Amasya’da restorasyonu tamamlanan Burmalı Minare Camii düzenlenen törenle ibadete açıldı.
II. Gıyâseddin Keyhüsrev’in vezirlerinden olan Ferruh Bey ve kardeşi Hazinedar Yusuf Bey tarafından 1242 yılında inşa edilen ve adını minaresinin etrafını saran yivlerinden alan Burmalı Minare Camii, geleneksel Türk İslam mimarisinin en güzel örnekleri arasında yer alıyor.
Tokat Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından aslına uygun olarak ve titizlikle yürütülen restorasyon çalışmaları tamamlanan Burmalı Minare Camii’nin açılışına Amasya Valisi Yılmaz Doruk, AK Parti Amasya Milletvekilleri Haluk İpek ve Hasan Çilez, Tokat Vakıflar Bölge Müdürü Sebahattin Erdoğan, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi ile protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan açılış programında, protokol konuşmaları gerçekleştirildi. Programda konuşan Tokat Vakıflar Bölge Müdürü Sebahattin Erdoğan ve Amasya Milletvekilleri Haluk İpek ile Hasan Çilez, Amasya’nın önemli tarihi eserlerinden olan Selçuklu mirası camiinin restore edilerek yeniden ibadete açılmasından duydukları memnuniyeti dile getirerek, Amasya’ya hayırlı olmasını temenni ettiler.
Son olarak konuşan Vali Yılmaz Doruk ise şunları ifade etti: “Köklü geçmişinde birçok medeniyete ev sahipliği yapan Amasya’mız, bu medeniyetlere ait sayısız tarihi ve kültürel eseri de bünyesinde barındırmaktadır. Bugün de bu kadim mirasın önemli parçalarından biri olan, ecdat yadigarı Burmalı Minare Camii’mizi restore ederek, yeniden ibadete açmanın huzur ve mutluluğunu yaşıyoruz. Yüce Dinimiz İslam, cami ve mescitleri merkezine alan bir medeniyet inşa etmiştir. Camiler; tarihten günümüze sosyal hayata şahitlik eden, İslam beldelerinin etrafında hayat bulduğu, mümin yüreklerin kendisinde buluştuğu kutlu mekanlardır. Camilerimiz, mahallelerimizin kalbi, şehirlerimizin ruhu, Aziz Milletimizin ve Ümmet-i Muhammed’in güvenli yuvasıdır. Sadece ibadetlerimizin değil, aynı zamanda tarihimizin, kültürümüzün, örf ve adetlerimizin de iç içe geçtiği manevi merkezlerdir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V), cami ve mescit yapılmasına ayrı bir önem vererek, Mekke’den Medine’ye hicret ettiğinde ilk olarak Mescid-i Nebevi’yi inşa etmiştir. Resul-i Ekrem Efendimiz ayrıca, biz Müslümanları medeniyetimizin gözbebeği olan camileri inşa, imar ve ihya etmeye teşvik için: “Her kim ki Allah için bir mescit bina ederse, Allah ona Cennet’te bu mescidin benzeri bir köşk bina eder.” buyurmuştur. Vakıflar Genel Müdürlüğü’müz de bu anlayış doğrultusunda, uhdesinde bulunan Burmalı Minare Camii’mizin, restorasyon çalışmalarını 2022 yılında başlatmış, Dinimizce Müminlerin bayramı olarak nitelenen güzel bir cuma gününde de nihayete erdirmiştir. Yaklaşık 8 asırdan beri namaz kılınan bu mekan kim bilir ne güzel anılar kaydederek, ne olaylara şahitlik etti. Aşk ve muhabbetle Rabbine secde eden her yaştan Mümin, yüzyıllar boyu bu manevi havayı teneffüs etti. Tarihi camilerimize her girdiğimizde gönlümüze işleyen bu maneviyat, yüzyıllarca burada ibadet eden ecdadımızın yaşanmışlıklarını da bizlere derin şekilde hissettirmektedir. Bu ruh, camilerimizin manevi atmosferini daha kuşatıcı ve anlamlı kılmaktadır. O yüzden bu mabetlerin ve kültür eserlerinin asıllarına uygun şekilde muhafaza edilerek gelecek nesillere aktarılması som derece önemlidir. Çünkü bu mabetler geçmişle gelecek arasında bir aidiyet bağı oluşturan tarih köprüleridir. Yüce Rabbimiz, İnşallah bundan sonra da böyle güzel mabetlerimizi ihya edebilmeyi, Milletimize nasip eylesin. Bu düşüncelerle, Ecdad yadigarı bu eserin restore edilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyor, sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Cumamız mübarek olsun.”
Vali Yılmaz Doruk’un konuşmasının ardından İl Müftüsü Durmuş Ayvaz tarafından yapılan dua ile Burmalı Minare Camii açılışı gerçekleştirildi.
GÜNDEM
Yayınlanma: 03 Ağustos 2024 - 10:42
Restorasyonu tamamlanan Burmalı Minare Camii ibadete açıldı
GÜNDEM
03 Ağustos 2024 - 10:42
İlginizi Çekebilir