Psikolog Kübra Kurnaz, çocuklarda öfke nöbeti ile ilgili bilgi gazetesi muhabiri Emine Tunç’a bilgi verdi.
Çocuklarda öfke nöbetinin sebeplerini, nasıl atlatıldığını, öfke anında nasıl davranılması ve öfke nöbetini önlemek için neler yapılması gerektiği hakkında bilgi verdi.
Öfke nöbetine giren çocuğun karşısında sakin ve soğukkanlı olunması gerektiğini, verilecek ceza, çocukla ebeveyn arasının daha da açılmasına yol açabildiğini belirten Psikolog Kübra Kurnaz, “Öfke, her insanın doğasında vardır. Uygun yollarla ifade edildiğinde sağlıklı bir duygudur. Kişinin çevresinde olup biten olaylara ya da kendisine yönelik her türlü tehdide karşı gösterdiği bir savunma düzeneğidir. Bebeklikten itibaren var olan öfke duygusunun ilk dışa vurma şekli, kriz şeklinde ağlamaktır. Yaş ilerledikçe kişinin öfkesini dışa vurma şekilleri değişir.” Dedi.
AİLESİNDE SÜREKLİ ÖFKELİ DAVRANIŞLAR GÖREN ÇOCUKLAR DA AŞIRI ÖFKELİ OLABİLİR
Çocuklarda öfke durumunun sebeplerine değinen Psikolog Kübra Kurnaz, “Küçük çocuklar henüz kendilerini ifade etmede zorlandıkları için öfke davranışları sergileyebilir. İsteklerini ve düşüncelerini ifade edememek, kızgınlıklar, paylaşmayı henüz öğrenmemiş olmak onlarda stres oluşturabilir. Çocuklar haksızlığa uğradıklarına inanırlarsa, ayrımcılık yapılırsa, yanlış anlaşılırlarsa ve amacını aşan cezalara aşırlarsa sinirlenir, öfkelerini dışarıya vurabilir. Ailesinde büyüklerden sürekli öfkeli davranışlar gören çocuklar da aşırı öfkeli olabilir. Anne ve babasını sürekli tartışırken gören çocukların yanında yapılan konuşmalara ve davranışlara dikkat edilmelidir. İstekleri karşılanmayan ya da yeterince karşılanmayan çocuklar, öfkeli davranışlar gösterebilir. Tutarsız anne ve baba davranışları da çocuğun öfkelenmesine sebep olabilmektedir. Örneğin annenin koyduğu kurala babanın özen göstermemesi öfke krizini tetikleyebilir. Çevresinde öfkeli davranışlar sergileyip istediğini yaptıran çocukları gözlemleyen çocuklar da öfkeli davranışlar sergileyip istediklerini yaptırmak isteyebilirler” şeklinde konuştu.
ÇOCUKLARINIZIN SEÇİM YAPMALARINA İMKAN VERİN
Psikolog Kübra Kurnaz, “Çocuğunuzun öfke nöbetleri hangi durumlarda oluyor bunu tespit edin ve bunlardan uzak durmaya çalışın. Çocuğa çok ani, hazır olmasına fırsat vermeden emir ve isteklerde bulunmayın. Örneğin; çocuk parkında kaydıraktan kaymaya kendini kaptırmış çocuğunuza, ‘hadi artık eve gidiyoruz’ demek yerine, ‘10 dakika daha kay, sonra eve gideceğiz’ demek daha doğru bir yaklaşımdır. Çocuklar uykusuzluk, yorgunluk, açlık gibi durumlara tahammül edemezler. Bunlara özen göstermeniz çocuğu rahatlatacaktır. Çocuklarınızın seçim yapmalarına imkan verin. Doğrudan fikirlerinizi dikte etmeyin. Soğuk havada başlığını takmadan sokağa çıkmakta direnen çocuğunuza, ‘bugün kırmızı mı yoksa yeşil başlığını mı takmak istersin?’ tarzı yaklaşın. Tutarlı olmak ve konuları kuralları fire vermeden uygulamaya çalışmak, çocuklarda orta ve uzun vadede öfke ve olumsuz davranışların ortadan kalkması için yardımcıdır.” Dedi.
SÖZEL VE FİZİKSEL ŞİDDET UYGULAMAYIN
Çocukların öfke anında nasıl davranılması ve neler yapılması gerektiğini belirten Psikolog Kübra Kurnaz, “Ceza, çocukla ebeveyn arasının açılmasına yol açar. Bu nedenle önce diğer seçenekleri uygulayın. Öfke nöbetine giren çocuğunuz karşısında sakin ve soğukkanlı olun. Sözel ve fiziksel şiddet uygulamayın. Dediğini yaparak, öfke nöbetini pekiştirmesine meydan vermeyin. Dikkatini başka yere çekerek, nefes almasını sağlayın. Sakinleşmesini bekleyin. Sakinleştiği anda bu davranışı onaylamadığınızı söyleyin ve onu öfkelendiren şeyi konuşun. Çocukların öfke patlamalarını önlemek için onlara beceriler öğretin. Örneğin yardım istemek, planlamak gibi. Asla onu sakinleşirse ödüllendireceğinizi söylemeyin. Çünkü bu durum ödül için öfkesini kullanmasına sebep olur. Çocuğunuz öfkelenip size vuruyorsa, çocuğunuzu durdurun. Kızgın olduğunu anladığınızı ama size vurmasına izin vermeyeceğinizi söyleyin.” Şeklinde ifade etti.