Dr. Servet Karasu, Amasya Üniversitesi Genel Sekreteri Osman Akbaş, Karabük İl Protokolü, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, siyasi partilerin temsilcileri, iş insanları, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.
Programın açılışında Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi yönetiminde “Müzikle Terapi” konseri gerçekleştirildi. Konser öncesinde konuşan Rektör Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, “Öncelikle böyle güzel bir festivalde Amasya Üniversitesi ailesi olarak Karabük Üniversitesi ailesine birlikteliğimizden dolayı ve böyle bir organizasyondan ötürü Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Fatih Kırışık hocama teşekkürü bir borç biliyorum. Biz Amasya Üniversitesi olarak Türkiye’nin ilk ulusal ve uluslararası Sağlık Bilimleri Festivali’ne 21 projeyle katıldık. Bu çerçevede hocalarımızla ve temsilcilerimizle buradayız. Bununla birlikte, bu açılış müzik sunumunu planladıkları için Karabük Üniversitesi Rektörlüğüne, yönetimine, özellikle Rektör Hocama teşekkür ediyorum” dedi.
Çeşitli makamlardan eserlerin icra edildiği konser, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi yönetiminde ve Amasya Denetimli Serbestlik Müdürlüğü “Bağımsızlık Türkünü Söyle” projesi kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda oluşan koro elamanları, Karabük Üniversitesi saz ekibi ve Amasya Üniversitesi Genel Sekreteri Osman Akbaş tarafından seslendirilen eserlerle sona erdi. Konserde katılımcılara keyifli anlar yaşatıldı. Konser sonunda Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi’ye hediye takdim etti.
Programın açılışında konuşan Karabük Valisi Mustafa Yavuz, Karabük Üniversitesi’nin sağlık bilimleri alanında hayata geçirdiği Sağlıkfest ile attığı öncü adımın Karabük’ün ve bölgenin geleceğine yön vermeyi sürdürdüğüne vurgu yaparak katılım sağlayan herkese teşekkür etti.
Türkiye’nin ilk Sağlık Bilimleri Festivali Sağlıkfest’in açılış programında konuşan Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, “Yıllardır emek verdiğimiz, üzerinde çalıştığımız değerlerimizi yükseltmek maksadıyla hayata proje haline getirerek geçirdiğimiz büyük bir festivalin Sağlık Bilimleri Festivali'nin ilkinde bir arada bulunuyoruz. Gerçekten ekip olarak aylardır çok büyük emekler vererek bugünlere gelmek için büyük çabalar gösterdik. Her gün yaptığımız yoğun çalışmalarla Sağlık Bilimleri Festivali’ni ilk defa hayata geçirmek için büyük bir gayret ve emek sarf ettik. Sağlıkfest’e, bu büyük gayrette, heyecanda, bu hayalde destek olan, bu hayali hayata geçirmek için katkı sağlayan herkese sonsuz teşekkürler ediyorum. Sağlıkfest hayali bizim için Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin ve aziz milletimizin yükselmesi, gelişmesi ve dünyada en iyi konuma gelmesi için sarf ettiğimiz bir çabadır. Bütün hayalimiz bu amacı, bu maksadı, bu gayeyi hayata geçirmekten oluşmaktadır. O nedenle büyük bir azim ve kararlılıkla bu hayali hayata geçirmek için daha çok kişiye dokunmaya, daha çok yeni projeler yapmaya, bütün toplumu bir arada harekete geçirmeye ve bu hayali hep birlikte inanmaya katkı sağlamaya, destek vermeye davet ediyoruz” diye konuştu.
Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, Türkiye'nin ilk Sağlık Bilimleri Festivali Sağlıkfest’in çok önemli bir festival olduğuna dikkat çekerek, “Sağlık Bilimleri Festivali Sağlıkfest, sağlık alanında ihtiyaç duyduğumuz yenilikçi yaklaşımların hayata geçirilmesi, Türkiye’nin sağlık alanındaki ihtiyaçlarının karşılanması, sağlık sahasındaki sorunlarımızın çözülmesi noktasında gençliği bu sahada çalışmaya, proje üretmeye, sorunları çözecek ihtiyaçları karşılayacak modeller üretmeye davet eden çok önemli bir projedir, bir gelişmedir” şeklinde konuştu.
Sağlıkfest sürecinde üniversitelerin ve kurumların desteğinin önemine vurgu yapan Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, “51 kurumsal paydaş protokolü yaptık. Çok sayıda üniversitemiz, kurum ve kuruluşumuz, sivil toplum kuruluşlarımız, özel sektör kuruluşlarımız bize bu süreçte çok büyük destek verdiler, hepsine tek tek ayrıca teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.
Sağlıkfest yarışmaları ile ilgili de bilgiler veren Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, “Burada yapmış olduğumuz yarışmada; lise, ön lisans, lisans, lisansüstü ve serbest kategori dediğimiz kategorilerde 8 yarışma açarak Türkiye’nin ihtiyaçlarının karşılanmasını amaçladık. Spesifik bir alan olmasına rağmen, sağlık alanında Türkiye çapında ve uluslararası düzeyde 1203 proje gelmiş olması bizi oldukça mutlu etti. Türkiye'de, altmışın üzerinde şehirden ve üniversiteden büyük bir katılım ve ilgi oldu, çok güzel projeler geldi. Bu projeleri stantlarda, spor salonumuzda göreceğiz. Bu projeleri, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 101. yılına ithafen 101 finalist öğrencimiz standlarında sergileyecek ve anlatacaklar. Hepinize, bu projeye, Türkiye Yüzyılı Kızıl Elması'na destekleriniz için, bu hayale inandığınız için; kızıl elmayı hayata geçirmek için göstermiş olduğunuz çabalar ve katılım ve katkılarınız için çok teşekkür ediyorum, saygılarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.
Amasya Üniversitesi Sağlıkfest’e 3 farklı kategoride toplam 21 proje gönderdi. Proje başvurularının 18'i Mimarlık Fakültesi'nden, 3'ü Sağlık Bilimleri Fakültesi'nden yapıldı. Ön değerlendirmeyi geçen ve finale kalan 5 proje, “Sağlıklı Şehir Tasarımı” kategorisinde yer aldı. Finale “Döngüsel Ekonomi Temalı Sağlıklı Kent Planlaması” projesi ile Öğrenci Hüsra Suslu, Danışman Dr. Ögr. Üyesi İbrahim Kavak; “Sağlıklı, Ekolojik, Dirençli Mahalle Tasarımı” projesi ile Öğrenci Erdoğan Durukan, Danışmanlar Doç. Dr. Aslı Altanlar, Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Özdemir, Öğr. Gör. Dr. Ayşe Yeşilyurt Alkan, Yüksek Şehir Plancısı Atıf Emre Bayındır; “Vitalite Meydanı” projesi ile Öğrenci Hamide Nur Coşkun; “Sağlıklı Eko Kampüs” projesi ile Öğrenci Dilara Yaşar, Danışman Doç. Dr. Sultan Sevinç Kurt Konakoğlu ve “Sağlığın Korunması ve Geliştirilmesine Yönelik Yapay Zeka Destekli Bir Sağlık Tesisi” projesi ile Doç. Dr. Neşe Yakşi Şahin, Dr. Öğr. Üyesi Deniz Özge Aytaç, Doç. Dr. Funda Kutlu Onay, Doç. Dr. Salih Berkan Aydemir ve Prof. Dr. Mehmet Kızılkaya katıldı.
Sağlıkfest’te ayrıca; sağlıklı yaşam, spor ve rehabilitasyon, beslenme, psikolojik farkındalık ve daha birçok başlık altında eğitim ve atölye çalışmaları yer aldı.
Milli Sağlık Bilimleri Hamlesi hareketi olan Sağlıkfest, insanlığın en temel hakkı olan sağlığın, günümüz ve gelecekteki ihtiyaç ve sorunlarına, sağlık modeli tasarım yarışmaları ile yenilikçi sağlık modelleri geliştirilmesini amaçlıyor.
EĞİTİM
Yayınlanma: 10 Kasım 2024 - 18:30
Türkiye'nin İlk Sağlık Bilimleri Festivali Sağlıkfest Karabük'te Yapıldı
EĞİTİM
10 Kasım 2024 - 18:30
İlginizi Çekebilir