Cumhuriyet Halk Partisi Amasya Milletvekili Reşat Karagöz, Türkiye ekonomisi üzerine hazırladığı notlarını "Türkiye Ekonomisinden Notlarda bu hafta" başlığı altında paylaştı.
Açıklamasında "Nas, vatandaşın faiz yükünü 7'ye katladı" diyen CHP Amasya Milletvekili Reşat Karagöz, "Cumhurbaşkanı'nın “Nas böyle emrediyor” diyerek Merkez Bankası'na faiz indirtmeye başladığı 2021 yılından sonra vatandaşların bankalara ödediği faiz 7 kat arttı.
TOBB verilerine göre tekstil sektöründe 2024'ün son ayları da hesap edildiğinde, istihdam kaybı 300 bine ulaştı. 2022 sonunda 1 milyon 250 bin kişinin çalıştığı tekstil sektöründe, sayı 950 bine kadar düştü. İmalat sanayi sektörünün kapasite kullanım oranı ocak ayında son 22 ayın en düşük noktası olan yüzde 74,6'ya kadar geriledi. Kapasite kullanımı geçen yıl ocak ayına göre 1,6 puan. Bir önceki göre ise 1,2 puan geriledi" dedi.
Asgari ücretin daha ilk aydan açlık sınırının altında kaldığını dile getiren Amasya Milletvekili Reşat Karagöz, "Türk-İş ocak ayı için açlık sınırını 22 bin 131 lira, yoksulluk sınırını da 72 bin 88 lira olarak hesapladı. Türk-İş'e göre açlık sınırı ocakta bir önceki aya göre bin 48 lira, yoksulluk sınırı da 3 bin 413 lira arttı. Açlık sınırı 22 bin 104 lira olarak belirlenen asgari ücreti daha ilk ayında geçti" diye konuştu.
Amasya Milletvekili Reşat Karagöz, "Tarım ülkesi Türkiye'nin tarım sektörü geçen yıl 1,5 milyar dolar dış ticaret açığı verdi. Tarım sektörünün bankacılık sistemine olan borçları da 2024 yılında 278,2 milyar lira artarak 868,6 milyar liraya yükseldi. Gübre fiyatları bir ayda %10 artarken, sulama ücretlerindeki yıllık artış %100'e ulaştı. Madencilik sektörünün açığı 38,2 milyar, imalat sanayi sektörünün açığı da 33,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Diğer sektörlerin dış ticaretinde de 8,9 milyar dolar açık verildi" şeklinde konuştu.
Açıklamasının son kısmında "Ülkemize katma değer getirecek yüksek teknoloji ürünlerin ihracatı azalıyor, Türkiye çağı yakalamakta zorlanıyor" diyen Amasya Milletvekili Reşat Karagöz şunları kaydetti: "Türkiye dış ticarette ağırlıklı olarak katma değeri düşük ürünler ihraç edip, katma değeri daha yüksek olan yüksek teknoloji ürünü İthal ediyor.
2024 yılında Türkiye'nin imalat sanayi ihracatının sadece yüzde 3,6'sını oluşturan yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayi ürünleri ithalatındaki payı ise yüzde 11,1'i buldu.
Üstelik 2024 yılında yüksek teknolojinin payı önceki yıla göre 0,2 puan azalırken, ithalattaki payı ise 0,4 puan arttı. 2024 yılında yüksek teknolojili ürünlerin ihracatı ise yüzde 4,1 oranında azaldı."
Karagöz, Türkiye ekonomisi üzerine hazırladığı notlarını paylaştı


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: