reklam
reklam
38,5112 %-0.02
44,0240 %-0.05
4.092,85 % -0,30
94.671,99 %-0.295
AMASYA
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Amasya
Kapalı
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi SAĞLIK VİRÜSLERLE MÜCADELEDE EN ETKİLİ YÖNTEM: EL HİJYENİ

VİRÜSLERLE MÜCADELEDE EN ETKİLİ YÖNTEM: EL HİJYENİ

Pandemi süresinde salgın hastalıklarla mücadele etmede yeni yöntemler öğrendik. Temizlik ve hijyen konularında bilgilerimizi tazeleyip yeni yöntemlere başvurduk. Hastalık yapıcı virüslerle mücadele etmenin en kolay yolu olan El Hijyeninin önemi bu dönemde yeniden gözler önüne serildi.

Amasya İl Sağlık Müdürlüğü, 5 Mayıs Dünya El Hijyeni Gününde, Sosyal Medya Hesabından El Hijyeninin önemine dikkat çekti. İl Sağlık Müdürlüğü, hastalıklardan ve enfeksiyonlardan korunmanın en kolay ve etkin yolunun elleri düzgün ve sık yıkamaktan geçtiğinin altını çizdi. Tüm vatandaşları el yıkamanın önemini fark etmeye çağıran Amasya İl Sağlık Müdürlüğü "Güvenlik İçin Birleşin, Ellerinizi Temizleyin." sloganıyla el hijyenine dikkat çekti.

Doğada, dokunduğumuz her yüzeyde, havada bile çok sayıda mikroorganizma bulunmaktadır. Ellerimiz; günlük hayat içinde, çevre ile her türlü ilişkimizi sağlayan, bu nedenle de en çok mikroorganizma barındıran organımızdır. Ellerimiz yoluyla her yere taşınan bu mikroorganizmalar basit bir soğuk algınlığından, ciddi hastalıklara kadar birçok istenmeyen duruma neden olabilir.

Gözle görülmeyen bu mikroplara karşı korunmak için daima ellerimizi yıkamalıyız. Bakteri ve virüslerin en temel geçiş yolu “ellerimiz” olmasından dolayı el temizliği, günlük yapılması gereken en önemli kişisel temizliktir. Ellerin sık sık ılık su ve sabunla yıkanması, tırnakların kısa ve temiz olması; bulaşıcı hastalıkların artmasını ve yayılmasını önlemenin en etkili yoludur.

SAĞLIĞIMIZI CİDDİ ANLAMDA TEHDİT EDEN MİKROPLAR EN ÇOK NERELERDE BULUNUYOR?

Günlük hayatımız içinde kullanırken hiç farkına varmadığımız fakat en çok mikrop barındıran yüzeyler:

Çoğu zaman dikkatimizi çekmeyen ve artık düşünmeden her an kullandığımız küçük mikrop yuvaları gün içinde birçok yerde karşımıza çıkmaktadır. Elektrik düğmeleri, asansör düğmeleri, bilgisayar tuşları, telefon tuşları ve ekranları, para çekmek için kullandığımız ATM'ler, uzaktan kumandalar ve daha bir çok kez kullanılmaktadır. Her gün yüzlerce elin değdiği bu ufacık şeyler adeta mikroptan yapılmış gibidir ve dokunduğunuzda bakteriler direkt olarak elinizden vücudunuza geçer…

Para ve cüzdan: Gün boyunca elden ele dolaşan kağıt ve bozuk paralar bir çok mikrobu üzerinde barındırır. Bundan dolayı paranızı koyduğunuz cüzdanlar da aynı mikropları taşımaktadır.

Su aparatları ve musluklar: Islak ortamlarda bakteriler çok çabuk üreme imkanı bulurlar. Çeşme muslukları da mikropların bolca bulunduğu yerlerdir. Musluğu açtığınızda elinizdeki tüm mikroplar musluğun üstünde kalır. Bundan dolayı da toplu kullanım alanlarında elle açılıp kapanan musluk yerine sensörlü musluklar tercih edilmelidir.

