Ülkemizin ve Amasya ilimizin başarılı kadın girişimcilerinden olan Behiye Dikimevi markasının kurucusu Aslıhan Usta ile iş yaşamının başlangıcından hedeflerine, kadın girişimciliğinin önemi ve ülkemizdeki durumundan, Behiye Dikimevinin gelecek vizyonuna kadar pek çok konuyu gazetemiz muhabiri Emine Tunç konuştu.
BİZE KISACA KENDİNİZDEN BAHSEDEBİLİR MİSİNİZ? ASLIHAN USTA KİMDİR?
Aslıhan Usta, Amasya'da terzilik sanatını online taşıyan, 25 yaşında bir girişimci. Ondokuz Mayıs Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden mezun olduktan sonra anne mesleği olan terziliğe olan ilgim ile asıl mesleğim olan Reklamcılığı birlikte kullanarak kendi işimi kurmaya karar verdim. Amasya da tek başıma başladığım bu işi, şimdi Samsun’da ki yardımcı terzilerim ile birlikte devam ettiriyorum. Doğup büyüdüğüm bu şehirde benden başarılı bir girişimci olarak bahsedilmesi çok onurlandırıyor.
SAHİBİ OLDUĞUNUZ BAŞARILI BİR MARKANIZ VAR. BEHİYE DİKİMEVİNİ KURARKEN BİR KADIN OLARAK ZORLUK YAŞADINIZ MI ? HANGİ YOLLARDAN GEÇTİNİZ?
Okuduğum bölüm (Halkla İlişkiler ve Reklamcılık ) bana çok şey kazandırdı. Orada edindiğim bilgiler, yaptığımız marka kurma, sosyal medya yönetimi, reklam ve PR çalışmalarının hepsini kullanabileceğim bir alan olmuştu. Ben de bunları kullanarak terzilik mesleğini küçük bir ilçede aynı şeyleri dikmekten öteye taşıyarak, daha geniş kitleye ulaşmayı hedefledim. Sermayesi vardır diye düşünenlere de cevabım; devletin verdiği 500 TL öğrenim kredisi bursum vardı. Öğrenciydim ve mezun olmama iki ay kalmıştı. Yani buna sermaye denmez. Annemin bir dikiş makinesi ve cebimde 500 TL burs ile. Sermayeden daha önemli olan şey kararlılık ve çok çalışmak. Ben sabah güneş doğarken uyanırdım çalışmak için. Ve bu bana zor gelmedi. Yoruldum evet ama sevdiğin işi yapmanın verdiği tatlı bir yorgunluktu. Şuan Türkiye'nin tüm illerine ve hatta farklı ülkelere uzaktan dikim yapıyoruz. Bu işi kurarken Annemden ve kendimden destek aldım. Fikrimden, duygularımdan ve azmimden. İlk başta herkes gibi annem de tereddüt etti. Uzaktan, provasız hiç görmediğin birine nasıl yaparız, olur mu olmaz mı derken bugün buradayız. Ben hep denemekten ne zarar gelir diyerek başladım. Sonuçta risk almadan başarıya ulaşılamıyor. İlk siparişimiz bir Sweatshirt idi. Beni daha önceden tanıyan arkadaşlarım da bana destek vermek için diktirmeye başladılar. Böyle böyle geniş bir kitleye ulaştık.
TÜRKİYE’DE KADIN GİRİŞİMCİ OLMANIN ZORLUĞU VAR MI? VARSA NELERDİR?
Kadın olmanın her alanda olduğu gibi bu alanda da çok zorlukları var. Benim hem kadın hem de çok genç olmam dezavantajlar yarattı tabii ki. Öncelikle yaşımı küçük görüp ciddiye almayanlar, kumaş alışverişinde esnafla pazarlık yapamama gibi sorunlar oluyordu. İlk zamanlar hep annemle giderdim kumaş alışverişine. Şimdi ise neredeyse tüm Samsun esnafı ve kumaşçılar tarafından sevilen, başarılı bir kardeşleri olarak görüp yardımcı olmaya çalıştıkları biri oldum. Bunun dışında bir başak burcu kadını olarak olaylara duygusal yaklaşıp insanlara çabuk güvendiğim için dolandırıldım. Ve bu başka bir hemcinsim tarafından yapıldı. Ama zamanla öğreniyorsunuz bu işte ne kadar güven duysanız bile her zaman kendinizi garantiye almak zorundasınız. Fiziksel olarak olduğu kadar duygusal ve psikolojik olarak da çok zor ve yorucu maalesef. Türkiye de kadın girişimci olmak zor evet ama bence sadece kadına değil tüm girişimcilere zor. Bir şey üreteceksin ama ham maddesini alamıyorsunuz. Sadece senin yapacağın masraf kadar zaten yurtdışından geliyor hazırları. Üreticiyi teşvik edecek, destekleyecek çok az çalışma var. Olanların da bir sürü şartı, üretici açısından zararları var. Yani Türkiye'de girişimci ise her şeyi tek başına, tırnaklarınla kazıya kazıya yapmak zorundasın.
BEHİYE DİKİMEVİNİN GELDİĞİ NOKTADAN VE GELECEK VİZYONUNUZDAN BAHSEDEBİLİR MİSİNİZ? İLERİYE YÖNELİK KOYDUĞUNUZ HEDEFLERİNİZ NELERDİR?
Behiye Dikimevi, 2 yılı aşkın süredir hizmet vermekte. Şuanda Türkiye'nin hemen hemen her iline, ilçesine ve hatta Fransa, İran, Azerbaycan, Filistin, Almanya gibi birçok ülkeye de dikim yaptık. Bazı butiklerin tasarımlarını da biz üretiyoruz. Bu şuan için çok güzel bir seviye. Ama henüz kendi atölyemi kuramadım. Bundan sonraki hedefim hayalimdeki gibi bir atölyede, daha geniş kapasiteye sahip çalışanlarımla birlikte daha büyük işler yapabilmek. Aynı zamanda modelistlik eğitimleri almaya da devam ediyorum. Öğrenmenin sonu yok. Kendimi daha da geliştirip, herkesin bildiği bir marka olmak hayalim.
KENDİ İŞİNİ KURMAK İSTEYEN GİRİŞİMCİ KADINLARA ÖNERİLERİNİZ NELERDİR?
İş kurmak isteyen herkese önerim sabırlı ve kararlı olmaları. Hiçbir şeyi beklemeyin. Şu kadar birikim yapayım öyle başlarım, şu krizi bir atlatalım öyle başlarım vs. demeyin. Ben Covid ilk başladığı zaman, herkes evlerinde hapisken kurdum işimi. Çoğu terzi dükkanını kapattı iş yok diye. Ben ise online’a talep arttığı için siparişleri yetiştiremiyor, başka terzilere de iş veriyordum. Yani olumsuz bir durum olarak gördüğünüz şey belki de size şans getirecek.
KONUYLA İLGİLİ SİZDEN FİKİR ALMAK İSTEYENLERİN ULAŞABİLECEĞİ BİR E-POSTA ADRESİ YA DA SOSYAL MEDYA HESABI VEYA YAPTIĞINIZ İŞLE İLGİLİ BİLGİ ALMAK İSTEYENLERİN GİREBİLECEĞİ BİR WEB SAYFASI VAR MI?
Instagram adresim : https://instagram.com/behiye_dikimevi?igshid=YmMyMTA2M2Y=
Wp iletişim hattı : 05467851750
E-posta: [email protected]
Bana bu adreslerden ulaşabilirsiniz.
Sevgiler .