Amasya Valisi Mustafa Masatlı, 2022 yılında İl Özel İdaresi yatırımları hakkında gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Vali Mustafa Masatlı yaptığı açıklamada şunları belirtti:
KÖY YOLLARI:
İhtiyacı olan köy yollarına 183,15 km asfalt çalışması uygulanmıştır.
75 köy yoluna 83,50 km yol onarımı yapıldı.
114 köy yoluna 233,65 km stabilize yol çalışması yapıldı.
41 köy yoluna 42,25 km tesviye çalışması yapıldı.
İhtiyacı olan köylerimize 12 adet sanat yapısı uygulanmıştır.
İhtiyacı olan köylerimize 135.950 m2 kilitli parke taşı yapıldı.
İÇME SUYU
İhtiyacı olan köylerimize 62 adet içme suyu yapım projesi (terfi inşaatı, depo, sondaj) karşılığında yaklaşık 18,3 Milyon TL harcama yapılmıştır.
İhtiyacı olan köylerimize (194 köy) içme suyu bakım onarım için (limit boru yardımı) yaklaşık 834 Bin TL harcama yapılmıştır.
KANALİZASYON
İhtiyacı olan köylerimize 7 adet kanalizasyon yapım projesi karşılığında yaklaşık 3,5 Milyon TL harcama yapılmıştır.
İhtiyacı olan köylerimize (134 köy) kanalizasyon bakım onarım için (limit boru yardımı) yaklaşık 790 Bin TL harcama yapılmıştır.
PLAN PROJE VE İNŞAAT MÜDÜRLÜĞÜ
Göynücek Gençlik Merkezi yapım işine yaklaşık 2 Milyon TL harcanarak proje tamamlanmıştır.
Amasya Merkez 50 Yataklı Kamp Eğitim Merkezi yapım işine yaklaşık 19,7 Milyon TL harcama yapılmış olup proje devam etmektedir.
PLAN PROJE VE İNŞAAT MÜDÜRLÜĞÜ
Amasya Taşova Yarı Olimpik Yüzme Havuzu yapım işine yaklaşık 10,4 Milyon TL harcama yapılmış olup proje devam etmektedir.
Gümüşhacıköy 500 kişilik tribün ve sosyal donatı yapımı ikmal işine yaklaşık 842 Bin TL harcanmış olup proje devam etmektedir.
ÇEVRE KORUMA VE KONTROL
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından gelen çöp toplama araçlarına yaklaşık 1,3 Milyon TL harcama yapılmıştır.
Çöp konteyneri alımı için yaklaşık 961 Bin TL harcama yapılmıştır.
Amasya Merkez ve diğer ilçe köylerinden 8.884 ton katı atık toplanmış olup, mal ve malzeme alımı ilan ve bedeli, sokak hayvanları vb. ödemelere yaklaşık 722 Bin TL harcama yapılmıştır.
İŞLETME VE İŞTİRAKLER MÜDÜRLÜĞÜ
Muhtelif iş makinesi ve taşıt alım giderlerine, işletme iştirakler müdürlüğü bütçe ve gelirlerinden 5 kanal kazıcı 1 ekskavatör alınarak, yaklaşık 10,5 Milyon TL harcama yapılmıştır.
2022 yılı içerisinde 772.604 ton kömür üretimi yapılmıştır.
KÖYDES
2022 Yılında KÖYDES kapsamında ilimize yaklaşık 47,6 Milyon TL ödenek gelmiştir. Bu ödeneğin yıl içerisinde yaklaşık 30,6 Milyon TL’si harcanarak, İlimizin toplam 186 köyünün içme suyu, istinat duvarı, köprü yapımı ve genişletmesi, parke, sulama ve atık su projelerinde kullanılmıştır. Ayrıca bu ödenek ile içme suyu borusu, sulama suyu borusu ve menfez borusu alınarak muhtelif köylere dağıtılmıştır.
Tüm bu çalışmalarla birlikte İl Özel İdaremiz tarihinin en yüksek yatırım bütçesine ulaşarak, ilimiz genelinde yaklaşık 573 Milyon TL’lik proje, yatırım ve hizmete imza atmıştır.
Değerli Basın Mensupları; bizler bu topraklarda yaklaşık 1000 yıldır el ele, gönül gönüle, farklılıklarımız zenginliğimiz sayarak yaşamaktayız. Nasıl ki Çanakkale'de, Kurtuluş Savaşında, Anadolu'nun dört bir yanından gelen neferler bu topraklar için canlarını feda ettiyse, bizler de bugün ülkemizi dünyada hak ettiği seviyeye getirebilmek için birlik ve beraberlik içerisinde çalışacak ve bizleri ayrıştırmak isteyenlere asla fırsat vermeyeceğiz.
Bu anlayışla Alevi canlarımızın Cemevlerinin de bakım, onarım ve tefrişatları için çeşitli çalışmalar yapmış bulunuyoruz.
Bu noktada Merkez İlçede 36, Göynücek’te 11, Gümüşhacıköy’de 21, Hamamözü’nde 2, Merzifon’da 9, Suluova’da ise 1 adet olmak üzere; İlimiz genelindeki 78 köyümüzde ve 2 köy bağlısında yer alan Cemevlerinde, vatandaşlarımızdan gelen talepler ve yapıların belirlenen ihtiyaçları doğrultusunda; çatı yenileme ve onarımı, kapı pencere değişimi, taban seramiği yapımı, mutfak dolabı ve tezgâhı yapımı, badana boya yapımı, yeni yemekhane yapılması, yeni tuvalet yapımı ve onarımı, masa ve sandalye alımı, çevre düzenlemesi gibi çalışmalar yürütülmüştür. Bu çalışmaların toplam bedeli ise 6,2 Milyon TL’dir.”
Vali Mustafa Masatlı, Amasya Valiliğince (DİAB) Yürütülen Projelerini de şu şekilde açıkladı:
Dezavantajlı Çocuk ve Gençler İçin Meslek Edindirme Eğitimleri ve İşgücü Piyasası İçin Destek Projesi:
Amasya Valiliğinin 2021 Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programına (SOGEP) sunulup kabul edilen Proje Bütçesi yaklaşık 1,2 Milyon TL olan Amasya ili merkez ve ilçelerinde mevcut iş gücü piyasasının ihtiyaçları çerçevesinde anne ve/veya babası vefat etmiş ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin istihdam edilebilirliğini artırmak amacıyla yapılan projedir. Proje kapsamında kurslar açılmış ve eğimler devam etmektedir.
Amasya Kral Mezarları (5 Adet) Rölöve-Resitüsyon-Restorasyon Projelerinin Hazırlanması Projesi:
Amasya Valiliği tarafından OKA 2022 Fizibilite Desteği Programına sunulan ve kabul edilen, bütçesi 610.400 TL’lik bir projedir. Amasya Kral Mezarları (5 Adet) Rölöve-Resitüsyon-Restorasyon Projelerinin Hazırlanması Projesi’nin hazırlanıp uygulamaya konulmasıyla, Amasya halkının sosyal, kültürel ve ekonomik kalkınmalarına yönelik katkı sağlama hedeflenmektedir. Projenin özel amacı; doğal ve kültürel alan olarak UNESCO “Dünya Mirası Geçici Listesi” ne kabul edilen mezarların kültürel miras olarak kabul edilmesine katkı sağlamaktır. Proje devam etmektedir.
Masatlı, açıklamasının devamında Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği tarafından yürütülen projeleri de şu şekilde belirtti:
Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği (YHKB) Tarafından Yürütülen Projeler
Doğa Dostu Okul Projesi:
Proje Bütçesi: 210.000 TL – 250.000 TL
Proje Konusu: Amasya, Çorum ve Tokat İllerimizde bulunan okullara 350’şer adet ağaçtan 1050 adet hünnap ağacı dikilmesi.
Projenin Amacı: TR 83 Bölgesi’ndeki okullarda eğitim gören öğrencilerimize çevre bilincini ve sürdürülebilirlik kavramını benimsetmek.
Yeşilırmak Nehri Su Kirlilik Envanteri Projesi:
Projenin Genel Amacı: Yeşilırmak ve kollarında oluşan kirliliği ve nedenlerini önlemek için gerekli tedbirleri almak ve Yeşilırmak Havzasında bulunan yerleşim birimlerinin sosyal, kültürel ve ekonomik kalkınmalarına yönelik çalışmaları yapmaktır.
Projenin Özel Amacı: Projenin özel amacı; Yeşilırmak Nehri su kirlilik envanteri ve projelerinin hazırlanması, Yeşilırmak ve kollarında oluşan kirliliğin bertaraf edilmesi, çevre kirliliğinin önlenmesi ve sürdürülebilir kalkınmanın desteklenmesidir.