Temizlik İşleri Müdürlüğü ve Katı Atık Transfer İstasyonu Tanımın programında konuşan Merzifon Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Kenan Baş, toplam 71 personel ile ilçeye gece gündüz hizmet vermeye devam ettiklerini söyledi.
Çevrenin gelecek nesiller için daha temiz, daha sağlıklı hale getirilmesi isteniyorsa, evsel atıkların günlük olarak ayrıştırılmasının şart olduğunu söyleyen Temizlik İşleri Müdürü Kenan Baş, “Vatandaşlarımızın ayrıştırdığı çöpleri poşetler halinde sokaklardaki konteynırlarımıza bırakmasıyla beraber tüm sorumluluk bize geçiyor ve tam da burada Merzifon’da çöpün hikayesi başlıyor. Sonrasında, bizde Temizlik İşleri Müdürlüğü olarak gündüz 45, gece 26 toplamda 71 personel ile sabah 06.30’dan gece 12.30 saatleri arasında çift vardiya mesai yaparak günlük bazı bölgelerde 2-3 defa doldurulan 3200 adet küçük, 70 adet büyük ve OSB’deki 15 adet sallama kayık dediğimiz konteynırlarımıza ulaşarak yaz aylarında ortalama 90 ton, kış aylarında ise 60 top çözümüzü topluyoruz” dedi.
Temizlik İşleri Müdürü Kenan Baş, konuşmasının devamında; “Yaz ve kış ortalaması günlük 75 ton olan çöpü, hiç elimizi dokunmadan, eskiden pres sistemi ve 2 adet kamyon ile, şimdi ise yine yeni inşa ettiğimiz transfer istasyonu ve yeni TIR’ımızla Amasya Boğazköy mevkiindeki bizimde üyesi olduğumuz AKAB'a gönderiyoruz. Götürdüğümüz evsel atıklar AKAB da yetkili personel ve anlaşmalı şirketler aracılığıyla geri dönüşüme kazandırılıyor. Geri dönüşüme kazandırılamayan çöplerden kendimde bizzat gidip gördüm, aylık 1 milyon değerinde elektrik üretiliyor. Açıkça söylemek gerekirse çöpün bu kadar değerli olduğunu buraya geldikten sonra öğrendim.
Bu geri dönüşüm uygulaması, Başkanımızın da önemle üzerinde durduğu Karbon Ayak İzini azaltmada kesinlikle fayda sağlayacaktır. Ayrıca göreve başladığım bu 8 aylık süre içerisinde hiçbir zaman vahşi depolama yapmadığımızı belirtmek isterim” ifadelerini kullandı.
Eski pres sistemi ve transfer kamyonlarında sık sık arızalanmaların meydana geldiğini de söyleyen Baş, “Eski press sistemi ve transfer kamyonlarımızın sık sık arızalanması hem maliyet, hemde transfer açısından hızımızı kesiyordu. Bu durumu Başkanımızın da uygun görmesiyle birlikte hiç vakit kaybetmeden hemen işe koyulduk. Nihayetinde verdiğimiz emeğin karşılığını da almaya başladık. Eskiden günlük toplanan çöpümüzü AKAB’a 180 litre mazot ile götürürken bugün 56 litre mazot ile götürüyoruz. Bunu yıllık olarak hesapladığımızda sadece yakıttan 1.6 milyon TL tasarruf ediyoruz ki buna eski araçlar ve press sistemininde giderlerini ekleyince önümüzdeki bir yıl içerisinde 2.5 milyon TL tasarruf etmiş olacağız” dedi.
Temizlik İşleri Müdürlüğü alanında da büyük değişikliklerin yapıldığını söyleyen Kenan Baş, “Aslan yattığı yerden belli olur diyerek Temizlik İşleri Müdürlüğü hizmet binamızın iç ve dış bakımını yaptık. Kırık ve kopuk olan çevre tellerini kaldırarak yerine daha emniyetli çevre duvarı ördük. Hizmet binamızın güneyindeki atık çöp ve molozlarla dolu olan bölgeyi, personel araçları için otopark haline getirdik. Yine hizmet binamızın doğusunda kalan, su basması sebebiyle bataklık haline gelmiş bölgeyi ıslah edip, ağaçlandırarak önümüzdeki yılda piknik yapılacak seviyeye getirdik. Çalışma sahamız içerisindeki atıl olan bölgeleri düzenleyerek alanımızı genişlettik. Kaldırımları daha iyi temizlemek için hava üfleme motoru aldık. Diğer bir faaliyetimiz olan ilaçlama konusunda daha etkin bir sonuç alabilmek için yeni nesil 50 metre püskürtme yapabilen ilaçlama makinasını alarak şehir merkezi ve köylerde özellikle larva döneminde çok ciddi ilaçlama yaptık. Halen uçkun ilaçlamasına devam ediyoruz. Sahamızda eksik olan yıkama ve yağlama rampamızı en iyi olanlarla aynı donanıma sahip bir şekilde inşa ettik. Son olarak başkanımızın da önemle üzerinde durduğu kış aylarında yoksul ve kimsesiz ailelere odun dağıtma faaliyetimizle ilgili şimdiden stok yapmaya başlamış bulunuyoruz” dedi.