reklam
reklam
38,4635 %-0.09
43,6112 %-0.44
3.990,66 % -1,95
96.581,20 %2.85
AMASYA
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Amasya
Kapalı
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi SİYASET Karagöz: "AKP Yüzünden Memlekette Hayvancılık Bitmiş Durumda"

Karagöz: "AKP Yüzünden Memlekette Hayvancılık Bitmiş Durumda"

Haberleri

CHP Amasya Milletvekili Reşat Karagöz, "AKP iktidarlarının tarım politikası yüzünden memlekette hayvancılık bitmiş durumda” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi Amasya Milletvekili Reşat Karagöz, hayvancılık sektöründe yaşanan sorunları TBMM gündemine taşıdı.
Genel Kurul'da konuşan CHP Amasya Milletvekili Reşat Karagöz, "AKP iktidarlarının tarım politikası yüzünden memlekette hayvancılık bitmiş durumda. Kanıtı ise AKP'nin Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın bizzat kendisi açıkladı, Kurban Bayramı'nda Diyanete vekaletle kurban kestirme bedelinin yurt içinde 11 bin 750 lira, yurt dışında 4 bin 750 lira olduğunu söyledi yani aynı kurbanı yurt dışında kestirirsek 2,5 kat daha ucuz. Yıllardır tarım ve hayvancılıkta uyguladığınız yanlış politikalar yüzünden kendi ülkemizde sevaba bile girmek daha pahalı. "Millî tarım politikası" adı altında 2011 yılında ilk kez Kurban Bayramı'nda kurbanlık koyun ithal edildi ve devam eden 2012 yılında ise ilk kez saman ithaliyle başlayan düzen özellikle 2018 yılında Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle liyakatsiz kadrolar elinde ülkemizi batağa sürüklemiştir. Cumhuriyet tarihimizde en fazla et ithalatı yine AKP döneminde gerçekleşti. 2011 yılında 110 bin ton et ithaliyle en fazla ithalat yapılan yıl olarak rekor kırdınız. Bu ithalat maalesef ülkemizde yaşanan et krizine çözüm olmamış, 2018 yılında 55 bin ton ve 2023 yılında 36 bin tonla yeni rekorlar kırmıştır. Yirmi iki yılda 356 bin ton et ithalatına ödenen rakam ise 1.8 milyar dolardır. Son bir yılda küçükbaş hayvan sayımız 4 milyon adet azalmış durumdadır" ifadelerini kullandı.
Milletvekili Reşat Karagöz, "1982 yılında nüfusumuz 46 milyon iken 66 milyon küçükbaş hayvana sahip olan ülkemizde nüfusumuz 85 milyonu aştığında küçükbaş hayvan sayımız 52 milyona düşmüş durumdadır. Süt üreticilerinin en önemli girdi maliyetlerinden birisi yemdir ve dünyada süt piyasasında kârlılık kriteri süt-yem paritesidir. Bu sorunun çözümü için ilk atılması gereken adım, süt-yem paritesinin Avrupa Birliğinde olduğu gibi 1 litre süt karşılığında 1,5 kilogram yem alabilir duruma getirmektir. Türkiye, hayvancılık sektöründe kendi kendine yeterliliği artırmak ve ithalat bağımlılığını azaltmak için liyakatli kadrolarla projeler geliştirmelidir. Tarım ve hayvancılığın ana vatanı olan bu topraklar iş bilmez yöneticilerin ellerinde her gün daha fazla erozyona uğruyor. Sizin sayenizde çiftçiler yavaş yavaş üretimden vazgeçiyor. Ya üreticiye sahip çıkar tarımı ayağa kaldırırsınız ya da gıda güvenliği sorunuyla batağa batmış olursunuz. Çiftçilerimiz ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız, bankalara olan 720 milyar borçları yüzünden perişan bir vaziyettedir. Kredi kullanmadan üretim yapan çiftçimiz neredeyse kalmamış ve her dört çiftçiden birinin en az iki bankaya kredi borcu vardır. Bankalar, çiftçilerimizin ürettiği mahsulün ortakçısı olmuş durumdadır. Bundan on yıl öncesine kadar kendi kendine yetebilen sayılı ülkelerden biri olmakla övünürken şu an Türkiye, sığır ithalatında dünyada 2'nci, Avrupa'da ise 1'inci sıradadır. Ayçiçek ithalatında ise 3'üncü sıradayız. Buğdayın ana vatanı bu topraklar değil mi arkadaşlar? Ama şu an buğday ithalatında 3'üncü sıradayız. Mısırda 9'uncu, arpada 10'uncu, mercimekte ise en çok ithalat yapan 2'nci ülkeyiz. Türkiye'yi getirdiğiniz noktayı dönüp bakınca, tarımı ve hayvancılığı bitirmekte, üreticiyi üretime küstürmekte, halkı açlığa, yoksulluğa, sefalete sürüklemekte ve hastalıklı et ithal etmekte üstünüze yoktur. İşte, bu konularda 1'incilik koltuğunu maalesef, kimseye bırakmıyorsunuz. Son söz olarak, buğday taban fiyatının biraz önce açıklamanızı istiyoruz" ifadelerine yer verdi.

KAYNAK: Nedime Soku
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *