Amasya İl Gıda Kontrol Laboratuvarı Müdürü İsa Kaya, evde gıda güvenliği ve hijyen üzerine açıklamada bulundu.
Gıda Kontrol Laboratuvarı Müdürü İsa Kaya yaptığı basın açıklamasında; “Evimiz mutfağımız; hedeflenen miktar, kalite ve standartta gıda üretiminin yapıldığı yerlerdir.
Yiyeceklerin önemli bir kısmı mutfakta şekil değiştirmekte, fiziksel kirlilikten ve zararlı mikroorganizmalardan arındırılmaya çalışılmaktadır. Alınan gıdaların yıkanması, temizlenmesi, yemeklerin hazırlanması, servis edilmesi ve saklanmasında hijyen kurallarına uyulmaması birtakım sağlık sorunlarını ortaya çıkarabilmektedir. Fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik risklerden arındırılmış gıdayı güvenli sunabilmek için mutfakların hijyenik tasarımı ve planlaması gereklidir. Bu uygulama sadece insan sağlığı açısından değil, gıda kayıplarının azaltılması ve güvenli gıda kavramına ulaşılabilmesi açısından da önem taşımaktadır.
Fiziksel bulaşma; besin olmayan yabancı maddeler, cam kırıkları, kıymık, metal parçaları, saç, tırnak, sinek vb. nedenler olabilir. Kimyasal bulaşma; ambalaj maddelerinin çözünmesi (plastik su şişesi), tarım ilaçları, temizlik sonrası iyi durulanmayan malzemeler gibi risk oluşturmaktadır. Biyolojik bulaşma; gıdanın bileşiminde doğal olarak bulunan zehirli maddeler (yeşillenmiş ve filizlenmiş patates, bazı mantar türleri vb.), hijyenik koşulların yeterince sağlanamaması nedeniyle hızla üreyen mikroorganizmalardır (küfler, parazitler, virüsler, bakteriler).
Mutfaklardaki en büyük tehlike çapraz bulaşma dediğimiz farklı ürünlerin birbirleriyle temas etmesi durumudur. Her ürün grubu için ayrı renkte kesme tahtası kullanılmalıdır. Çiğ ve pişmiş gıdalar buzdolabında ayrı yerlerde muhafaza edilmelidir. Yemeğin pişirilmesi sırasında yapılan tat kontrollerinde ayrı kaşık kullanılmalıdır. Aksi takdirde Staphylococcus aureus denilen insan ağzındaki mikroorganizmalardan yemeğe bakteri bulaşabilir. Pişirilmiş tekrar ısıtılan yemeğin orta nokta sıcaklığı 70°C ye ulaşmalıdır. Yemeği yerken en az 63°C’de olmalıdır. Soğuk yemekler ise en yüksek 10°C’de servis edilmelidir. Pişmiş yemekler 2 saatten fazla oda sıcaklığında bekletilmemelidir.
Evde bulaşık yıkarken çamaşır suyu kullanımına dikkat edilmelidir. Özellikle bulaşık makinası çalışma prensibi gereği az su ile çalışmaktadır. Bu nedenle bulaşık makinasına çamaşır suyu konulmamalıdır, ilave edildiği takdirde iyi durulanma sağlanamamakta, kullanılan mutfak ürünlerinde kalıntılara sebep olmaktadır.
Evde yapılan yoğurtlarda hijyen koşullarının tam sağlanamaması nedeniyle “Brucella” hastalığında ciddi artış görülmektedir. Sağım esnasında hayvanda bulunan hastalık çiğ süte bulaşmakta ve evde uygulanan koşullar dahilinde sıcaklık hijyen faktörlerinin optimizasyonu sağlanamamaktadır.
Satın alınan hammaddeden dağıtım ve son satış noktasına kadar sürekli kontrol altında tutulan, laboratuvar testleriyle doğrulanan gıdaları almak gıda güvenliği açısından elbette daha güvencelidir.
Satın aldığımız ürünlerde gıda güvenliğini tehdit edebilecek unsurlar fark edildiğinde ALO 174 gıda hattı veya 0 501 174 0 174 whatsapp ihbar hattından ihbar edilebilir.
Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğümüz Bilinçli Toplum, Güvenilir Gıda, Sağlıklı Yaşam ilkesi ile gıda üretim sağlayan işletmelerimizin ve vatandaşlarımızın yanındadır ve yanında olmaya devam edecektir. Sağlığınız Bizim için Önemli” ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: