19 Ekim Muhtarlar Günü münasebetiyle Vali Mustafa Masatlı, Amasya genelinde görev yapan Muhtarları makamında kabul etti. Muhtarlarla bir araya gelen Vali Masatlı, kendilerinin günlerini kutlayarak Amasya'ya sundukları hizmetler için kendilerine teşekkür etti.
Daha sonra Muhtarlar Günü etkinlikleri kapsamında Vali Mustafa Masatlı’nın ev sahipliliğinde öğle yemeği düzenlendi. Büyük Amasya Otelindeki programda ayrıca Belediye Başkanı Mehmet Sarı, İl Genel Meclisi Başkanı Zeki Erarslan, protokol üyeleri, siyasi partilerin yöneticileri, muhtarlarımız ve basın mensupları yer aldı.
Programda ilk olarak konuşan Tüm Muhtarlar Derneği Başkanı Erhan Zengin, Muhtarlık müessesinin öneminden bahsederken, Belediye Başkanı Mehmet Sarı ise İlimiz genelinde görev yapan Muhtarların günlerini kutlayarak, başarılı çalışmalarının devamı diledi.
Son konuşmayı gerçekleştiren Vali Mustafa Masatlı ise şunları ifade etti: “Muhtarlık müessesesi, idari yapımız ile toplumsal hayatımızın önemli yapı taşlarından olup, Devletimizin her mahalle ve köydeki kurumsal temsilciliğidir.
Kültürümüzün ve toplumsal hayatımızın önemli unsurlarından olan Muhtarlık, insan ve hizmet odaklı anlayışın icrasında vazgeçilmez bir öneme sahiptir. Muhtarlarımız, bulundukları mahalle ve köylerde, Devlet kurumları ve vatandaşlarımız arasında köprü vazifesi görmektedir.
Sayın Cumhurbaşkanımız da, Muhtarlarımızın önemine istinaden sürekli onlarla bir arada olmuş ve ‘19 Ekim’ gününün de ‘Muhtarlar Günü’ olarak kutlanmasını kararlaştırmıştır. Bizim yönetim anlayışımızda da, Muhtarlarımızın görüş, öneri ve istekleri daima ön planda tutulmaktadır. Bundan önce olduğu gibi halkımıza tercüman olan Muhtarlarımıza kapımız her zaman açıktır.
İlimizde Muhtarlarımız, kamu kurum ve kuruşlarımızla yakın bir işbirliği içerisinde bulunarak, vatandaşlarımızın sorunlarının çözümünde rol oynamakta, kamu ve yerel yönetimlerimiz tarafından etkin bir şekilde hizmet sunulmasında önemli bir sorumluluk üstlenmektedir.
Değerli Muhtarlarımız, zaman zaman sizlerle çeşitli vesilelerle bir araya gelerek İlimizde sürdürdüğümüz projeler hakkında paylaşımlarda bulunuyoruz. Bu özel günde de İlimiz genelinde gerçekleştirdiğimiz projeler hakkında sizlere kısa bilgiler vermek isterim.
Amasya tarımsal faaliyetlerin yoğun olarak yapılageldiği bir coğrafyadır. Bizlerde tarım sektöründe yeni bir ivme yakalamak, tarımsal birim üretimde katma değeri yükseltmek için ilk olarak sektörün temel sorunlarını ve ihtiyaçlarını analiz ettik. Yaptığımız analizler neticesinde tarım sektörünün en önemli sorununun sulama olduğunu gördük.
Bu soruna çözüm üretmek adına ise İl Özel İdaremiz, Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ve Devlet Su İşleri Şube Müdürlüğümüzün ortak bir çalışmasıyla tarımsal sulama önceliklerini tespit ederek kısa, orta ve uzun vadeli hedefler belirledik.
2020 yılında İl Özel İdaremizin sulama bütçesi yaklaşık 3.8 milyon TL, sulamaya açtığı alan ise 600 hektardı. 2021’de ise tarımsal sulama yatırımlarına yaklaşık 32 milyon TL’lik bir bütçe ayırarak 4800 hektar tarım arazisini sulamaya açıyoruz. Bu rakamlarla birlikte sulama yatırımlarımızı yaklaşık 9 kat arttırmış bulunuyoruz.
Kuraklıkla mücadele ve tarımsal sulama kapsamında bir diğer önemli projemiz ise Ayçiçeği üretimini teşvik etmek oldu. Bu kapsamda Valiliğimizin koordinasyonunda Tarım ve Orman Bakanlığımızın da desteğini alarak ‘Yağlık Ayçiçeği Üretimi Geliştirme Projesini’ hayata geçirdik. Bu proje ile mevcut ayçiçeği ekim alanlarına 55 bin dekar ilave ettik.
Yine ürün bazlı desteklemeler kapsamında yıl içerisinde 3000 dekarlık Nohut, 3400 dekarlık Tritikale, 800 dekarlık Ceviz, 6000 dekarlık alanda ise yonca bitkisinin ekimini destekledik.
Meyvecilikte ise İl Özel İdaremiz destekli 150 dekarlık İncir, 60 dekarlık Çilek dağıtımı tamamlanırken, 100 dekarlık Misket Elma, 150 dekarlık Cennet Hurması, 300 dekarlık Erkenci Kiraz ve 100 dekarlık Kuşburnu dağıtımı da dikim mevsimleri gelince yapılacaktır.
Hayvancılıkta ise Suluova Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgemizin teknik altyapısı güçlendirilerek, OSB’mizi 62,5 hektarlık bir alanda genişletiyor ve faaliyet alanını 2 katına çıkarıyoruz.
Genişleme çalışmaları şu an itibariyle tamamlanmış olup, önümüzdeki dönemde lansmanı yapılacaktır. OSB’nin imar sorunları da çözüme kavuşturulmuş ve firmalara yerinde hizmet verecek bir laboratuvar kurulmuştur.
Hayvancılık alanında ayrıca üreticilerimizin talepleri doğrultusunda buzağı kayıplarını önlemek adına bizzat verdiğimiz talimatla 30 bin E-Coli aşısı temin edilmiştir. Yine küçükbaş hayvan yetiştiricilerin talepleriyle 46 bin 500 doz çiçek aşısı alımı da yapılmıştır.
Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ağırlıklı olarak ilkbahar ve yaz aylarında yaylalarda yapıldığından mevcut yayla yollarımızda 755 km’yi bulan bakım ve onarım çalışması da Özel İdaremiz tarafından yapılmıştır.
Yine Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliğinin damızlık manda talebi doğrultusunda da 20 baş damızlık manda %50 proje bedeli Özel İdaremizden sağlanarak, üreticilerimize teslim edilmiştir.
İlimiz ekonomisinin diğer öncü sektörü ise sanayidir. Sanayi alanında önerimiz doğrultusunda OKA, Katma Değerli Üretim Altyapısını Destekleme Programını devreye sokmuştur.
Bu programdan Amasya %28’lik bir oranla 6,8 milyon TL olarak en büyük payı almaya hak kazanmıştır. Bu projeler sayesinde organize sanayi bölgelerimizin kurumsal kimliği daha da değer kazanacaktır.
Ayrıca Taşova Organize Sanayi Bölgesi kuruluş çalışmaları, 13 Nisan 2021 tarihinde Taşova OSB’nin 363 sicil numarasını alarak kurulmasıyla, salgın sürecinin olumsuz etkilerine rağmen, örneğine rastlanmayacak şekilde, 6 ay gibi çok kısa bir sürede tamamlanmıştır.
Taşova OSB’mizin taslak olarak hazırlanan Parselasyon Planı ile 3 bin ile 10 bin m2 arasında değişen 60 adet sanayi parseli oluşturulması planlanmaktadır. Bu süreçte ayrıca Amasya Organize Sanayi Bölgesinde 57 hektar genişleme alanı için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı oluru ile Yer Seçimi Komisyonu toplanmış ve çalışmalar devam etmektedir.
Merzifon Organize Sanayi Bölgesinde 144 Hektarlık, Suluova Organize Sanayi Bölgesinde ise 93 hektarlık genişleme alanı için çalışmalar devam etmektedir. Sürdürdüğümüz genişleme çalışmalarının nihayete ermesiyle OSB’lerimizin kapasitesi yaklaşık 2 katına çıkmış olacak ve yeni kurulacak fabrika ve işletmelerle İlimiz ekonomisi ve istihdamına olumlu katkılar sağlanacaktır.
Turizm alanında ise Harşena Kalesinin UNESCO Dünya Kültür Mirası Asıl listesine alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığımızın rehberliğinde Amasya Belediyemiz ile uyum içerinde çalışmalarımıza devam etmekteyiz.
Bunun yanı sıra Kılıçaslan İlkokulu olarak bilinen tarihi yapının Geleneksel Osmanlı El Sanatları Merkezine dönüştürülmesi, Sofular Mahallesindeki tarihi dokunun turizme kazandırılması, Venk Suyu olarak bilinen ve önemli bir inanç turizmi noktası olan tarihi mirasın gün yüzüne çıkması, uzun yıllardır doğa şartları ve bakımsızlık nedeniyle harap olmuş Anonim Türbeyi ihya etmek için çalışmaktayız.
Yine doğa turizminde Boraboy Gölünün yılın 12 ayı ziyaretçilere hizmet verebilmesi için de düzenlemeler yapılmaktadır. Turizm Danışma Ofisimiz ile İlimizin muhtelif yerlerindeki tarihi ve kültürel yapıların tarihe dokuya uygun şekilde hazırlanan tanıtım tabelaları ise yerli ve yabancı misafirlerin hizmetine sunulmuştur.
Takip ettiğimiz diğer önemli konu ise coğrafi işaretlerdir. Bildiğiniz gibi 4 olan coğrafi işaret sayımızı geçtiğimiz haftalarda 6 ‘ya çıkarmıştık. Kasım ayında ise bu rakam 8’e ulaşacaktır. İlimize özgü 22 ürün ve lezzetin coğrafi işaretinin tescili için de çalışmalarımız sürmektedir.
Bu çalışmaların sonucunda coğrafi işaretli ürün sayımızı 30’a çıkarmayı hedeflemekteyiz. Kıymetli Muhtarlarımız tüm bu hizmetleri İlimize katma değer sağlamak, istihdamı arttırmak ve halkımızın refah seviyesini yükseltmek için yapmaktayız.
Bundan sonrada Sayın Cumhurbaşkanımızın Ülkemize çizdiği 2023, 2053 ve 2071 hedefleri doğrultusunda özveriyle çalışmaya devam edeceğiz. Bu düşüncelerle, başta İlimizde görev yapan Muhtarlarımız olmak üzere, halkımızın hizmetkârı olan tüm Muhtarlarımızın Muhtarlar Gününü tebrik ediyor, sağlık ve esenlikler diliyorum.”
Konuşmaların ardından program İl Müftüsü Durmuş Ayvaz’ın yaptığı dua ile sona erdi.
Yorumlar
Kalan Karakter: