Panik atak veya panik bozukluk, toplumda son yıllarda sıkça görülüyor. Temel özelliği, aniden ortaya çıkan ve zaman zaman tekrarlayan, insanı endişe ve panik içinde bırakan yoğun sıkıntı ya da korku nöbetleridir. Psikolog Kübra Kurnaz, gazetemize panik atak nedir, belirtileri nelerdir, atak anında ne yapılmalı ve tedavisi nedir hakkında bilgiler verdi.
PANİK ATAK NEDİR?
Panik atağın aniden ortaya çıkan ve kişinin endişe ya da korku hissinin etkisinde kaldığı bir durum olduğunu söyleyen Psikolog Kübra Kurnaz, “Panik Atak, ani ve düzenli olarak bir panik ya da korku hissinin etkisi altına kalınan bir anksiyete bozukluğudur. Hemen herkes belli zamanlarda endişe ve panik hissi yaşayabilir. Bu his gergin, stresli veya tehlikeli durumlara kaşı verilen doğal bir tepkidir. Ancak panik atak bozukluğundan muzdarip bir kişi için anksiyete, endişe, panik ve stres duyguları hem düzenli olarak hem de genellikle belirgin bir sebep olmaksızın ortaya çıkar.”dedi.
SEMPTOMLAR;
Panik atak belirtileri arasında bu semptomlar gözlenir.
-Ani tuvalet ihtiyacı
-Ateş basması
-Baş dönmesi
-Baygın hissetme
-Boğulma hissi
-Dehşet hissi ya da ölüm korkusu
-Genel titreme
-Göğüs ağrısı
-Hızlı kalp atışı
-Kulaklarda çınlama
-Kuru ağız
-Mide bulantısı
-Nefes darlığı
-Parmaklarda karıncalanma
-Terleme
-Üşüme
-Uyuşma veya iğne batması hissi
-Vücuttan kopuk hissetmek
Panik atak bozukluğu tedavi edilebilir ve tam iyileşme sağlanabilir bir durumdur. Bunun için mümkün olduğunca erken tıbbi yardım almak en iyisidir. Tıbbi yardım olmadan panik bozukluğu yükselebilir ve baş etmek çok zor olabilir. Aynı zamanda panik atak geçirilen mekânlardan kaçınma, agorafobi gibi diğer zihinsel sağlık durumlarını geliştirme riskini de ortaya çıkarabilir.
PANİK ATAK SIRASINDA NE YAPMALI?
Atak ile savaşmayın. Mümkünse bulunduğunuz yerde kalın. Olumlu, huzurlu ve dinlendirici yerlere odaklanın. Saldırının geçeceğini kendinize hatırlatın. Unutmayın, bu hayatına yönelik tehdit değildir. Yavaş ve derin nefes alıp verin.
TEDAVİ
Panik bozukluğu tedavisinde panik atak sayısının azaltılması hedeflenirken, panik atak tedavisinde belirtilerin hafifletilmesi amaçlanmaktadır. Ana panik atak tedavileri Psikolojik tedavi ile ilaçlardan meydana gelir. Görülen belirtilere bakılarak bu tedavilerin biri, diğeri ya da bir kombinasyonu kullanılabilir.
Yorumlar
Kalan Karakter: