Amasya Üniversitesi yürütücülüğünde Amasya İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğü Amasya İl Şube Müdürlüğü, Amasya Şehzade Özel Eğitim Uygulama Okulu, Amasya Otizm Derneği işbirliğiyle otizmli çocuklar ile ailelerine yönelik uygulanan TÜBİTAK destekli “Doğada Mavi Adımlar” adlı proje başarıyla tamamlandı. 5 gün süren projenin kapanış programına İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Coşkun, Otizm Dayanışma Derneği Başkanı İbrahim Kurt, öğrenciler ve aileleri de katıldı.
Projenin kapanış konuşmasını yapan “Doğada Mavi Adımlar” proje yürütücüsü Prof. Dr. D. Duygu Kılıç, “Projemiz TUBİTAK Bilim ve Toplum Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları programları çerçevesinde desteklendi. Amasya ilini doğal bir laboratuvar olarak kabul ederek yürüttüğümüz projemizde, otizm spektrum bozukluğu (OSB) tanısı almış 10-17 yaş aralığındaki 10 öğrenci ve bu öğrencilerden sorumlu velilerinden birer kişi katıldı. Otizm tedavisinde bilinen en iyi yöntem eğitimdir. Projede, alanlarında uzman 26 öğretim üyesi ve öğretmen eğitmen ve rehber olarak görev aldı. Ve bu kişiler tarafından disiplinler arası etkileşimler içeren çeşitli etkinlikler uygulandı. Beş gün süren proje süresince Boraboy Gölü, Yedikır, Yedikuğular Kuş Cenneti, Devret Tepe gibi Amasya’nın farklı doğa ortamlarında etkinlikler, geziler düzenledi. Etkinlikler öğrencilerin yaşlarına uygun, ilgi ve merak uyandıracak şekilde hazırlandı. Doğa ortamında gerçekleştirilen etkinlikler ile katılımcı grup üzerinde, duyuşsal tepkilerini düzenlemede olumlu gelişme, sosyal etkileşimde artış, akran ilişkilerinde gelişme, fiziksel performansta olumlu yönde iyileşme ile birlikte aile bazında yaşam kalitesinin iyileştirilmesine de olumlu yönde katkı sağladığımızı düşünüyoruz. Proje süreci çok emek isteyen bir süreçti. Ancak velilerimizin bizi durdurup ‘Allah sizden ve tüm hocalarımızdan razı olsun’ demeleri tüm yorgunluğumuzu aldı ve yerini mutluluğa bıraktı. “Doğada Mavi Adımlar” isimli proje, TÜBİTAK 4004 Doğa Bilimleri kapsamında desteklenen 6. projemiz oldu. 6 proje de 180’i öğrenci ve 10’u veli olmak üzere toplam 190 kişiye doğa eğitimi verdik. Projemize desteklerinden dolayı tüm paydaşlarımızın yanı sıra üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı’ya, İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Coşkun’a, Şehzade Uygulama Okulu olmak üzere okul müdürlerimize, Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne, TEMA Amasya İl Temsilciliğine, Turizm Otelcilik Uygulama Okulu Müdürü ve personeline teşekkür etmeyi bir borç biliriz” dedi.
“Doğada Mavi Adımlar” isimli projeye katılan velilerden Ayşe Metin, “Allah tüm hocalarımızdan razı olsun, bu proje ile ilk kez hem kendimiz için bir şeyler yaptık, nefes aldık, hem de çocuklarımızın doğada neler yapabileceklerini gördük” şeklinde konuşarak duygularını ifade etti.