AK Parti Amasya Milletvekili Mustafa Levent Karahocagil düzenlediği basın toplantısında, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
Amasya Milletvekili M. Levent Karahocagil yaptığı açıklamada, “Milletimize hizmette 20 yılda, AK Parti ve dünya liderinin millete hizmet istikametinden şaşmayarak
“Milletin Partisi” sıfatına sıkı sıkı sarıldığının en somut ispatı, 2002 Kasım'dan beri girdiği her seçimden, her referandumdan galip olarak çıkmayı başarmış olmasıdır.
İstikrarın, huzurun, istikbalin, iletişimin, haklının, gücün, değerlerin, başarının, dijitalin, bilimin, barışın, verimliliğin, üretimin, şefkatin ve gençlerle beraber kalkınmanın yüz yılında, durmak yok, duraksamak yok diyerek, bu ülkeyi muasır medeniyetler seviyesine çıkarmanın sözünü verdik.
İnşallah 2023 seçimleri ile bu sözü tutmak ve başarmak için en önemli adımı atmış olacağız” dedi.
Türkiye’nin AK Parti iktidarı döneminde dünya çapında güçlü bir sanayi ülkesi olma yolunda dev adımlar attığını söyleyerek, “Bir zamanlar, neredeyse tüm sanayi malını ithal ederken hükümetimiz döneminde Türkiye artık dünya çapında güçlü bir sanayi ülkesi olma yolunda dev adımlar atmıştır.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bağlı ve ilgili kuruluşlar ile ülkemizin güçlü ve sürdürülebilir şekilde büyümesi için girişimciliği desteklemiş, bölgelerin potansiyelini artıracak kurumsal projeleri ve tarihe adını yazan projeleri hayata geçirmiştir” dedi.
Amasya Milletvekili M. Levent Karahocagil yaptığı basın açıklamasının devamında; “Türkiye artık teknolojiyi ithal eden değil, teknolojiyi geliştiren bir ülke konumuna gelmiştir.
Tamamıyla tüm mülkiyet hakları Türkiye’ye ait olan ilk yerli tasarım lokomotif motoru, TÜBİTAK tarafından 4 yıl gibi kısa bir sürede milli imkanlarla tasarlanmıştır. Özgün bu motorun parçalarının %100’ü Türkiye’de geliştirilmiş ve % 90’ı da yine ülkemizde üretilmiştir.
Hidrojen ve amonyağı yakıt olarak kullanma potansiyeli olan lokomotif motoru, demir yollarının yanı sıra su üstü deniz araçlarına da uyarlanabilecektir.
Dünyanın en büyük ateşleme bobini fabrikası yine Türkiye’dedir. Üretiminin %100’ü ihraç edilmekte, Dünya pazarının % 26’sını elinde tutmaktadır.
Türkiye aslında makine sanayisinde yüksek kabiliyetleri ve potansiyeli olan bir ülkedir. Yeter ki, cesaretlendirilsin, desteklensin. Türk Sanayicilerimiz desteklenerek bugünkü başarı seviyesine ulaşmış ve başarılarını daha da ileri seviyelere taşıyacaklardır.
Türk milleti olarak başaramayacağımız hiçbir şey yok ve olamaz. Tıpkı ilk yerli otomobilimiz gururumuz TOGG gibi.
Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan, kimse inanmazken "kim yapmak istiyorsa destek vereceğim" dedi ve bir zamanlar hayal olan şimdi gerçek oldu.
Bilinçli olarak ve örgütlü bir şekilde lobilerin sözcülüğünü yapanlara inat, inancımızdan vazgeçmedik ve Türkiye’nin hayalini gerçekleştirdik.
Cumhuriyetin 99. yıl dönümünde, Türkiye Yüzyılı vitrininin ilk ürünü olarak tanımlayabileceğimiz TOGG’un Gemlik kampüsü, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açılışı gerçekleştirilmiş ve Türkiye'nin yerli otomobili TOGG’un seri üretimine başlanmıştır.
Sadece otomobil üretilmeyecek elbette. 60 yıllık hayalin yanı sıra TOGG; teknoloji tabanlı yeni girişimleri de harekete geçirecek. Ülkemizde batarya ve şarj teknolojileri ekosistemini geliştirip, elektrikli motor kapasitesinin gelişimine katkı sağlayacaktır.
AK Parti hükümeti döneminde yani son 20 yılda ülkemizin rekabet gücünü arttırmak, bilimsel ve teknolojik gelişimin hızlandırmak için gerçekleştirilen diğer yeni uygulama ve çalışmalara da kısaca değinmek istiyorum.
Yerli ve milli savunma sanayi ürünlerini geliştirdik.
Türkiye Uzay Ajansı'nı kurduk. Milli Uzay Programını kamuoyu ile paylaştık.
Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesini başlattık, Sanayileşme İcra Komitesi’ni kurduk.
“Milli Teknoloji, Güçlü Sanayi” vizyonu doğrultusunda Sanayi ve Teknoloji Stratejimizi kamuoyuyla paylaştık.
“Mobilite Araç Ve Teknolojileri Yol Haritası” ile “Akıllı Yaşam ve Sağlık Ürün Ve Teknolojileri Yol Haritası’nı” yürürlüğe koyduk.
Yerli Helikopter Gökbey Turboşaft Motorunun Türbin Kanadını ve 9 Milli Mühimmat Sistemi ürettik.
Yüksek Güçlü Lazer Sistemi, Görüş İçi Füze BOZDAĞAN ve görüş ötesi füze GÖKDOĞAN'da son test aşamasına gelindi.
Türkiye'nin ilk denizaltı test altyapısı (DATA) hayata geçirildi.
İlk yerli gözlem uydumuz RASAT ile GÖKTÜRK-2 projesinde uydu ve yer istasyonu geliştirdik.
Uçuş Modeli testleri devam eden İMECE ve TÜRKSAT 6A uyduları da Cumhuriyetimizin 100. yılında yörüngedeki yerini alacak inşallah.
Türkiye'nin bilim ve mühendislik alanlarında yetişmiş insan kaynağının arttırılmasının hedeflendiği, dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST birbirinden farklı etkinlikler düzenlemeye devam ediyor.
TEKNOFEST 5. Yılında 1,2 milyondan fazla kişiyi ağırlamıştır.
Yerli ve milli yazılım kartının tanıtıldığı festivalde önemli teknolojik gelişmeler aktarılıyor, yarışmalar ve uçuş gösterileri gibi etkinlikler düzenleniyor.
Söz verdiğimiz gibi 81 ilde açılan 100 Deneyap Teknoloji Atölyesinde, 18 bin gencimiz; nesnelerin internetinden bulut teknolojilere, robotikten, siber güvenliğe, sağlıkta yapay zekadan uçan araba tasarımına, dikey inişli roketten çip tasarımına kadar birçok alanda yarışarak, proje yürüterek geleceğe hazırlanıyorlar.
Ulusal Lider Araştırmacılar Programına, Ulusal Genç Araştırmacılar Programını ekledik ve bugüne kadar 84 lider ve genç araştırmacıyı destekledik.
Uluslararası Lider/Genç Araştırmacılar Programı ile dünya çapında ilk 100 üniversite, en çok Ar-Ge harcaması yapan ilk 2.500 şirket ve dünya çapında ilk 250 araştırma enstitüsünde deneyim kazanmış 21 farklı ülkeden, 145'i Türk, 45'i uluslararası olmak üzere, 190 lider bilim insanı ve araştırmacı destek kazanmıştır.
Sanayi Doktora Programı ile üniversite sanayi iş birliğinde 1.162 doktor öğrencisine öğrenim boyunca burs desteği sağlanmıştır.
Ayrıca bu gençlerimizin mezuniyet sonrası 3 yıl süreli istihdam edilmeleri de sağlanmıştır.
Dünyanın en büyük Bilim ve Mühendislik Yarışması ISEF’te 2021 yılında tarihi bir başarıya imza atılmış, tam 13 ödül kazandık.
2022 yılında 3 projenin sahibi 4 öğrencimiz özel ödül, 4 projenin sahibi 6 öğrencimiz ise Regeneron ISEF büyük ödülü kazanmıştır.
Yerli İlaç-Aşı, Tıbbi Cihaz, Kişiselleştirilmiş Tıp Eklemeli İmalat, Akıllı Evler, Akıllı Şehirler, Nanoteknoloji, Güneş Enerjisi ve İleri Malzeme Teknolojileri alanlarında yüksek teknoloji platformları ve sanayi yenilik ağları desteklenmeye devam edilmiştir.
Şirketlerin ihtiyaç duydukları teknolojileri lisanslama veya devir yolu ile üniversiteler, araştırma merkezleri ve teknoloji geliştirme bölgeleri şirketlerinden temin edebilmeleri sağlanmıştır.
Patent Transfer desteği ile toplam değeri 35,7 milyon lira olan 45 ulusal ve 26 uluslararası patentle korunan 46 teknoloji sanayiye aktarılmıştır.
Kendi ihtiyacımızı karşılamanın ötesinde İHA’lar, SİHA’lar, kara araçları, deniz platformları başta olmak üzere 170 ülkeye savunma sanayi ürünleri ihraç edebilen bir ülke durumuna geldik.
Asırlık eksikliklerimizi 20 yılda tamamlayarak ülkemizi savunma sanayinde zirveye doğru taşıyan AK Parti Hükümeti, halkımızın güven oylarıyla kaldığı yerden devam edecek diyor saygılar sunuyorum” ifadelerini kullandı.