Merzifon İlçe Sağlık Müdürü Dr. Tuğçe Koyuncu, 18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü nedeniyle mesaj yayınladı. İlçe Sağlık Müdürü Dr. Tuğçe Koyuncu mesajında; “
“Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü”, halk sağlığı açısından büyük bir önemi olan antibiyotik direncinin önlenmesi için uygun şekilde antibiyotik kullanılması ve gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçilmesi için toplumda farkındalık yaratmak adına her yıl 18 Kasım tarihinde düzenlenmektedir. Antibiyotiğin yanlış kullanımına bağlı olarak artan antibiyotik direnci ve olumsuz sonuçları tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir halk sağlığı sorunudur.
Antibiyotikler, bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde kullanılmaktadır. Antibiyotik çeşitlerine göre farklı bakterilere karşı, bakterileri öldürerek ya da çoğalmasını engelleyerek etki göstermektedir. Bakteriler insan vücudu dışında da yaşayabilen, hızla çoğalabilen tek hücreli mikroplardır. Antibiyotikler sadece bakterilere etki etmektedir. Özellikle gereksiz yere, yaygın ve yanlış antibiyotik kullanıldığında bakteriler, virüsler, mantarlar, parazitler gibi mikroorganizmalar şekil değiştirerek bu antimikrobiyal ilaçlara karşı dirençli hale gelebilirler. Bakteriler de çevrelerine hızla uyum sağladıklarından, antibiyotik direnci geliştirebilirler. Uygunsuz ya da aşırı şekilde kullanılan antibiyotikler bu direncin oluşumuna neden olmaktadır. Sonradan gelişen direnç nedeniyle, bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde kullanılan antibiyotiklerin öldürme ya da çoğalmayı engelleme etkisi ortadan kalkmaktadır. İlaca karşı direnci gelişen bakteriler, tedavinin ve hastanede yatış sürelerinin uzamasına, ölümle sonuçlanan enfeksiyonlara, hasta olmayan kişilere yayılmaya neden olarak, kişi ve toplum için sıkıntılı sonuçlara neden olabilir.
Ülkemizde antibiyotikler, en çok kullanılan ilaçlar içinde birinci sıradadır ve yapılan araştırmalar bunların önemli bir kısmının gereksiz ya da yanlış kullanıldığını ortaya koymaktadır. Örneğin, nezle, grip gibi antibiyotik tedavisine hiç gerek olmayan hastalıklarda bile ülkemizde yaygın olarak antibiyotik kullanıldığı tespit edilmiştir.
Antibiyotik direncini engellemek için aşağıdaki öneriler önemlidir:
Gereksiz yere antibiyotik kullanılmamalıdır. Hekimler tarafından reçete edilen antibiyotikler kullanılmalıdır. Önceki hastalıklardan kalan ya da reçetesiz alınan antibiyotikler kullanılmamalıdır. Hekimin reçete ettiği antibiyotikler, reçete edildiği doz, zaman ve önerilen sürede kullanılmalı, tedavi yarıda bırakılmamalıdır. Enfeksiyonun yayılmasını önlemek için, öksürdükten ya da hapşırdıktan sonra, başka kişilerle temas etmeden önce eller mutlaka yıkanmalıdır. Bazı enfeksiyonların önlenmesi için hekimler tarafından önerilen aşılar yaptırılmalıdır.
Antibiyotik direncinin önlenmesi için hekimler, reçete edilen antibiyotiğin nasıl ve ne kadar süre kullanılması gerektiğini hastalara uygun bir şekilde açıklamalı, virüslere bağlı gelişen grip, nezle gibi hastalıkların tedavisinde antibiyotiklerin kullanılmadığı hastaya detaylı bir şekilde anlatılmalıdır. Eczacılar, reçetesiz olarak antibiyotik almak isteyenleri hekime yönlendirmeli, tedavisinde antibiyotiğin yeri olmayan hastalıklar için ilaç almak isteyenleri uyarmalıdır.” ifadelerine yer verildi.