Kapı kolları: Tuvalet kapıları, sık kullanılan kapılar,

Merdiven tırabzanları,

Toplu taşıma araçlarındaki tutacaklar:  bunlar pek çok kişinin ellerinin değdiği yerlerdir.

Sık Sık temas edilen ve birçok virüs taşıması en çok muhtemel olan bu yüzeyleri kullanmak zorunda kaldığımızda ellerimizi kısa sürede dezenfekte etmek hayati önem taşıyor.

Hijyen sözcüğü, sağlıklı ortamın korunması amacıyla her türlü hastalık etkeninin ortamdan uzaklaştırılması olarak tanımlanır. Hijyeni sağlamakta en temel kural, ellerin doğru yöntem ile yıkanmasıdır. El yıkama, birey ve toplum sağlığının korunması açısından basit, ucuz, toplumun her kesimi tarafından uygulanabilir ve son derece etkili bir yöntemdir.

El hijyeni sonradan edinilen bir alışkanlıktır, bundan dolayı el hijyeni çocukluktan itibaren öğretilirse davranışlar kalıcı olacaktır. Toplu yaşanılan yerlerde, özellikle okullarda doğru teknikle el yıkama işlemi alışkanlık haline getirilmelidir. El yıkamanın aşamaları nedenleri ile birlikte kavranabildiğinde kalıcılık da sağlanmış olur. Günümüzde, toplumda hijyen uygulamalarının yaygınlaştırılması önemli bir koruyucu sağlık hizmeti olarak değerlendirilmektedir.

ELLERİMİZİ NE ZAMAN VE NE SIKLIKTA YIKAMALIYIZ?

Tuvalete her girişten önce ve sonra

Yemek yemeden önce ve sonra

Yemek hazırlamadan önce ve sonra

Gıda maddelerine (özellikle et, tavuk, balık, sebze ve meyve)'ye dokunmadan önce ve dokunduktan sonra

Dışarıdan eve ya da işyerine geldiğimizde

Hapşırdıktan, öksürdükten, burun, kulak karıştırdıktan sonra

Vücudunuzun herhangi bir kirli bölgesine dokunduktan sonra

Vücudunuzdaki kesik veya yaralara dokunmadan önce ve dokunduktan sonra

Yüzünüze dokunmadan, makyaj yapmadan önce

Herhangi bir tıbbi ilaç ve aplikasyon tatbikinden önce

Evcil olsalar bile hayvanlara ve onların eşyalarına (mama, kafes, malzeme dahil) dokunduktan sonra

Hasta kişilere dokunduktan, tokalaştıktan ya da aynı ortamda kaldıktan sonra

Kağıt veya madeni paraya temas ettikten sonra

Kapı kolu, ATM gibi sık sık temas edilen yerlere dokunduktan hemen sonra

Çöplere dokunduktan sonra,

Elleri kirli görürünce hemen elleri yıkamak hayati önem taşıyor.

Doğru el yıkama nasıl yapılır?

El yıkamadan önce takılar çıkarılır. Tırnakların kısa olması önemlidir. Akmakta olan su altında eller ıslatılır (böylece mekanik ön temizlik sağlanır).  Avuç içine sıvı sabun alınır ve sıvı sabun avuç içine dağıtılır. Her iki elin parmak araları, başparmak, el ayası ve el içi, tırnak uçları, el bileği sabun ile köpürtülerek en az 30 saniye ovalanır. Eller akan su altında durulanır. Mikroorganizmalar nemli ortamlarda daha hızlı çoğaldığı için ellerin mutlaka kurulanması gerekir. Enfeksiyonların yayılmaması için de tek kullanımlık kâğıt havlu kurulanması önerilir. Aynı kağıt havlu ile musluk kapatılır ve kağıt havlu atık kutusuna atılır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *