Bu yıl 5’ncisi düzenlenen Merzifon Kitap Fuarı’nda yazarların söyleşi programları da aralıksız devam ediyor.
Merzifonlu yazar Arslan Bayır yaptığı söyleşi programında, okuma alışkanlığında belediyelerin yeri ve önemi üzerinde durdu.
Türkiye’de okuma alışkanlığının çok az olduğunun altını çizen Yazar Arslan Bayır, ihtiyaçlar konusunda da kitabın 325’nci sırada yer aldığını ifade etti.
Okuma kültürünün gelişmesi açısından her il ve ilçede belediye kütüphaneleri ile özel kütüphanelerin bulunmasının da gerekliliğini söyleyen Bayır, devlet kütüphanelerini öğrencilerin ödev yapma yeri gibi kullandıklarını belirtti.
Türkiye’de kitap okumamak için zaman yokluğundan mazeret edildiğini de kaydeden Arslan Bayır, “Kahvehanede oyun oynamaya zaman bulunuyor, ancak kitap okumaya bulunamıyor” dedi.
Japonya ve Türkiye arasında örneklemede bulunan yazar Arslan Bayır, “Japonlar dikkat ederseniz koltuk altlarında kitap taşırlar. Metro’da, parkta, her fırsat buldukça kitap okurlar. Japonya’da bir kişi altı kitap okurken, bizde altı kişi bir kitap okuyor. Amerika Birleşik Devletlerinden sonra internet ve televizyon başında zaman geçirmede dünyada ikinci sıradayız. Yakında birincilik koltuğuna otururuz gibi geliyor” dedi.
Okumama alışkanlığının bedelinin çok ağır ödeneceğini de söyleyen Bayır, “Okuyan insan düşünür, düşünen insan düşündüklerini hayata geçirmeye çalışır. Okumamanın, araştırmamanın bedelini ağır ödeyeceğiz. Biz, kitap ve okur fakiriyiz. Bu ülkenin okumaktan başka çıkar yolu yok” dedi.