CHP Amasya Milletvekili Reşat Karagöz, "Toplumun her kesimini açlıkla, sefaletle, yoksullukla bırakan, halkın taleplerine kulak vermeyen, gençlerin umutsuzluklarını bir sene daha arttıracak bu bütçenin halkın gözünde bir karşılığı yoktur" dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 2025 yılı bütçesi, 12,5 saat süren görüşmelerin ardından, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.
Cumhuriyet Halk Partisi Amasya Milletvekili Reşat Karagöz, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda gerçekleşen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 2025 Yılı Bütçe Görüşmeleri Toplantısı'nda işçilerin haklarını, emeklilerin geçim sıkıntısını, gençlerin iş bulamama kaygısını çözecek bir yol haritasına yer verilmediğini ifade ederek Bakan Prof. Dr. Vedat Işıkhan’a sorular yöneltti.
Toplantıda söz alarak "Bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçesini görüşmek için buradayız" diyen Amasya Milletvekili Reşat Karagöz, "Ancak sadece rakamlardan, bütçe kalemlerinden değil, bu bütçenin doğrudan etkilediği milyonlarca emekçiden, işçiden, emekliden, işsizden ve ailelerinden bahsetmemiz gerekiyor. Ne yazık ki bu bütçe, iktidarın halka dayatmaya devam ettiği sosyal adaletsizliği perçinleyen bir belgeden ibaret. İşçilerin haklarını, emeklilerin geçim sıkıntısını, gençlerin iş bulamama kaygısını çözecek bir yol haritasına yer verilmiyor.
Çalışma hayatında taşeron sistemini kaldırma vaadiyle gelen iktidar, bugün aynı taşeron sistemini farklı adlarla sürdürüyor. Her bir taşeron meslek gurubu belirsizlik içinde, gelecek kaygısıyla yaşıyor. Sizden önceki bakan Sayın Vedat Bilgin taşeronla ilgili dosyamız hazır, seçimden sonra çözeceğiz demişti. Sormak istiyorum Sayın Bakan: Bu bahsedilen dosya bakanlık koridorlarında kayıp mı oldu? Neden devlette taşeron işçi çalıştırma ayıbına devam ediyorsunuz? Bu çalışanlar, insan onuruna yakışır bir çalışma ortamını hak etmiyor mu?
EYT sistemi getirmekle övünüyorsunuz ama attığınız her adımda yeni mağduriyetler yaratıyorsunuz. 1 gün, 1 yıl için 20 yıl daha fazla çalışmaya mahkum ettiğiniz 2000 yılı ve sonrası sigorta girişliler için "Kademeli Emeklilik" çalışmasını acilen hayata geçirilerek mağduriyetlerin giderilmesi gerekiyor.
Staj ve Çıraklık Sigortası mağduriyeti yaşayan vatandaşlarımız senelerdir hak mücadelelerini sürdürüyorlar. Seçim sonrası müjde vereceğiz dediniz seçimler biteli 1.5 sene oldu. Hala elle tutulur, gözle görülür bir çalışma yok. Cumhurbaşkanı Erdoğan bizzat birinci ağızdan esnafların prim gün sayısını 7200’e düşüreceğine dair söz vermişti. Yine seçim bitti yine söz tutulmadı.
Gelişmiş ülkelerde asgari ücretle çalışanların toplam çalışanlara oranı ortalama yüzde 5’in altındayken Türkiye’de bu oran yüzde 40’ın üzerinde. Asgari ücret temel ve yaygın ücret olmuş durumda. Yeni mezun mühendis de olsa, avukat da olsa hangi mesleği icra ederse etsin asgari ücret veya asgari ücret seviyesinde bir ücret teklif ediliyor. Bu çarpık ücret düzenine müdahale edilmesi ve meslek odalarının belirlediği taban ücretlerin uygulanıp uygulanmadığının denetlenmesi gereklidir.
Sendikalaşmak isteyen işçilere uygulanan baskı, işten atılma tehdidi her geçen gün artıyor. Sendikalı olmanın, hakkını aramanın suç sayıldığı bir ülkede ne adaletten ne de demokrasiden bahsedilebilir! Bizler her fırsatta sizlere “sendikalaşma anayasal haktır” diye sesleniyoruz, ama hükümet sessiz, hükümet kör, hükümet sağır!
Sayın Bakan bu sene ocak-eylül dönemleri arasında 1 milyon 200 bin kişi işsizlik ödeneğine başvuru yaptı. Ödeneğe başvuranların yarısından fazlası ödenekten yararlanamadı. Üstüne üstlük başvuru yapan her 100 kişiden 22'si 25-29 yaş gurubu arası genç kardeşlerimiz. İşsizlik sigortası fonu işçilerin değil işverenlerin destek aldığı bir noktaya getirildi. İşsizlik Sigortası Fonu’nun adını en iyisi İşveren Destek Fonu'na çevirin vatandaşlarda sizlerin amacını daha iyi anlasın.
İş Güvenliği ve Sağlığı Meclisi verilerine göre 2024’ün ilk 10 ayında tam 1535 emekçi iş kazalarından hayatını kaybetti. Daha önceki çalışma bakanlarının ifade ettiği gibi bu iş kazalarının %98'i önlenebilir durumda olan olaylar sonucuyla oldu. Denetimleri ve iş müfettişi sayılarının derhal artırılması gerekli.
Aylardır hem asgari ücret, hem emekli ücretleri açlık sınırını altında. Yani siz bu ülkenin yarısından fazlasını açlıkla imtihan ediyorsunuz. Emeklilerin hali perişan, bu insanların hastaneye gitmeye korkar hale gelmesi, torununa bir hediye alamaması reva mıdır? Bu iktidar, emeklisine hak ettiği hayatı sunmaktan acizdir! Bu bütçede, emeklilere, asgari ücretliye yapılan zamların enflasyon karşısında nasıl eridiğine dair bir çözüm görüyor muyuz? Hayır, göremiyoruz. Bu bütçe halkın değil, zenginlerin, sermayenin, sömürenlerin, sarı sendikacıların, iş cinayetlerine kader diyenlerin, SMA’lı bebeklere reva görülmeyen paralı 5’li çeteleri beslemek için kullananların bütçesidir. Toplumun her kesimini açlıkla, sefaletle, yoksullukla bırakan, halkın taleplerine kulak vermeyen, gençlerin umutsuzluklarını bir sene daha arttıracak bu bütçenin halkın gözünde bir karşılığı yoktur" ifadelerini kullandı.
SİYASET
Yayınlanma: 15 Kasım 2024 - 17:47
Karagöz; "Bu bütçenin halkın gözünde bir karşılığı yoktur"
SİYASET
15 Kasım 2024 - 17:47
İlginizi Çekebilir