Merzifon’da servis zammını veliler çok bulurken, şoförler “aşırı oranda zam olmadı” dedi.
Merzifon’da yeni eğitim-öğretim dönemi servis ücretlerine zam yapıldı. Veliler zam oranını çok yüksek bulurken, şoförler “ aşırı oranda zam olmadı” şeklinde değerlendirdi. MESAD Başkanı Ertuğrul Karakaş, “Bizim aşırı oranda bir zammımız olmadı. %30 - %40 arasında bir zam oranımız oldu.” Dedi.
Yeni eğitim öğretim dönemi 12 Eylül Pazartesi günü başlayacak. Okulların açılmasına sayılı günler kala öğrenci servis ücretlerine zam haberleri geldi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Merzifon Servis Taşımacılar Derneği ( MESAD) Başkanı Ertuğrul Karakaş, “Bizim aşırı oranda bir zammımız olmadı. %30 - %40 arasında bir zam oranımız oldu. Zam artışının olmasının nedeni de; araçların bakım masrafı, araç sigortalarının maliyetinin biraz fazla olmasından ötürü bir artışı oldu” Şeklinde konuştu.
Akaryakıtların yükselmesinin de bu artışı etkilediğini belirten Merzifon Servis Taşımacılar Derneği Başkanı (MESAD) Ertuğrul Karakuş, “Geçen sene ücretlerimiz 350-400 arasındayken, bu sene 600 - 650 arasında oldu” dedi.
Geçen Yıla Göre Bir Azalma Olmadı Tam Tersi Artış Oldu
Karakuş, “Artan zamlar eşliğinde karşılaşmış olduğumuz sorunlar oluyor. Fiyatları yüksek bulup servise yazdırmak istemiyorlar. Fakat zamlar bize öğrenci kaybettirmedi. Çocuğunu servise yazdırma oranı geçen yıla nazaran bir azalma oluşturmadı tam tersi artışı beraberinde getirdi.” Şeklinde açıkladı
Servis ücretlerine gelen zamlar üzerine düşüncelerini paylaşan bir veli,” Okulların açılması ile birlikte, evi okula uzak olan biz velilerin en büyük sorunlarından biri olan çocuğu için servis tutmak olsa gerek. Her yıl eğitim-öğretim dönemi başlarında servis ücretleri güncellenmektedir. Türkiye şartlarında, akaryakıt fiyatlara, araç bakım onarım hizmetleri ve diğer girdi fiyatlarının sabit olmaması, sürekli artış göstermesi servis ücretlerinin artışı yönünde değişiklik oluşturmaktadır.” Şeklinde ifade etti.
Bu güne Kadar Servis Ücretlerinin Hiçbir Zaman Düşürüldüğüne Rastlamadım
Bu güne kadar servis ücretlerinin hiçbir zaman düşürüldüğüne rastlamadığını ve bu durum sadece servis ücretlerinde değil, tüm hizmet sektörleri içinde geçerli olduğunu dile getiren öğrenci velisi, “. İnanıyorum ki servis yetkilileri bu artışları en düşük düzeyde tutarak bize yansıtıyorlar ancak servis ücretlerinin artması, ekonomik yönden zor durumda olan biz velilere ek olarak yük oluşturmaktadır. Okul kırtasiye giderleri, okul giysileri, yeme-içme masraflarının artması biz veliler hep olumsuz yönde yansımaktadır. Servis ücretlerini artması da buna tuz-biber eklemektedir. Okul servis ücretleri belirlenirken hangi kriterler dikkate alınıyor bilmiyorum. Umarım herhangi bir tekelleşme yapılmıyordur. Yani, tüm servis firmaları bir araya gelerek, aralarında anlaşmak suretiyle, birbirlerinin kazancına engel oluşturmayacak tek fiyat belirleme yoluna gitmiyorlardır. Bildiğim kadarıyla her eğitim-öğretim dönemi başında, Kaymakamlık binasında servis firmalarının ihale usulüyle güzergâhları belirleniyor. Bu fiyatlar güzergâhlara göre mi belirleniyor yoksa yukarıda söylediğim gibi, servis firmaları arasında bir anlaşma mı var? Zincir marketler aralarında anlaşarak, hem piyasa fiyatlarını kendileri belirliyor hem de birbirlerinin kazançlarına engel olmuyor. Bu gibi bir çalışmayı İnşAllah servis firmaları yapmıyordur. Kısacası, servis firmalarının fiyat arttırması biz velileri zorlamaktadır. Servis firmaları ve şoförleri kendilerinin ve ailelerinin geçimlerini sağlamak zorundalar. Yapmış oldukları fiyat artışlarını hakkaniyetle yükseltmeleri herkesin yararına olacaktır. “ dedi.