CHP Amasya Milletvekili Reşat Karagöz, "Son 4 yılda Amasya'da 300 şirket ve ticari işletme kapandığını, bin 777 esnaf ve sanatkar sicilinin ise terkin ettirildiğini görüyoruz. Amasya esnafı mutsuz, Amasya'da ticaretle uğraşan, istihdam sağlayan, üretime katkı sunan vatandaşlarımız endişeli ve önünü göremiyor" dedi.
Ticaret Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının 2025 yılı bütçesi Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşüldü.
Cumhuriyet Halk Partisi Amasya Milletvekili Reşat Karagöz, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yapılan Ticaret Bakanlığı 2025 Yılı Bütçe Görüşmeleri Toplantısı'nda vatandaşların yaşadıkları sorunları ve Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıları dile getirerek Bakan Ömer Bolat'a sorular yöneltti.
Toplantıda söz alan Amasya Milletvekili Reşat Karagöz, "Sayın Bakan'ın yapmış olduğu sunumla birlikte; bakanlığın ileriye dönük planları ve politikalar hakkında hepimiz bilgi aldık. Sayın Bakan mevcut durumdan her ne kadar iftiharla bahsediyor olsa da, bizler sürekli halkın içinde olduğumuz için durumun hiç de öyle tozpembe olmadığının farkındayız. Tercih edilen ticaret politikalarının, ekonomi politikalarının, küçük esnafımıza, kobilerimize, ihracatçılarımıza, sanayicilerimize ve her bir vatandaşımıza oluşturduğu yüke şahitlik ediyoruz. Uygulanmak istenen politikaların yalnızca günü kurtarıcı, geleceği olmayan, halkın gerçek sorunları çözmekten uzak olduğu apaçık görülüyor.
Sayın bakan ticaretle uğraşan vatandaşlarımızın ne kadar dertli olduğundan tekrar tekrar bahsetmeye gerek olduğunu sanmıyorum. Sizlerde bu makamda bulunduğunuza göre ne kadar büyük sorunları olduğunun farkındasınızdır. Ancak sormak istiyorum: Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği verilerine göre bu yıl ocak-eylül dönemleri arasında yeni kurulan şirket ve ticari işletme sayısının geçen senenin aynı dönemine göre %14,7 azaldığını biliyor musunuz? Aynı dönemde kapanan veya tasfiye edilen şirket ve ticari işletme sayısının 52 bine ulaştığınızdan haberiniz var mı? Aynı döneme ait yeni işe başlayan esnaf ve sanatkar sayısı %14,9 azalırken, işi bırakan esnaf ve sanatkar sayısının 82 bini bulduğu konusunda bilgilendirildiniz mi?" ifadelerini kullandı.
Konuşmasında "Verdiğimiz yazılı soru önergesine karşılık olarak bakanlığınızdan aldığımız cevaba binaen son 4 yılda Amasya’da 300 şirket ve ticari işletme kapandığını, 1777 esnaf ve sanatkar sicilinin ise terkin ettirildiğini görüyoruz" diyen Amasya Milletvekili Reşat Karagöz, "Amasya esnafı mutsuz, Amasya'da ticaretle uğraşan, istihdam sağlayan, üretime katkı sunan vatandaşlarımız endişeli ve önünü göremiyor. Esnaf tefecinin eline düştü, icra dairelerine bu sene tam 7.9 milyon dosya geldi. Sizin iktidarınız döneminde 2.5 milyon esnaf battı. Konkordato ilan eden şirket sayısı geçen seneden bu seneye tam 2 kat arttı. Yaratılan güvensizlik ortamı, fiyat istikrarın sağlanamaması, düşürülemeyen enflasyon, kredi faiz oranlarının yüksekliği, verilmeyen destekler; ticaretle uğraşan vatandaşlarımızın ticari faaliyetlerine zarar veriyor. 2024'ün ilk 8 aylık döneminde ithalat verileri incelendiğinde üretimde temel girdiler arasında yer alan enerji ithalatının %6,3, demir çelik ithalatının %10,6 ve plastik ithalatının %7,4 azaldığını görüyoruz. Sayın Bakan size soruyorum bu 8 ay içinde ülkemiz yeni bir enerji kaynağı mı buldu? Yeni demir maden yatakları mı keşfedildi? Bu soruların cevabının hayır olduğunu hepimiz biliyoruz. İthalata dayalı üretim yapan sanayicilerimizin girdi ithalatı azalıyorsa, bu demek oluyor ki üretim azalıyor, ekonomi yavaşlıyor. Dış ticaret endekslerindeki gelişmelere baktığımızda, ihracattaki artışın reel artış olmadığı, ihracat fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığı ortada. Bu noktada daha dikkatli çalışmalar yürütülmesi şart. Binbir emekle oluşturulan Türk Sanayi'sini her birimiz pamuklara sarmalı, korumalı, üretimi kalıcı olarak arttıracak şekilde desteklemeliyiz" ifadelerine yer verdi.
Son yıllarda sergilenen, ekonomi ve hukuk politikalarının dünyanın gözünde Türkiye'yi ikici sınıf bir konuma ittiğini söyleyen Amasya Milletvekili Reşat Karagöz konuşmasının devamında şunları kaydetti: "Yabancı yatırımcı otoriterleşen rejim karşısında hızla ülkemizden uzaklaştı. Türkiye’ye gelen doğrudan yatırımcı sermaye miktar olarak azaldığı gibi kalitesi de her geçen gün bozuldu. İktidarın beceriksizliği sayesinde Türkiye’nin kaybettiği doğrudan yatırım miktarı 350 milyar doları buldu. 350 milyar dolar demek 1 milyon kişilik istihdam anlamına gelmektedir. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak, Ticaret Bakanlığı’nın bütçesinin, yerli üreticiyi güçlendiren, halkın temel ihtiyaçlarını gözeten bir anlayışla oluşturulmasını talep ediyoruz. Ülkenin dört bir yanında halkımız geçim mücadelesi verirken, bakanlığın bu gerçeklerden uzak, halkın ihtiyaçlarına duyarsız bir tavırla hareket etmesini kabul etmemiz mümkün değil. Halkın yararına, şeffaf, adil bir ticaret politikasının inşası, hükümetin asli görevi olmalıdır. Türkiye’nin refahı için, ekonominin temeli olan esnafımızın ve üreticimizin yanında olunmalıdır. Bu yolda atılacak her adım, yalnızca bugünün değil, yarının Türkiye’sini de kurtaracaktır. "
SİYASET
Yayınlanma: 13 Kasım 2024 - 18:34
Karagöz; "Amasya esnafı mutsuz"
SİYASET
13 Kasım 2024 - 18:34
İlginizi Çekebilir