Merzifon Vakfı tarafından düzenlenen 2. Akademik Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Ruşen Menekşe, “Türkiye Cumhuriyeti’mizin 101’nci yılı ve Merzifon Vakfı’mızın 28’nci yaşı münasebetleriyle Prof. Dr. Ahmet Kavas hocamızın marifetleriyle icra edeceğimiz Merzifon Muharebesi adlı akademik konferansımızın Merzifon’umuza ve Merzifon Vakfı’mıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Merzifon Muharebesi konusunun Türkiye’de ilk kez, Prof. Dr. Ahmet Kavas tarafından 2017 yılında yayınlanan, ‘Haçlılara Vurulan İlk Darbe: Merzifon Muharebesi ve Türk Tarihindeki Yeri’ adlı akademik makale ile gün yüzüne çıktığını da belirten MERVAK Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Ruşen Menekşe, “Bugün bu akademik konferansımızın varlık nedeni yine bu makalenin içinde yazılı olan şu cümlelerdir; “Haçlı Seferleri ile ilgili tüm yazılı kaynaklarda çok sık ifade edilmezse de yer tespiti olarak 1101 yılının 5 Ağustos gününün özel bir anlamı bulunmaktadır. Anadolu üzerine birbiri ardına başlayan seferlerinden en önemlilerinden birisi 5 Ağustos 1101 günü Merzifon Ovasında Haçlılarla yapılan muharebedir. Malazgirt Zaferi’nden tam 25 yıl sonra başlayan ve beş yıl devam eden İlk Haçlı Seferi batılı tarihçiler tarafından en ince ayrıntılarına kadar kaydedilmiş ve bunun içinde son anını ifade eden Merzifon Muharebesi’ne uzanan süreç ile ilgili de ayrıntılı bilgiler bulunmaktadır. Birinci Haçlı Seferi’nin üçüncü safhasındaki birinci grubun hezimetinin bilhassa çoğu Avrupalı tarihçileri tarafından hiç yaşanmamış kabul edilir. Birinci Haçlı Seferinin üçüncü kolunun ilk hamlesi olan ve 5 Ağustos 1101 günü Merzifon Muharebesi olarak tarihe fark edilemeyecek kadar basitçe düşülen kayıt dışında adeta hiç yaşanmamış bir hadise olarak unutulup gitmiştir. Dahası bugün Amasya ve Merzifon havalisinde de bu savaşla ilgili en ufak bir hatıranın yaşatılmaması da büyük bir ihmaldir. Bu savaş en azından Anadolu Türk Tarihi açısından adeta İkinci Malazgirt’tir” diye konuştu.
Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Ruşen Menekşe yaptığı konuşmanın devamında; “Yaptıklarımızı yeterli görmüyor, Merzifon’umuzun ve Merzifonluların her zaman daha fazlasını ve daha güzelini hak ettiğini gayet iyi biliyoruz. Gazi Paşa’mızın sözüyle; “Fakat yaptıklarımızı asla kâfi göremeyiz. Çünkü daha çok ve daha büyük işler yapmak mecburiyetinde ve azmindeyiz.” 1996 yılında “Her iyi şey Merzifon için olsun” sloganıyla yola çıkan ve 30. yılına doğru durmadan en güzel günlerine doğru ilerleyen Merzifon Vakfı’mızın yürüyecek çok uzun bir yolu vardır ve yapacak çok işi gözükmektedir. Hepimiz biliriz ki, yeryüzünde büyük ve önemli işler ancak o işlerin öznesi bireylerin birlik ve uyum içerisinde olmalarıyla gerçekleştirilebilir. Hepimize düşen en büyük görev, bu birlik ve uyumu sağlamak ve sürdürmektir. Her bir hemşehrimizin ve üyemizin üzerine düşen bu görevi özveriyle yerine getireceği inancıyla sözlerime son veriyor, her birinize esenlikler diliyorum” ifadelerine yer verdi.
GÜNDEM
Yayınlanma: 07 Kasım 2024 - 16:08
Menekşe: MERVAK'ın yürüyecek uzun yolu, yapacak çok işi vardır
GÜNDEM
07 Kasım 2024 - 16:08
İlginizi Çekebilir