Amasya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi tarafından organize edilen “Mehmet Akif’in Mısralarında Çanakkale Savaşı ve Batı Medeniyeti” konulu konferans ve arkasından şiir dinletisi gerçekleştirildi.
İpekköy Yerleşkesi Mihri Hatun Konferans Salonu’nda düzenlenen programa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Kurt Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dudu Duygu Kılıç ile akademik-idari personel ve öğrenciler katıldı.
Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi, Dr. Öğr. Üyesi Ümmü Gülsüm Tarakçı Gül konuşmasında; “Tanzimat dönemi, Türk milletinin asırlar içinde yaşadığı bir medeniyet dairesinden çıkarak, mücadele halinde bulunduğu başka bir medeniyetin dairesine girdiği dönemdir. Tanzimat’tan itibaren Batı’ya giden çoğu aydın, Batı’nın Doğu-İslam ülkelerinde yaptığı zulümlere gözlerini kapamış, onun sadece bilim ve teknik alandaki gelişmelerini övmüş ve bizdeki geri kalmışlığın sebebi olarak da dini göstermişlerdir. İslam’la bağımızı koparırsak Batılılar gibi kalkınabileceğimiz fikrini savunmuşlardır. Kimi aydınlar da Batılılaşma adına memlekete görülmeye başlayan kültürel olumsuzlukları medeniyet anlayışıyla eş tutmuş, onun iyi taraflarını görememiş, Batı’ya karşı olumsuz bir tavır sergilemiş ve onu tümüyle reddetmiştir. Mehmet Akif ise, bu iki aydın tipinden farklı olarak Batı’nın ilim ve fendeki üstünlüğünü kabul etmiş ve ondan sadece bu yönlerin alınmasını, milletin millî ve manevî yapısını bozacak her türlü kötülüklerinden uzak durulmasını söylemiştir. Çanakkale Savaşları, Batı’nın yaşattığı vahşet ve zulmün en somut örneğidir. Dilleri ve renkleri farklı olan ancak yaşattıkları vahşette ortak olan Batılı devletler, asrın en modern silahlarıyla Çanakkale Boğazı’na dayanmış ve İslam’ın son kalesi olan Osmanlı-Türk devletini parçalayıp yutmak için aylarca Mehmetçik’e kan kusturmuştur.” dedi.
Batı’nın gerçek yüzünü ortaya koyan mısralara Akif’in Safahat adlı eserinden örnekler veren Tarakçı ayrıca, dün olduğu gibi bugün de Batı’nın aynı vahşeti İslam coğrafyalarında sergilemeye devam ettiklerini söyledi. Tarakçı, yakın tarihimizde Irak’ta, Dağlık Karabağ’da, Bosna’da, Suriye’de ve bugün Gazze’de yaşananların “medeniyet” maskesiyle Batı’nın “canavar” ruhunun sergilendiği yerler olduğunu ifade ederek konuşmasını tamamladı.
Konferans şiir dinletisi ve teşekkür belgesi takdimi ile sona erdi.
Mehmet Akif’in Mısralarında Çanakkale Savaşı ve Batı Medeniyeti Konferansı Düzenlendi


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: