reklam
reklam
39,8399 %0.05
47,0493 %0.03
4.239,61 % 0,27
107.105,44 %-1.18
AMASYA
00:00:00
Güneş vaktine kalan
Amasya
Parçalı az bulutlu
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi SİYASET Zeybek: “Çiftçi Dostu Bir İktidara İhtiyaç Var”

Zeybek: “Çiftçi Dostu Bir İktidara İhtiyaç Var”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek, Amasya’daki zirai don felaketini yerinde inceledi, çiftçilerin yaşadığı kayıpları Türkiye gündemine taşıyacaklarını söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek, geçtiğimiz ay Amasya genelinde yaşanan zirai don felaketini yerinde incelemek üzere, milletvekilleri ve 17 il belediye başkanıyla birlikte Amasya’ya geldi. Zeybek, temaslarının ardından Merzifon Halk İçin Bilgi Gazetesi ve internet haber merkezimize özel açıklamalarda bulundu.
Amasya temasları hakkında bilgiler veren CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek, şehirde zirai dondan etkilenen üreticilerle bir araya geldiklerini belirterek, “Amasya’da Ziraat Odası Başkanlığı’nın öncülüğünde 200’den fazla zirai dondan etkilenen yurttaşımız, farklı ilçelerden gelen sektör temsilcileri ile ceviz, elma, kiraz ağırlıklı olmak üzere meyve yetiştiricileriyle bir araya geldik. Onları dinledik. Bu meselenin Türkiye’de ses bulması, özellikle TARSİM Sigortası bulunmayan çiftçilerin zararlarının giderilmesi konusunda dikkatleri bu bölgeye çekmek istiyoruz. Çünkü çok sayıdaki yurttaşımız zirai dona karşı sigorta yaptırmadığı gibi, özellikle cevizde ve meyve ağaçlarında bu yıl ürün kaybı yüzde 100’e ulaşmışken, önümüzdeki yıl da bu kaybın devam etmesinden endişe duyuyoruz. Çünkü bu yıl bakımı yapılmayan ağaçların gelecek yılda başka problemlerle karşı karşıya olacağını düşünüyoruz” dedi.
Tarımın bir milli mesele olduğunu da dile getiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek, “Bu bir milli mesele. İktidarın bu meseleyi ulusal eylem planı içerisinde çözmesi gerekir ama Tarım Bakanlığı bu meseleyi olabildiğince küçük görmeye başlıyor. Kiraz yoksa, erik yoksa, üzüm yoksa başka ülkeden alırız diyebilir, ama bu bakış açısı doğru değil. Zirai donla mücadelede acil eylem planı hayata geçmezse köyleri terk eden aile sayısı bu yıl ciddi patlama yaşayacak” diye konuştu.
Amasya’da elde ettikleri bulguları Türkiye raporu içerisine dahil edeceklerini de söyleyen Zeybek, “Bu konuyla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kurulmuş bir çalışma grubu var. Oradaki milletvekillerimiz de buraya geldi. Buradaki çiftçilerle hem ikili görüşmeler, hem de onların açıklamalarını dinleyerek Amasya genelinde bulduğumuz bulguları da Türkiye raporu içerisinde dahil edeceğiz” şeklinde konuştu.
Sigorta sistemlerinde de ciddi yanlışlıkların olduğunu belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek, “Sigorta sisteminde çok ciddi yanlışlar var. Yani tam kapasite bir sigorta yapılsa nereden baksanız ürünün dörtte birinin bedeli çiftçiden alınması gerekir. Yanlış başlamış ve içerisinde uygulamada yanlışlıklar olan bir sigorta sistemi var. Katılımcılıkla yapılmadığı, çiftçi dostu bir sigorta sistemi olmadığı için de şeklen görünüyor. Türkiye’de ister sele, ister doluya, ister kuraklığa, isterse bugün olduğu gibi zirai don tehdidi ile mücadele eden çiftçilerimizin büyük bir çoğunluğunun derdine merhem olmayan bir sigorta sistemi var. Tarımsal üretimin düşüklüğünden, aile tipi işletmelerin yok olmasına kadar pek çok konu başlığı ile ilgili yeni bir anlayışa ihtiyaç vardır. Bugünkü iktidarın bunları çözemeyeceği çok açık. Türkiye’de bütün bu meseleleri çözecek, katılımcılığı esas alan, çiftçi dostu bir iktidara ihtiyaç vardır. Gayri Safi Milli Gelirin yüzde birinden az olmamak üzere hibe ve desteklerin verilmesi gerektiğini söylüyoruz. Geçen yıl Türkiye’nin Gayri Safi Milli Geliri 26 trilyon lira idi, buna göre 26 milyon liranın üzerinde bir yardım yapılması gerekirken yüzde 30’u kadar bir yardım yapıldığını görüyoruz. Yani bu iktidar kendi çıkardığı yasanın gereğini bile yerine getirmekten uzak. Buradaki temel nokta, çiftçilerle ilgili konu geldiği zaman bütçede kaynak yok ama yandaşlarla ilgili, çetelerle ilgili, devletin iliğine kadar sömüren dağıtım şirketleri gündeme geldiği zaman vergi istisnalarından, teşviklere kadar, hibelerden kredilere kadar trilyonlarca lira krediyi buluyorlar” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: Alperen Güley
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *