Havaların soğuması ve kış mevsiminin gelmesi ile kombi bakım döneminin başladığını belirten doğalgaz kombi ve klima servis ustası Fatih Alkoç, özellikle kombi bakımı ve korsan servislere karşı vatandaşlara uyarılarda bulundu.
Merzifon kombi servisi Alkoç Ticaret sahibi Fatih Alkoç, gazetemize yapmış olduğu açıklamalarda çıraklıktan ustalığa geçen meslek hayatı boyunca müşteri memnuniyetini ilke edindiğini ve hizmet kalitesine önem verdiğini söyledi. Alkoç, “Bu mesleğe 1987 yılında beyaz eşya sektörü ile başladım. Kalfalık dönemim olan 90’lı yıllarda ustamız demir döküm yetkili servisliğini aldı. O yıllarda mazotlu kaloriferler vardı ve kombilerde LPG ile çalışıyordu. 1993 yılında daha 18 yaşlarımdayken Ankara’da Türk demir döküm fabrikalarında kombinin kursunu, mazotlu kaloriferlerin kursunu ve brülörlerin kurusun almış birisiyim. Askerliğimi tamamladıktan sonra 1997 yılı kendi dükkânımızı açtım. 4 yıl Ariston servisliği yaptım. 2002 yılında demir döküm yetkili servisliğini ustamın bırakmasını ardından ben aldım. 10 yıl demir döküm yetkili servisliği yaptım. Bu dönemde Merzifon’a doğalgaz geldi. Doğalgaz geldikten sonra bizler yeni nesil yoğuşmalı kombilerin kurslarını aldık. Demir döküm, E.C.A gibi lokomotif firmalar bu işi öğreten bu işi Türkiye’de ustaları yetiştiren firmalardır. Daha sonra firmaların bize sunduğu yaptırımları beni mutlu etmedi, müşteriyi de mutlu etmeyecek düşüncesindeydim. Onun için yetkili servisliği bıraktım ve özel servis olarak vatandaşlarıma hizmet vermeye karar aldım. O günden bugüne kadar yaptığımız işlerde kalitemizi daha da artırarak devam ediyor. Bizim ilk önceliğimiz müşteri memnuniyetidir. “dedi.
Kombi bakımı yaptıracak tüketicinin mağduriyet yaşamaması için yetki belgesi olan ustalara yaptırmaları gerektiğinin altını çizen Fatih Alkoç, “Çoğu vatandaş dışarıdan aldığı duyumlar ile petekleri yıkattırmak istiyor. Ama petek kirli mi, değil mi, gerek var mı yok mu bilmiyor. Ben petek yıkanmasını kolay kolay tavsiye etmiyorum. Yapılırsa da iyi makineler ile güzel bir şekilde yapılması gerekiyor. Petekler iyi temizlenmez ise özellikle verilen asit sistemden geri alınmazsa kullanılan asit kombinin içerisindeki bütün parçaları bozabiliyor. Petek yıkatması da her eve doğru değil. Önce bizim bakıp, karar vermemiz lazım. Yani duruma göre bakımlar yaptırılmalıdır. Müşteri bizden bakım istiyor, gidiyoruz kombisine bakıyoruz kombi daha 2000 metreküp yakmış bakıma ihtiyacı olmuyor. Bunu dışarıdan gelen birisi bu şekilde değerlendirmiyor. Bakımı yaptım diye parasını alıyor. Sahte olma ya da özel servis olma ihtimali olan kişiler çoğu zaman tüketicileri mağdur ediyor. Biz elimizden geldiği kadar insanlara faydalı olmaya çalışıyoruz. Müşteriye daha samimi daha mantıklı davranıyoruz. Sadece işi yapmak değil, müşterinin yapınca memnun kalacağı işler yapmanın peşindeyiz. Vatandaş memlekette iş yeri olan, tanıdığı, yarın bir gün gecenin bir yarısında problem yaşadığında alo diyebileceği yetki belgesi olan ustalara iş vermelerini tavsiye ederim. “şeklinde konuştu.
Kombinin içinde birikmiş olan kirlerin ve tozların kombinin performansını olumsuz olarak etkileyen ana faktörlerden birisi olduğunu söyleyen Alkoç, “Kombi alındıktan sonra ilk yıl bakıma ihtiyacı olmaz. 3000 metreküpü gördükten sonra kombinin bakımının yapılmasına bence ihtiyaç var. 2 yılda 3000 metreküpü aşağı yukarı yakıyor. 3.yılda bakım yaptırılması gerekiyor. Kombi yaktığı havayı dışarıdan çekip yaktıktan sonra karbonmonoksit dışarıya üfleyen bir makinedir. Onun için bakımında kombinin evdeki konumu da çok önemlidir. Yıllar içerisinde gözlemlerimiz neticesinde kombi, sürekli trafiğin olduğu bir konumdaysa, bacası yola çıkıyorsa ve birinci katta ise daha fazla toz emiyor. Kombi beşinci katta ise, akıcı bir trafiğe bakmıyorsa daha az toz emdiğini gördük. Cumhuriyet caddesindeki, lise caddesindeki bir kombinin bence her yıl bakıma ihtiyacı var. Ama en üst katlarda ise iki yılda bir olabilir. Gittiğimizde buna karar veriyoruz. Gitmeden, kombiye bakmadan kombinin bakıma ihtiyacı var mı yok mu kombinin yakıtı düşer mi düşmez mi bilme şansımız yok. Önce kombinin durumunu görmem gerekiyor. Filtresi gerçekten tıkanmış mı, yanma odası tozlanmış mı, fan motoru tozlanmış mı, gelişme tankının havası var mı yok mu bunlara bakmam gerekir. Şunu da belirtmem gerekiyor müşterinin evi beşinci katta kombinin içerisi pırıl pırıl ise bakım yaptık demek bizim hayatta yapmayacağımız bir şeydir.”dedi.
Kombi bakım ve kullanımında doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgiler aldığımız Fatih Alkoç, “Kombilerde patlama yaşanmaz. Şimdiki kombilerin teknolojisi yüksek. Ben patlayan bir kombiye denk gelmedim. Doğalgaz tesisatı kaçırır eve birikirse bir kıvılcım olduğu an evde doğalgaz patlaması gerçekleşir. Bir diğer konu ise kombi zehirlemez, kabonmonoksit gazı zehirler. Eski kombiler bacalıydı. Bacanın içerisine kuş yuva yapardı ve karbonmonoksit gazı zehirlenmelere sebep olurdu. Şu anki kombilerde de bu mümkün değildir. Yoğuşma sularının direk gidere atılması gerekiyor. Montajcılar doğalgaz yoğuşma sularını balkon giderine en yakın yerden dışarıdaki plastik boruya veriyor bunlarda donuyor. Donduğu zaman kombinin içerisinde su birikmesi yapıyor. Havalar çok soğuduğu zamanda telefonlarımız çalmaya başlıyor. En doğrusu kapalı gidere verilmesidir. Evdeki kapalı gidere sağlam bir boru ile verilmesi gerekiyor. Termostat her evde yakıt tasarrufu yapmaz. Kimi evde çok yakar, kimi evde yakıt tasarrufu yapar. Öncelikle evin izolasyonu var mı, aşağı kat yanıyor mu, üst kat yanıyor mu bunlar çok önemlidir. Eğer evde izolasyon yoksa, evi termostat ısıtmaz, kombi ısıtır. Termostat sadece yakmasına izin verir. Bu sefer de yakıt artmış olur. Müşteri komşusundan termostat taktırdım yakıt düştü duyumu ile bizlere geliyorlar. Ama vatandaşın evinin durumuna göre termostat takıyoruz ya da takmama kararı alıyoruz. ”ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: